Novi trednovi

Usklađivanje operativnih ciljeva s ciljevima održivosti uz pomoć tehnologije

Usklađivanje operativnih ciljeva s ciljevima održivosti uz pomoć tehnologije
Depositphotos / Ilustracija

Prema novoj globalnoj studiji koju su proveli IBM i The Consumer Goods Forum (CGF), 61 posto lidera u proizvodnji robe široke potrošnje namjerno usklađuje svoje ciljeve održivosti i operativne ciljeve. 77 posto ispitanika složilo se da će ulaganja u održivost ubrzati rast poslovanja. Ispitanici su naveli da će njihove tvrtke povećati tehnološke proračune za 34 posto u sljedeće tri godine kako bi ispunile obećanje o operacionalizaciji održivosti.

Studija pod naslovom “Redizajniranje vrijednosti robne marke: Svrha i profit spajaju se u temeljnim operacijama” anketirala je 1800 rukovoditelja robe široke potrošnje u 23 zemlje. Otkriva da tvrtke za robu široke potrošnje integriraju održivost u svoje poslovanje, ponovno kalibriraju mjerenje održivosti i izvješćivanje, kao i povećavaju svoja ulaganja u tehnologiju kako bi im pomogle u postizanju ciljeva održivosti.

"Svijet u kojem živimo brzo se mijenja i FMCG-ovi, kao i potrošači, to primjećuju", rekao je Ruediger Hagedorn, CGF-ov direktor lanca vrijednosti od kraja do kraja.

"Dakle, kako se tvrtke u ovom sektoru pripremaju za više održivu i učinkovitu budućnost uz korištenje novih tehnologija? Ovo izvješće pruža vrijedan uvid u ono što određuje donošenje odluka na razini uprave na globalnoj razini, što će oblikovati našu budućnost“, tvrdi Hagedorn.

61 posto anketiranih čelnika za robu široke potrošnje namjerno usklađuje održivost i operativne ciljeve kako bi optimizirala ulaganja i napore, a 77 posto čelnika slaže se da će ulaganja u održivost ubrzati rast poslovanja. Ova strateška integracija rezultira inovativnim inicijativama kao što su održivo pakiranje, energetski učinkoviti proizvodni procesi i etičko dobavljanje materijala. Gotovo 75 posto slaže se da je potrebno ponovno kalibrirati način na koji mjere i izvješćuju o ciljevima održivosti. Međutim, mnogima nedostaju mogućnosti praćenja i mjerenja napretka u stvarnom vremenu. Studija naglašava važnost uspostave čvrstih temelja podataka i poboljšanja mogućnosti prikupljanja podataka za poticanje transparentnosti i povjerenja.

Tvrtke se okreću tehnologiji kako bi učinkovito ispunile obećanja o održivosti, a čelnici vide ulogu više naprednih tehnologija uključujući automatizaciju (71 posto), analitiku (69 posto), IoT (62 posto), AI (55 posto) i inteligentne tijekove rada ( 44 posto). Dok obnavljaju svoje operacije opskrbnog lanca, 67 posto navodi upotrebu prediktivne i preskriptivne analitike i senzora potražnje koji pokreće AI (69 posto) za poboljšanje upravljanja zalihama i uklanjanje viška zaliha. Također primjenjuju tijekove rada omogućene umjetnom inteligencijom (70 posto) i počinju usvajati novu tehnologiju digitalnih blizanaca (26 posto) za povećanje učinkovitosti.

"U današnjem svijetu potrošači aktivno traže robne marke koje odražavaju njihove vrijednosti, čineći integraciju održivosti važnom diferencijacijom za tvrtke s robom široke potrošnje i trgovce koje oni opslužuju", rekao je Luq Niazi, Global Managing Partner za industrije u IBM-u.

"Smisaono ugrađivanje održivosti u marku operacije se mogu postići samo kroz čvrstu kombinaciju poslovnih procesa, tehnologije, partnerstava ekosustava i suradnje C-suite u proizvodnji, tehnologiji, operacijama, opskrbnom lancu i održivosti. Prihvaćanjem ovog holističkog pristupa, rukovoditelji potrošačke industrije mogu pomoći u pokretanju održivog poslovanja performansi kako bi iskoristili veći udio potrošačke potrošnje“, objašnjava Niazi.