Umjetna inteligencija uzet će mnogo poslova, a novih nema ni približno dovoljno kao zamjena

Umjetna inteligencija uzet će mnogo poslova, a novih nema ni približno dovoljno kao zamjena
DepositPhotos

Britanski parlament objavio je izvješće koje potvrđuje da će automatizacija utjecati na gubitak povećeg broja radnih mjesta, odnosno, da će stvoriti potrebu za konkretnijim potezima u smjeru prekvalifikacije, edukacije i ostalog što bi zaposlene trebalo učiniti vještijima za određeni posao.

Jer, ako se zaposleni ne educiraju i općenito ne prilagode novim uvjetima, teško će pronaći posao. Naime, onaj koji sad rade možda više neće biti namijenjen njima, a čini se da alternativa za njihovu situaciju jednostavno još uvijek ne postoji. Dakle, tehnološki napredak se ostvaruje, velike kompanije koje imaju koristi od njega također napreduju, ali radna snaga će patiti.

U ovom trenutku, a to se odnosi na Veliku Britaniju, svega 17 posto zaposlenih potvrdilo je da prolazi potrebne edukacije kako bi se prekvalificirali i pripremili za novu situaciju. Na globalnoj razini, prosjek je 38 posto i jasno se po tome može zaključiti da Velika Britanija uvelike zaostaje.

Ujedno, Microsoft je objavio izvješće u kojem navodi da gotovo 70 posto lidera u britanskim kompanijama smatra kako njihovo poslovanje zaostaje po pitanju digitalnih vještina te da svije trećine zaposlenih osjeća kako nema potrebne vještine za ispunjenje nadolazećih potreba u industriji kroz svoje radno mjesto.

Najgore od svega jest što zaposlenima nedostaju osnovne digitalne vještine, a potvrđuje to u izvještaju Lloyds Bak. Ono pokazuje da 19 posto od 3600 ispitanih individualaca u Velikoj Britaniji ne zna kako koristiti internetski preglednik. Dakle, činjenica da se prije tri godine britanska vlada odlučila za program edukacije po tom pitanju, nije potpuno pomogla.

Istovremeno, umjetna inteligencija ubrzano napreduje i dok je u 2015. na području Velike Britanije u tu tehnologiju uloženo 326 milijuna američkih dolara, prošle godine investirano je 1,73 milijarde. Dakle, sve više organizacija uvodi AI, automatizaciju i sve što se veže uz to u svoje poslovanje. A radna snaga stagnira ili zaostaje.