Ulaganje u istraživanje definitivno se isplati, a to pokazuje i primjer tvrtke Include

Ulaganje u istraživanje definitivno se isplati, a to pokazuje i primjer tvrtke Include
Ilustracija

Ugledni znanstveni časopis Journal of Sustainable Development of Energy, Water and Environment Systems objavio je novi znanstveni rad konstruktora tvrtke Include dr.sc. Filipa Grubišića Čabe mag. ing. mech. na temu “Utjecaj količine dobivene električne energije na pad temperature fotonaponskog panela: numerički i eksperimentalni rezultati“ (Influence of Electrical Yield on Temperature Drop of the Photovoltaic Panel: Numerical and Experimental Findings). U ovom modelu, dr.sc. Filipo Grubišić Čabo s timom stručnjaka, uspješno je demonstrirao međuovisnost između radne temperature fotonaponskog panela i dobivene električne energije.

“Ovaj rad rezultat je interdisciplinarne suradnje započete za vrijeme mog poslijediplomskog studija, te nastavljene u Includeu, a s ciljem da se što točnije modelira rad fotonaponskog panela u stvarnim uvjetima. Kvalitetniji model rada fotonaponskog panela omogućiti će daljnje usavršavanje fotonaponske tehnologije, a što će u konačnici dovesti do učinkovitije proizvodnje električne energije iz fotonaponskih sustava. Ovo je nešto što smo u Includeu prepoznali kao ključan aspekt budućeg istraživanja i razvoja, s obzirom na to da se naša urbana oprema u velikoj mjeri napaja upravo iz fotonapona. Ovdje je riječ o višegodišnjem istraživanju, u kojem rame uz rame sudjeluju stručnjaci iz polja elektrotehnike i strojarstva, kao i stručnjaci iz industrije“, ističe dr. sc. Filip Grubišić Čabo.

On se bavi primijenjenom termodinamikom, upravljanjem toplinom i obnovljivim izvorima energije. Doktorirao je na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) na temu pasivne tehnike hlađenja fotonaponskih sustava. Naime, kako Filip objašnjava, fotonaponski sustavi na nižoj operativnoj temperaturi daju više struje, te ih je stoga interesantno hladiti. Također, osim rada u Include,  pridruženi je član Laboratorija za termodinamiku i energetsku efikasnost pri FESB-u u Splitu čiji je voditelj prof. dr. sc. Sandro Nižetić gdje trenutno rade na unaprijeđenom modelu fotonaponskih panela.

“U proteklom razdoblju zaposlenici naše tvrtke sudjelovali su u izradi nekoliko znanstvenih radova, a čak je i sama tvrtka bila tema jednog znanstvenog rada. Od početka gradimo odnose s akademskom zajednicom i iznimno smo ponosni što zapošljavamo doktore znanosti, te što ih financijski možemo poduprijeti u njihovu radu“, pojašnjava Ivan Mrvoš, predsjednik uprave tvrtke.