VELIKI PROBLEMI

Ulaganja u klimatsku tehnologiju pala su za 40 posto zbog ekonomske neizvjesnosti

Ulaganja u klimatsku tehnologiju pala su za 40 posto zbog ekonomske neizvjesnosti
Depositphotos

Ulaganja u klimatsku tehnologiju iz rizičnog kapitala i privatnog kapitala pala su 40% u 2023. jer su ekonomska neizvjesnost i geopolitički sukobi umanjili povjerenje ulagača, prema PwC-ovom izvješću o stanju klimatske tehnologije za 2023. Ovogodišnje izvješće analizira više od 8 000 start-upa u području klimatskih tehnologija i više od 32 000 poslova u vrijednosti većoj od 490 milijardi USD.

PwC-ov Indeks ulaganja u klimatsku tehnologiju značajno je proširen ove godine, s gotovo dvostruko većim brojem praćenih novoosnovanih poduzeća i širim rasponom ispitanih vrsta poslova u usporedbi s prošlom godinom. Utvrđeno je da je pad ulaganja u klimatsku tehnologiju bio značajno manji od prosječnog pada VC i PE od 50% u svim sektorima. Kao rezultat toga, udio VC i PE financiranja koji idu u klimatsku tehnologiju nastavio je rasti, čineći više od 10% početnih ulaganja na privatnom tržištu u 2023., u odnosu na 7% u 2018.

Također postoje znakovi da ulaganje u klimatsku tehnologiju postaje sve popularnije, pri čemu iskusni klimatski ulagači (koji su uložili u pet ili više poslova u klimatsku tehnologiju) zauzimaju manji udio od ukupnog broja onih koji se bave klimatskom tehnologijom, kao udio početnika povećava se. U međuvremenu, prvi put se više poslova događa u srednjoj nego u ranoj fazi.

„Razvoj i povećanje klimatske tehnologije bitan je dio suočavanja s klimatskim izazovom. Stoga, iako nije iznenađujuće da su apsolutne razine ulaganja u klimatsku tehnologiju pale zajedno s tržištem, to je zabrinjavajuće. Dobra vijest je da je sektor imao dobre rezultate u relativnom smislu, s manjim padom ulaganja nego u drugim područjima. Također je ohrabrujuće vidjeti pomak u ravnoteži ulaganja prema tehnologijama koje mogu najviše smanjiti emisije. Sada moramo vidjeti da se taj pomak nastavlja, zajedno s povećanjem apsolutnih razina ulaganja u sve tehnologije s potencijalom za smanjenje emisija”, rekla je Emma Cox, voditeljica globalne klime u PwC UK.

Drugi ključni nalazi i teme iz izvješća uključuju pomak prema većoj učinkovitosti u potrošnji za smanjenje emisija. U prijašnjim je izvješćima navedeno da se ulaganja ne dodjeljuju razmjerno potencijalu tehnologija za smanjenje emisija – s nerazmjernim udjelom ulaganja u tehnologiju s nižim potencijalom. Iako je taj obrazac još uvijek istinit, postoji ohrabrujući pomak u pravom smjeru.

Značajna promjena dogodila se u industrijskom sektoru, koji ima više emisija nego bilo koji drugi sektor gospodarstva (34%). Ulagači su između 2013. i trećeg tromjesečja 22. usmjerili nešto manje od osam posto ulaganja u klimatske tehnologije u industriju. Udio ulaganja u industrijski sektor gotovo se udvostručio na 14% između 4. kvartala 2022. i 3. kvartala 2023. godine.

Iako su ukupni brojevi ulaganja u padu, vidjeli smo porast udjela PE/rizičnog kapitala u klimatskim tehnologijama i bespovratnih sredstava koje ulagači ulažu u startupe koji rade na tehnologijama s potencijalom većeg smanjenja emisija. Na primjer, udio ulaganja u solarnu energiju proporcionalno je porastao za 24%; dok je zeleni vodik porastao za 64%. Hvatanje, iskorištavanje i skladištenje ugljika poraslo je za 39% od 2022. iako još uvijek predstavlja manje od dva posto ukupnog financiranja klimatske tehnologije.

Udio kapitala koji ide u tehnologije s relativno nižim potencijalom smanjenja emisija je pao. Proporcionalni udio ulaganja u laka baterijska električna vozila pao je za 50% od 2022., a mikromobilnost je pala za 38%, iako mobilnost u svojim različitim oblicima i dalje čini 45% ulaganja.

Analiza je pokazala da su se posljednjih godina ulagači uporno udaljavali od poslova u ranoj fazi prema poslovima u srednjoj fazi, iz razloga koji uključuju izazove oko skaliranja ili implementacije kapitalno intenzivne klimatske tehnologije, kao i izazovno makroekonomsko okruženje. Poslovi u ranoj fazi činili su više od dvije trećine svih poslova u području klimatske tehnologije u 2018. i 2019., pa su 2023. pali na oko 47%. Bez obzira na izazovne tržišne temelje, 2023. također je zabilježila stalan priljev novih investitora u klimatsku tehnologiju, naglašavajući industrija ostaje atraktivna u cjelini.

„Izazovno makroekonomsko okruženje, pad vrijednosti i geopolitička previranja doveli su do pada kapitalnih tokova u pothvate klimatske tehnologije za 40% u vrijeme kada je klimatska tehnologija najpotrebnija. No, iako takva industrijska i makroekonomska dinamika mogu pomutiti povjerenje ulagača, one također predstavljaju značajne prve prilike za ulagače da se uključe u trenutni pad, budući da će potreba za klimatskim tehnološkim inovacijama samo rasti,” zaključio je Will Jackson-Moore, Globalna održivost Voditelj u PwC UK.