KORAK NAPRIJED

Ubuntu Cinnamon čini tranziciju s Windowsa na Linux nikad lakšom

Ubuntu Cinnamon čini tranziciju s Windowsa na Linux nikad lakšom

Linux se temelji na izboru ispred svega. Tako je od osnutka i tako je ostalo do danas. Pronaći ćete sučelja desktop računala koja variraju od starih do vrlo modernih, kao i sve između. Ako ste ikada koristili bilo koju "inkarnaciju" Windowsa ili MacOS-a, pronaći ćete distribuciju Linuxa za desktop računala koja će savršeno zadovoljiti vaše potrebe.

Takva distribucija je Ubuntu Cinnamon. Ova službena verzija Ubuntua koristi sučelje Cinnamon, koje je zadano za Linux Mint, te zahtijeva vrlo malo truda da se nauči. Od 2019. je neslužbena "mješavina" Ubuntua uparenog s Mintovim desktop okruženjem, ali to se se s Ubuntu 23.04 ili Lunar Lobster napokon promijenilo pa je neslužbeno postalo službeno.

Dakle, cijela je priča poboljšana jer je sve odlično funkcioniralo i dok je Ubuntu Cinnamon bio "neslužben". Naime, održavali su ga volonteri i marljiva zajednica, a potom je sve skupa postalo profesionalnije te samim time na još bolju korist zajednici i svim zaljubljenicima u ovo desktop okruženje.

Također, ovo je bila jako bitna vijest i iz razloga što dva "pojavljivanja" u non-LTS verzijama (23.04 i skorašnja 23.10 u ovom slučaju) donose mogućnost uvrštavanja u istinski LTS, kako stoji u kriterijima Ubuntua. Odnosno, to znači da bi Cinnamon mogao biti službeno dijelom Ubuntu 24.04 LTS. I nije se stalo na tome...

"Cinnamon ima tradicionalniji pristup GNOME 2 i radne površine slične MATE-u. Slično Windowsu 7, lako je prijeći s vašeg Windows sustava na Ubuntu Cinnamon Remix, pa čak i ako još uvijek preferirate zadržati Windows po strani, uvijek možete dvojno pokrenuti Windows i Ubuntu Cinnamon Remix", stoji na službenim stranicama Cinnamona.

I to je srce Ubuntu Cinnamona. Sve je u tome da prijelaz s Windowsa na Linux učinite što bezbolnijim. I čini izvanredan posao olakšavanja tog postupka. Naravno, Linuxova poanta nije kopirati Windows, no poanta je učiniti aktivnosti lakšima, što znači da se kroz Cinnamon ne treba konstantno mukotrpno "prebacivati" na Windows, ako posao ili nešto drugo to zahtijeva. Ova distribucija nudi upravo to i zato je toliko popularna.

Također, bit će zanimljivo vidjeti što tim iza Cinnamona planira u budućnost s obzirom da ugodnih iznenađenja ne nedostaje.