U tvrtkama s više od 1000 zaposlenika plaće su 10% veće od prosjeka

U tvrtkama s više od 1000 zaposlenika plaće su 10% veće od prosjeka

Foto: Fotolia

U III. kvartalu 2014. godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj bila je na istoj razini kao u II. kvartalu ove godine te je iznosila 5.266 kuna. Pribrojimo li neto plaći i bonuse tada visina prosječne mjesečne plaće iznosi 5.324 kuna.

Osim kategorije top managementa, koja u prosjeku ima 109% veću plaću od prosječne, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja (+70%) te ljudskih potencijala (+34%).

Najmanje prosječne plaće imaju radnici u pomoćnim zanimanjima (-41%), te radnici u tekstilnoj i kožarskoj industriji (-41%).

Razlika u visini plaća muškaraca i žena

U posljednja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku 11% veću plaću od žena, što je porast od 2% u odnosu na II. kvartal 2014. godine.

Stupanj obrazovanja i dalje uvelike utječe na visinu plaće. Osobe sa završenim fakultetom imaju 54% veću plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem. Završen magisterij ili doktorat povećavaju plaću u prosjeku za čak 106% u odnosu na srednju stručnu spremu.

U odnosu na prosječnu plaću u istraživanju, ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju prosječno 19% nižu plaću, dok ispitanici s visokom stručnom spremom imaju 24% veću plaću od prosjeka.

Najveću plaću imaju ispitanici s poslijediplomskim obrazovanjem, čak 66% više od prosjeka.

Najbolje plaćaju privatne tvrtke u stranom vlasništvu

Visina plaća ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke - plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće su za 18% od prosjeka, dok su plaće u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu najniže i iznose 8% manje od prosjeka, 4.866 kuna.

Plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu za 4% su veće od prosjeka, a plaće zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi za 1% su veće od prosjeka.

Veći broj zaposlenika znači i veće plaće – u tvrtkama s manje od 10 zaposlenih plaće su 14% ispod prosjeka, a u tvrtkama s 21 do 50 zaposlenika, plaće su oko prosjeka. Plaće u tvrtkama s više od 1000 zaposlenika su 10% veće od prosjeka.

Visine plaća prema županijama

Gledano prema županijama, najniže plaće u trećem kvartalu 2014. zabilježene su
u Vukovarsko-srijemskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, čak 16% ispod prosjeka.

Sukladno očekivanjima, najviše plaće su zabilježene u Gradu Zagrebu i to 14% iznad prosjeka. Nakon Grada Zagreba slijede Zagrebačka te Istarska županija gdje su plaće nešto niže od prosjeka.

Početnicima 15% niža plaća od prosjeka

Plaća raste s godinama iskustva - ispitanici bez radnog iskustva imaju 15% manju plaću od prosjeka. S godinom do dvije iskustva ispitanici u prosjeku imaju 9% nižu plaću. S tri do pet godina iskustva plaća je 4% veća, a sa šest do deset godina 9% veća od prosjeka.

Još iz kategorije

Hrvatske tvrtke svojim inovacijama privukle investitore na prestižnom The Business Boosteru

Hrvatske tvrtke svojim inovacijama privukle investitore na prestižnom The Business Boosteru

15.10.2019. komentiraj

Dvije hrvatske tvrtke, AMPnet i Hortilab, uspješno su predstavile svoje inovativne proizvode na nedavno održanom TBB-u u Parizu, ključnom događaju za inovacije u energetskom sektoru, kojega redovito organizira EIT InnoEnergy, a koji je na konferenciji predstavio i zanimljive rezultate istraživanja o poduzetnicima u sektoru energetike.

Svjetski FinTech stručnjaci dolaze u Zagreb na drugu Shift Money konferenciju

Svjetski FinTech stručnjaci dolaze u Zagreb na drugu Shift Money konferenciju

14.10.2019. komentiraj

Drugo izdanje FinTech konferencije Shift Money održat će se 18. i 19. studenog 2019. godine u zagrebačkoj Laubi, a riječ je o konferenciji u čijem je fokusu budućnost novca, što podrazumijeva sve promjene i trendove u industriji u kojoj su donedavno glavnu riječ vodile banke i druge klasične financijske institucije. U posljednje vrijeme sve češće im konkuriraju telekomi, FinTech tvrtke i startupi, koji nude inovativne proizvode i usluge koji klijenta često stavljaju u povlašteni položaj i omogućuju mu jednostavnije i povoljnije iskustvo kupovine, vršenja transakcije, promjene valuta i sličnih radnji.

Postavljen prvi semafor s horizontalnom signalizacijom za pješake zadubljene u ekran mobitela

Postavljen prvi semafor s horizontalnom signalizacijom za pješake zadubljene u ekran mobitela

14.10.2019. komentiraj

U Zagrebu u okviru kampanje Dan bez mobitela u prometu 2019. postavljen potpuno novi tip semafora koji svjetlo baca i prema pločniku, odnosno nogostupu tik ispred pješačkog prijelaza, kako bi crveno na semaforu vidjeli i oni pješaci i biciklisti koji upravo nailaze na raskrižje, ali su zadubljeni u ekrane svojih mobitela te uopće ne primjećuju da im je upaljeno crveno!