U posljednjih šest mjeseci samo jedan rast industrijske proizvodnje EU

U posljednjih šest mjeseci samo jedan rast industrijske proizvodnje EU

Foto: Pixabay

Prema kalendarski prilagođenim podacima statističkog ureda Eurostat, industrijska je proizvodnja u kolovozu 2019. godine na razini EU (podaci za Belgiju, Cipar, Austriju i Rumunjsku nisu dostupni) bila 2% manja (u Hrvatskoj 1,7% manja) u odnosu na isti mjesec 2018. godine, što predstavlja već treći uzastopni mjesec pada industrijske proizvodnje. U posljednjih je godinu dana (od rujna 2018. do kolovoza 2019. godine) šest puta zabilježen pad industrijske proizvodnje, dva puta stagnacija, što znači da je samo u četiri mjeseca zabilježen rast industrijske proizvodnje.

Znatan utjecaj na taj negativan trend imaju negativna kretanja industrijske proizvodnje u Njemačkoj i UK. Naime, od studenoga 2018. godine kontinuirano traje trend godišnjega pada industrijske proizvodnje u Njemačkoj, dok se u UK od rujna 2018. godine bilježi gotovo kontinuirani trend pada proizvodnje, a bruto dodana vrijednost industrije tih dviju zemalja čini gotovo 40% bruto dodane vrijednosti (Njemačka oko 29%, a UK oko 11%) industrije cijele EU.

Negativni trendovi njemačke industrijske proizvodnje djelomično su rezultat silaznog trenda kod proizvodnje motornih vozila (kontinuirani pad od srpnja 2018. godine), proizvodnje gume i plastike (gotovo kontinuirani pad od srpnja 2018. godine), proizvodnje kemikalija (kontinuirani pad od kolovoza 2018. godine), proizvodnje metala (kontinuirani pad od listopada 2018. godine), proizvodnje električne opreme (kontinuirani pad od studenoga 2018. godine) i proizvodnje farmaceutskih proizvoda (kontinuirani pad od studenoga 2018. godine). Negativna kretanja u određenim, već navedenim, granama djelomično su rezultat silaznoga trenda proizvodnje, koji se bilježi u njemačkoj automobilskoj industriji, a znatnim je dijelom povezana s narušenim vanjskotrgovinskim odnosima sa SAD-om. Naime, Njemačka je u 2018. godini najveću vrijednost roba izvezla u SAD, i to najviše vozila, strojeve i farmaceutske proizvode. Negativan trend industrijske proizvodnje UK bilježi u uvjetima neizvjesnosti oko Brexita.

Prema dostupnim podacima (za 24 od ukupno 28 zemalja), pad industrijske proizvodnje na razini EU u kolovozu 2019. godine strukturno je rezultat zabilježenoga pada proizvodnje u 15 zemalja (Bugarska, Češka, Njemačka, Estonija, Irska, Grčka, Francuska, Hrvatska, Italija, Litva, Luksemburg, Nizozemska, Portugal, Slovačka i UK), dok je u njih devet zabilježen rast.

U prvih osam mjeseci 2019. godine industrijska je proizvodnja EU u prosjeku bila 0,6% manja (u Hrvatskoj 0,9% veća) u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.Na razini EU prošla je godina bila peta uzastopna godina rasta industrijske proizvodnje, pri čemu je prošlogodišnja razina proizvodnje bila 1,3% veća (u Hrvatskoj 9,6% manja) u odnosu na onu iz 2008. godine. Očekujemo da će se ove godine nastaviti povoljna kretanja domaće potražnje u EU te da će to pozitivno utjecati na industrijsku proizvodnju.

Još iz kategorije

Dodijeljene nagrade Hrvatske gospodarske komore Zlatna kuna

Dodijeljene nagrade Hrvatske gospodarske komore Zlatna kuna

21.11.2019. komentiraj

Hrvatska gospodarska komora i ove je godine dodijelila nagradu Zlatna kuna koja je večeras dodijeljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici i tako je u kategoriji Malo trgovačko društvo dobila je tvrtka Pirić Montage, u kategoriji Srednje trgovačko društvo tvrtka Nanobit, a u kategoriji Veliko trgovačko društvo Cedevita. Zlatnu kunu u kategoriji Banka dobila je Zagrebačka banka, dok je Zlatnu kunu u kategoriji Društvo za osiguranje dobilo Croatia osiguranje. Zlatna kuna u kategoriji Inovacija dodijeljena je tvrtki Rasco, a u kategoriji Post startup tvrtki Diversitas IT sustavi.

Usporavanje rasta robne razmjene EU

Usporavanje rasta robne razmjene EU

21.11.2019. komentiraj

Europska je unija u prvih devet mjeseci, unatoč globalnom usporavanju i rastućem protekcionizmu, ostvarila tek nešto niže godišnje stope rasta izvoza i uvoza nego u istom razdoblju prošle godine. Vrijednost izvoza je povećana 3,6%, a uvoza za 4,9%. Pritom su kretanje tečaja eura prema dolaru i ostalim valutama vezanim uz dolar te kretanje cijene sirove nafte na globalnom tržištu imali suprotan utjecaj na ostvarena kretanja.

Slack nastavlja padati pod pritiskom Microsoft Teams

Slack nastavlja padati pod pritiskom Microsoft Teams

21.11.2019. komentiraj

Slack nastavlja pad i lako je moguće da će ga Microsoft sa svojim Teams u konačnici uništiti, barem što se tiče borbe za vrh i ozbiljnijeg načina poslovanja. Jer, kompanija ne samo što ima manje korisnika na dnevnoj razini, a riječ je o deset milijuna u odnosu na 13 milijuna Teamsa, već se osjeti pad i po pitanju cijene dionica.