POZITIVAN TREND

U odnosu na prošli kvartal, najviše su rasle plaće zaposlenima u javnoj i lokalnoj samoupravi

U odnosu na prošli kvartal, najviše su rasle plaće zaposlenima u javnoj i lokalnoj samoupravi
Depositphotos

Prema podacima servisa MojaPlaća, u trećem kvartalu 2023. godine prosječna mjesečna neto plaća (s uključenim dodacima na plaću) u Hrvatskoj je iznosila 1.165 eura, što je 2% više nego u prethodnom kvartalu i čak 16% više nego u istom razdoblju 2022. godine.

Medijan* plaće je nešto niži i iznosi 1.060 eura, što znači da većina radnika ima manju plaću od navedenog prosjeka. U odnosu na prošli kvartal medijalna plaća narasla je 3%, a u odnosu na prvi kvartal prošle godine 14%.

Osim menadžerskih zanimanja, gdje su plaće u prosjeku 126% više od prosječne, najplaćenija zanimanja su i dalje ona iz područja tehnologije i razvoja (34% više od prosjeka).

Najmanje prosječne plaće u Hrvatskoj imaju radnici u pomoćnim zanimanjima (-37%), tekstilni radnici (-34%) te zaposleni u uslužnim djelatnostima (-26%).

Strani vlasnici najviše povećali plaće zaposlenicima

Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu su 7% više od prosjeka te iznose 1.244 eura. S druge strane, primanja zaposlenika privatnih tvrtki u pretežno domaćem vlasništvu su 2% niža od prosjeka (1.138 eura), prosječne plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu se kreću oko 1.093  eura (-6%), a mjesečna zarada radnika zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi iznosi 1.117 eura (-4%).

U odnosu na prošli kvartal plaće su najviše rasle zaposlenima u javnoj i lokalnoj samoupravi (+11%) te u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu (+4%).

U odnosu na treći kvartal 2022. godine plaće su najviše rasle zaposlenima u javnoj i lokalnoj samoupravi (+21%), dok su privatni vlasnici plaće digli za 16% odnosno strani vlasnici za 15%.

Također, provjerili smo postoje li razlike u plaći radnika ovisno o veličini tvrtke u kojoj rade.

U tvrtkama s manje od 10 zaposlenih prosječna plaća iznosi 1.020 eura (-12% u odnosu na prosjek), u kompanijama koje broje do 19 zaposlenika plaća je u prosjeku (1.163 eura), dok je najviša prosječna plaća zabilježena u velikim tvrtkama (1.223 eura, odnosno 5% više od prosjeka).

U odnosu na treći kvartal 2022. godine plaća je rasla gotovo identično svim zaposlenicima, bez obzira na veličinu tvrtke u kojoj rade.

Plaća je i dalje najviša u Gradu Zagrebu

Najniže plaće i dalje su prisutne na istoku zemlje: u Vukovarsko-srijemskoj (-18%) te Virovitičko-podravskoj (-17%) županiji.

Najviša prosječna plaća zabilježena je u Gradu Zagrebu (9% iznad prosjeka) te iznosi 1.270 eura (medijan 1.160 eura).

Najveći rast plaća u odnosu na prošlu godinu (3. kvartal) zabilježen je u Dubrovačko-neretvanskoj (+28%) i Šibensko-kninskoj (+30%) županiji, dok je najmanji rast zabilježen u Ličko-senjskoj (+10%) te Zagrebačkoj županiji (+13%).

Obrazovanje i iskustvo donose višu plaću

Očekivano, ispitanici s bogatim radnim iskustvom i višim stupnjem obrazovanja imaju veće plaće odnosu na one s kraćim stažem i nižim obrazovanjem.

Tako zaposlenici sa završenim postdiplomskim studijem ili nekom poslovnom školom (MBA) imaju u prosjeku 50% višu plaću od prosječne (1.747 eura). Također, osobe s visokom stručnom spremom u prosjeku imaju 15% višu plaću od prosječne (1.335 eura) i čak 33% višu od radnika sa srednjom stručnom spremom koji u prosjeku imaju 1.004 eura, ili 14% manje od prosjeka.

U odnosu na prošli kvartal plaća je najviše rasla zaposlenicima s najnižim primanjima pa je tako plaća zaposlenih s osnovnom školom rasla za 10%, dok je plaća visokoobrazovanih rasla za 2%. Sukladno s tim, u odnosu na treći kvartal 2022. godine plaća je rasla 24% zaposlenicima s osnovnom školom te 17% zaposlenicima sa srednjom školom.

Radnici bez iskustva, koji se nalaze na početku karijere, zarađuju 964 eura (17% manje od prosjeka), dok oni s godinom do dvije iskustva imaju plaću od 1.052 eura (-10%). Do primanja u prosjeku dolazimo s tri do pet godina radnog iskustva (-1%), a više od toga sa šest i više godina iskustva.

Najvišu plaći, očekivano, imaju zaposlenici s više od 10 godina iskustva – 1.291 euro, odnosno 11% više od prosjeka. U odnosu na prethodni  kvartal 2023. godine plaća je najviše rasla zaposlenicima s manje iskustva (3% za one s manje od godinu dana iskustva te  4% onima s godinom do dvije iskustva).

Kamen spoticanja je i dalje spol zaposlenika.

U drugom kvartalu 2023. godine muškarci su, u prosjeku, zarađivali čak 20% više od žena.