U listopadu rast industrijske proizvodnje

U listopadu rast industrijske proizvodnje

Foto: Fotolia ilustracija

U listopadu 2019. godine industrijska je proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila 0,3% veća u odnosu na listopad 2018. godine. Promatrajući samo listopad od 2008. godine, razina industrijske proizvodnje u ovogodišnjem listopadu bila je treća najveća razina proizvodnje, a konkretno u odnosu na listopad 2008. godine bila je 7,7% manja.

Strukturno, rast u ovogodišnjem listopadu isključivo je rezultat povećanja proizvodnje kod opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije (14,7%, sedmi uzastopni mjesec rasta), dok je kod rudarstva i vađenja (-10,9%, u osam mjeseci samo jedan rast) te prerađivačke industrije (-1,5%, u posljednjih pet mjeseci bilježe se oscilacije) zabilježen pad proizvodnje. Promatrajući samo listopad tijekom godina, prema dostupnim podacima, razina industrijske proizvodnje kod opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije u ovogodišnjem listopadu bila je najveća razina u posljednjih dvadesetak godina.

U prerađivačkoj je industriji najveći utjecaj (s obzirom na udio u proizvodnji i stopu rasta) imao pad kod proizvodnje pića (-8,5%, treći uzastopni mjesec pada) i proizvodnje kemikalija (-16,9%, uglavnom prisutne oscilacije u kretanjima proizvodnje).

Na kumulativnoj razini samo se kod rudarstva i vađenja bilježi pad proizvodnje, dok je kod prerađivačke industrije (0,3%) i opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije (14,7%) još uvijek veća razina u odnosu na prošlogodišnju.

U prvih deset mjeseci 2019. godine industrijska je proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila 0,9% veća u odnosu na isto razdoblje 2018. godine. Na razini cijele ove godine predviđamo da će se industrijska proizvodnja ostvariti rast, a na taj će rast povoljno utjecati pozitivni trendovi domaće potražnje (osobna potrošnja i investicije). Kod inozemne potražnje (robni izvoz) također očekujemo da će se nastaviti uzlazni trend.

Još iz kategorije

Za vjetar u leđa europskom svemirskom programu zemlje članice će morati izdvajati više novca

Za vjetar u leđa europskom svemirskom programu zemlje članice će morati izdvajati više novca

11.12.2019. komentiraj

Europska svemirska agencija (ESA) zatražila je više novca za financiranje zajedničkih projekata istraživanja svemira i taj će zahtjev 22 zemlje članice morati razmotriti pa odlučiti ima li pokrića ili ipak nije dobar trenutak za dodatne milijarde eura ulaganja u svemirski program.

12 EU zemalja odbilo dopustiti uvid u profit i plaćanje poreza velikih tehnoloških kompanija

12 EU zemalja odbilo dopustiti uvid u profit i plaćanje poreza velikih tehnoloških kompanija

11.12.2019. komentiraj

Europska unija još će malo pričekati prije no što će zemlje članice dopustiti uvid u profit i plaćanje poreza velikih tehnoloških kompanija, ali i ne samo tehnoloških. Naime, 12 zemalja odbilo je prijedlog i samim time on ne može proći. Među onima koji su prijedlog odbili je i Hrvatska.

Comping donirao 50.000 kuna za djecu Centra za neurorazvojnu integraciju refleksa

Comping donirao 50.000 kuna za djecu Centra za neurorazvojnu integraciju refleksa

11.12.2019. komentiraj

Uspješna hrvatska ICT tvrtka Comping prodajnom akcijom računala, u sklopu programa „WeCare“, prikupila je 50.000 kuna koje je na svečanoj dodjeli uručila Centru za neurorazvojnu integraciju refleksa. Donacijskom akcijom u rekordnom roku od samo četiri dana prikupljena su ciljana sredstva koje je predsjednik Uprave Compinga, Alojzije Jukić uručio Centru.