U listopadu rast industrijske proizvodnje

U listopadu rast industrijske proizvodnje

Foto: Fotolia ilustracija

U listopadu 2019. godine industrijska je proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila 0,3% veća u odnosu na listopad 2018. godine. Promatrajući samo listopad od 2008. godine, razina industrijske proizvodnje u ovogodišnjem listopadu bila je treća najveća razina proizvodnje, a konkretno u odnosu na listopad 2008. godine bila je 7,7% manja.

Strukturno, rast u ovogodišnjem listopadu isključivo je rezultat povećanja proizvodnje kod opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije (14,7%, sedmi uzastopni mjesec rasta), dok je kod rudarstva i vađenja (-10,9%, u osam mjeseci samo jedan rast) te prerađivačke industrije (-1,5%, u posljednjih pet mjeseci bilježe se oscilacije) zabilježen pad proizvodnje. Promatrajući samo listopad tijekom godina, prema dostupnim podacima, razina industrijske proizvodnje kod opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije u ovogodišnjem listopadu bila je najveća razina u posljednjih dvadesetak godina.

U prerađivačkoj je industriji najveći utjecaj (s obzirom na udio u proizvodnji i stopu rasta) imao pad kod proizvodnje pića (-8,5%, treći uzastopni mjesec pada) i proizvodnje kemikalija (-16,9%, uglavnom prisutne oscilacije u kretanjima proizvodnje).

Na kumulativnoj razini samo se kod rudarstva i vađenja bilježi pad proizvodnje, dok je kod prerađivačke industrije (0,3%) i opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije (14,7%) još uvijek veća razina u odnosu na prošlogodišnju.

U prvih deset mjeseci 2019. godine industrijska je proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila 0,9% veća u odnosu na isto razdoblje 2018. godine. Na razini cijele ove godine predviđamo da će se industrijska proizvodnja ostvariti rast, a na taj će rast povoljno utjecati pozitivni trendovi domaće potražnje (osobna potrošnja i investicije). Kod inozemne potražnje (robni izvoz) također očekujemo da će se nastaviti uzlazni trend.

Još iz kategorije

Većina građana socijalnu distancu iskoristila je za učenje

Većina građana socijalnu distancu iskoristila je za učenje

05.06.2020. komentiraj

Nova normala je tu, ne radimo više od doma. Iz medija su protekla 3 mjeseca iskakali naslovi kako iskoristiti vrijeme doma, što naučiti, koje su opcije online učenja. Međutim, koliko su stvarno građani vrijeme socijalnog distanciranja iskoristili za učenje, ispitali smo u anketi na gotovo 150 ispitanika.

HNB zbog korone ostao bez gotovo 2 milijarde eura pričuva

HNB zbog korone ostao bez gotovo 2 milijarde eura pričuva

05.06.2020. komentiraj

Bruto međunarodne pričuve Hrvatske narodne banke (HNB) su u podacima te institucije krajem travnja iznosile 15,98 milijardi eura što je 3,2 posto manje u odnosu na ožujak i 13,9 posto manje nego na kraju travnja 2019. godine, što je izravna posljedica pandemije covida 19.

Infobip ocijenjen najboljim pružateljem A2P SMS usluga u svijetu

Infobip ocijenjen najboljim pružateljem A2P SMS usluga u svijetu

05.06.2020. komentiraj

Infobip, jedna od vodećih IT kompanija u Hrvatskoj i regiji, proglašen je najboljim pružateljem A2P (application-to-service) SMS usluga na svijetu, prema ocjenama 353 telekom operatora diljem svijeta i 315 vodećih svjetskih kompanija u godišnjem ROCCO izvještaju. Četvrta je to godina za redom u kojoj Infobip osvaja prvo mjesto prema ocjenama mobilnih operatora i druga godina za redom prema ocjenama vodećih svjetskih kompanija iz različitih industrijskih sektora.