U 2021. stvoreno je preko 100 milijuna malwarea koji ciljaju Windows

U 2021. stvoreno je preko 100 milijuna malwarea koji ciljaju Windows

Foto: DepositPhotos

Atlas VPN je u izvješću na temu Windows malwarea pružio zabrinjavajuća saznanja - ova godina je rekordna po pitanju razvoja zloćudnog softvera na Microsoftovim operativnim sustavima.

Istraživanje je zaključeno 23. studenoga i do tog je datuma razvijeno 107,28 milijuna jedinstvenih prijetnji, a svima im je cilj bio napad na Windows uređaje. Dakle, jednostavna matematika sugerira da se dnevno razvilo u prosjeku 328.073 malwarea na Windowsima.

U odnosu na prošlu godinu, to je rast od 23 posto, odnosno, 9,5 milijuna malwarea. I baš zato što ova godina nije obuhvaćena u cijelosti, u odnosu na prethodne se promatrao isključivo period do 23. studenoga.

Naravno, za pojačani rast treba okriviti i pandemiju koronavirusa, koja je uzela zamah u smislu hakerskih aktivnosti krajem prošle godine. Vidi se to prema brojkama jer kroz 2020. je razvijeno 90,75 milijuna malwarea, a u 2019. njih 88,58 milijuna. Istovremeno, kad se usporede 2019. i 2018., rast je osjetniji - prije tri godine zabilježeno ih je 67,57 milijuna.

I tako kad se ide unazad brojke padaju, s izuzetkom 2015., kad je bilo 70,32 milijuna malwarea. Te godine se u srpnju pojavio Windows 10 pa je samim time bila pojačana aktivnost. Isto kao što se u studenome ove godine pojavio Windows 11 pa će 2022. u svojoj prvoj polovici imati pojačan razvoj novog malwarea.

Brojke se pratilo unazad do 2012., a te godine je bilo 21,75 milijuna jedinstvenih malwarea. U današnjim okvirima to se čini malo, ali ni ta brojka nije zanemariva, ni najmanje.

Ujedno, razlozi za ovaj porast su u tome što za hakerske aktivnosti više nije potrebno šire znanje, dovoljan je pristup dark webu i tamo se za određen novac može kupiti unaprijed kreirane kodove, koji se potom malo "redizajniraju" i dobiva se nešto potpuno novo, odnosno, jedinstveno... I ulazi u ovu statistiku čim se izvede prvi pokušaj napada.

Još iz kategorije

Tehnologja otkrila kako se vježbalo u 2021. godini

Tehnologja otkrila kako se vježbalo u 2021. godini

16.01.2022.

I prošla je godina donijela mnoštvo prepreka. Uz sve s čime su se Garmin korisnici se borili prošle godine, zadržan je status quo u zdravstvenom i fitness režimu. Zahvaljujući Garmin Connect, interaktivnom alatu kojeg koriste milijuni ljubitelja fitnessa diljem svijeta za praćenje, analizu i dijeljenje fitness aktivnosti, možemo vidjeti da su Garmin korisnici ponovno imali rekordnu godinu.

Dolazi vrijeme novih oblika tvornica uz korištenje proizvodnih alata

Dolazi vrijeme novih oblika tvornica uz korištenje proizvodnih alata

16.01.2022.

Najnoviji Ericssonov IndustryLab izvještaj iz serije „Budućnost kompanija“ predviđa veliki zamah u transformaciji proizvodnih poduzeća u narednim godinama, uključujući brzi rast proizvodnih alata koje omogućuje ICT poput proširene stvarnosti, egzoskeleta i daljinskog upravljanja.

CES 2022: Hyundai predstavio viziju budućnost vozila i transporta

CES 2022: Hyundai predstavio viziju budućnost vozila i transporta

15.01.2022.

Hyundaijeva vizija budućnosti vozila i transporta je modularna te se na CES sajmu u Las Vegasu južnokorejski proizvođač automobila i robota to odlučio pokazati kroz konceptualne modele koji objedinjuju oboje. Uz Plug and Drive i Drive and Lift, Hyundai je pokazao što misli o onome što dolazi.