Proizvodnja procesora

TSMC u utrci za razvoj proizvodne tehnologije klase 1nm

TSMC u utrci za razvoj proizvodne tehnologije klase 1nm
Depositphotos

Potpredsjednik tajvanske vlade Shen Rongjin tvrdi da je TSMC već donio stratešku odluku o tome gdje će izgraditi svoju tvornicu za proizvodnju čipova koristeći proizvodnu tehnologiju klase 1nm u drugoj polovici ovog desetljeća. Ipak, ova postrojenja za proizvodnju čipova bit će skupa i nagađa se da će koštati oko 32 milijarde američkih dolara.

Tvornice će biti smještene u blizini znanstvenog parka Longtan blizu Taoyuana, naveo je Rongjin. Naravno, planovi TSMC-a moraju biti službeni i puno toga bi se moglo promijeniti do trenutka kada se najveća kompanija na ovom tržištu posveti planu, no čini se da TMSC već ima konkretan plan.

Vlada se želi uključiti u tu priču jer dva velika projekta proizvodnje poluvodiča stvorit će tisuće dobro plaćenih radnih mjesta, ali će također zahtijevati ulaganja kakva industrija dosad nije vidjela.

Spomenuto ulaganje je za oko 20 milijardi dolara veće od onog koje je bilo potrebno kako bi se u pogon pokrenule tvornice za proizvodnju čipova baziranih na 5nm i 3nm tehnologiji, koje su već procesu rada. Takvo ulaganje potrebno je i kako bi se TMSC mogao nositi u utrci sa Samsungom, koji je uspio prije plasirati na tržište 3nm tehnologiju te pridobiti velike klijente kao Nvidia, Qualcomm, IBM i Baidu.

To se potvrđuje i po tome što je, poput velikog konkurenta Samsunga, TMSC zacrtao 2025. kao godinu kad će na tržište plasirati 2nm tehnologiju. Potom, nekoliko godina kasnije na tržištu bi se trebala pojaviti 1nm tehnologija, iza koje će biti TMSC. Vjeruje se da će ovaj proizvodni proces koristiti za izradu integriranih sklopova u razdoblju od 2027. do 2028.

Potpredsjednik je uvjeren da će kompanije poput TSMC-a, ASML-a i Microna uložiti oko 102,5 milijardi dolara u tajvansku industriju poluvodiča, osiguravajući zemlji poziciju svjetskog središta napredne proizvodnje poluvodiča.