Trećina pronađenog svjetskog zlata dolazi iz samo 3 zemlje

Trećina pronađenog svjetskog zlata dolazi iz samo 3 zemlje

Foto: Fotolia

Popularnost bitcoina i njegova isplativost sve češće se uspoređuje sa zlatom, a da uistinu imaju dodirnih točaka potvrđuje i činjenica da iza čak 31 posto zlata pronađenog u 2020. stoje samo tri zemlje svijeta.

Konkretnije, kako navodi Finbold, riječ je o Kini s 380 metričkih tona ili 11,9 posto udjela, Australiji s 320 metričkih tona ili deset posto udjela te Rusiji s 300 metričkih tona zlata ili 9,4 posto udjela. Ukupno, kroz 2020. je na svjetskoj razini pronađeno 3200 metričkih tona zlata.

Nadalje, Australija je i dalje zemlja s najviše rezervi zlata - 10.000 metričkih tona. Rusija je druga sa 7500 metričkih tona i Sjedinjene Američke Države treće s 3000 metričkih tona zlata u rezervama. Kina je na 2000 i ispred nje su još Kanada, Brazil, Indonezija, Peru i Južnoafrička Republika, zbog čega je dodatna zanimljivost da je na prvom mjestu u prošloj godini.

To sugerira da su Kinezi pronašli "zlatne žile" kojih prethodno nisu bili svjesni. A činjenica da su SAD na 5,9 posto i 190 metričkih tona u 2020. pak sugerira da se zalihe dostupnih "izvora" crpe. Naravno, ništa od toga ne mora u konačnici biti istina, možda sve navedene zemlje imaju još mnogo zaliha do kojih tek moraju doći...

Ali, postoji i logičnije objašnjenje vezano uz 2020. Rudnici tri do šest mjeseci, ako ne i duže, u svijetu uopće nisu radili. Zato ne da nedostaje zlata, nedostaje bakra, aluminija i raznih drugih materijala ili metala potrebnih za razne komponente koje se nalaze u našim uređajima.

Upravo zato će 2021. biti nekako jasniji pokazatelj stanja moći po pitanju pronalaska zlata. Ako bi Kina ponovno bila na prvom mjestu onda je definitivno da su u toj zemlji pronašli nalazišta s iznimnim potencijalom i to možda u konačnici promijeni stanje po pitanju rezervi koje najmnogoljudnija država svijeta posjeduje.

Još iz kategorije

Pametni solarni spremnici za otpad u Parku prirode Biokovo

Pametni solarni spremnici za otpad u Parku prirode Biokovo

12.04.2021.

Park prirode Biokovo sa svojim vidikovcem Nebeskom šetnicom – Skywalk jedna je od glavnih turističkih atrakcija Hrvatske koju je prošle godine posjetilo 105 tisuća turista. Javna ustanova parka posebno brine o zaštiti okoliša i održivom razvoju. Prepoznala je to A1 Hrvatska koja im je donirala pametne spremnike za otpad.

Preko 55 vrhunskih poduzeća dolazi na drugi Job Fair Meetup

Preko 55 vrhunskih poduzeća dolazi na drugi Job Fair Meetup

12.04.2021.

Nove karijerne prilike i ove godine će preplaviti Fakultet elektrotehnike i računarstva i Klub studenata elektrotehnike koji će od 10. do 14. svibnja 2021. godine postati mjestima održavanja drugog Job Fair Meetupa! Upoznavanje sa svim aktualnim poslovnim ponudama i mogućnostima razvoja karijere u Hrvatskoj bit će moguće uz ležerno umrežavanje, opuštenu razmjenu znanja i iskustava.

Godinu dana borbe za bolje i pravednije društvo uz Glas poduzetnika

Godinu dana borbe za bolje i pravednije društvo uz Glas poduzetnika

12.04.2021.

Udruga Glas poduzetnika ovaj tjedan obilježava godinu dana postojanja. Postali su, kako sami tvrde, najsnažnija neovisna udruga poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika u privatnom sektoru u Hrvatskoj u kratkom razdoblju. Danas okupljaju više od 16.700 članova iz gotovo svih djelatnosti, a podržava ih i više od 200.000 građana.