Trećina pronađenog svjetskog zlata dolazi iz samo 3 zemlje

Trećina pronađenog svjetskog zlata dolazi iz samo 3 zemlje
Fotolia

Popularnost bitcoina i njegova isplativost sve češće se uspoređuje sa zlatom, a da uistinu imaju dodirnih točaka potvrđuje i činjenica da iza čak 31 posto zlata pronađenog u 2020. stoje samo tri zemlje svijeta.

Konkretnije, kako navodi Finbold, riječ je o Kini s 380 metričkih tona ili 11,9 posto udjela, Australiji s 320 metričkih tona ili deset posto udjela te Rusiji s 300 metričkih tona zlata ili 9,4 posto udjela. Ukupno, kroz 2020. je na svjetskoj razini pronađeno 3200 metričkih tona zlata.

Nadalje, Australija je i dalje zemlja s najviše rezervi zlata - 10.000 metričkih tona. Rusija je druga sa 7500 metričkih tona i Sjedinjene Američke Države treće s 3000 metričkih tona zlata u rezervama. Kina je na 2000 i ispred nje su još Kanada, Brazil, Indonezija, Peru i Južnoafrička Republika, zbog čega je dodatna zanimljivost da je na prvom mjestu u prošloj godini.

To sugerira da su Kinezi pronašli "zlatne žile" kojih prethodno nisu bili svjesni. A činjenica da su SAD na 5,9 posto i 190 metričkih tona u 2020. pak sugerira da se zalihe dostupnih "izvora" crpe. Naravno, ništa od toga ne mora u konačnici biti istina, možda sve navedene zemlje imaju još mnogo zaliha do kojih tek moraju doći...

Ali, postoji i logičnije objašnjenje vezano uz 2020. Rudnici tri do šest mjeseci, ako ne i duže, u svijetu uopće nisu radili. Zato ne da nedostaje zlata, nedostaje bakra, aluminija i raznih drugih materijala ili metala potrebnih za razne komponente koje se nalaze u našim uređajima.

Upravo zato će 2021. biti nekako jasniji pokazatelj stanja moći po pitanju pronalaska zlata. Ako bi Kina ponovno bila na prvom mjestu onda je definitivno da su u toj zemlji pronašli nalazišta s iznimnim potencijalom i to možda u konačnici promijeni stanje po pitanju rezervi koje najmnogoljudnija država svijeta posjeduje.