Trećina organizacija i u 2019. radi na Windows XP

Trećina organizacija i u 2019. radi na Windows XP

Stara izreka da je Microsoftu najveći konkurent upravo Microsoft vrijedi i u današnje vrijeme, posebno kad se radi o Windows operativnim sustavima. Naime, dovoljno je pogledati koliko korisnika još uvijek nije odustalo od Windows 7 i čak Windows XP! Da, dobro ste pročitali, Windows XP još uvijek nije iščeznuo.

Potvrđuje to u svom izvješću Spiceworks, ali treba naglasiti da se ono bazira na poslovnom segmentu, a ne pojedinačnim korisnicima. Dakle, organizacije u velikoj mjeri još uvijek nisu odzstale od starijih operativnih sustava, no činjenica da njih 32 posto još uvijek ima bar jedan Windows XP uređaj "na mreži" podosta zabrinjava. Ili, bolje rečeno, podosta zabrinjava Microsoft.

Najviše novca "vrti" se upravo zahvaljujući organizacijama, pa ako se ne udaljavaju od softvera za kojeg je sva podrška ukinuta još 2014. - uz iznimku Windows POSReady 2009 kojem je ukinuta u travnju ove godine - jasno je da Microsoft ostaje bez novca koji bi imao u slučaju brže tranzicije prema novijem softveru.

I nije samo to problem, čak 79 posto organizacija još uvijek je okrenuto prema Windows 7, kojem će podrška prestati 14. siječnja iduće godine. A zna se da s prekidom podrške sigurnosni rizik za sustave tih istih organizacija raste u povećoj mjeri. Mogli bi neki pomisliti kako je to problem istih tih organizacija, ali nije, problem je i svih onih koji posluju s njima. Jer, "zaraženi" sustav može se širiti dalje, a to ne bi smjelo biti tako.

Ipak, takav rizik zbog povećih troškova mnogi prihvaćaju kako bi uštedjeli. I tu bi Microsoft trebao ipak pokazati širu ruku, no takva namjera ne postoji. Nikakav popust za tranziciju se ne nudi, niti će se nuditi, što je podosta klimav način poslovanja s obzirom da su svi ti klijenti sa starijim softverom bili dio korisničke baze, a prelaskom na novi softver stvaraju si dodatne troškove, iako bi tranzicija trebala biti neometana, odnosno, cijene ne bi trebale "vrludati" toliko da postaju preveliko opterećenje.

Ali, politika Microsofta takva je kakva jest, zbog čega i situacija jest takva kakva jest. A ona je takva da organizacije radije riskiraju s prastarim softverom nego da plaćaju ono što smatraju da je preskupo kako bi imali noviji softver, a s njime i zagarantirano viši stupanj sigurnosti...

Još iz kategorije

Tele2 korisnicima daruje tihe i mirne blagdane

Tele2 korisnicima daruje tihe i mirne blagdane

18.11.2019. komentiraj

Prvi taktovi božićnih pjesama na radiju znak su da počinje blagdansko ludilo. Tele2 je zato u pravi trenutak pripremio najbolji izbor vrhunskih gadgeta za bezbrižnu kupnju i korisnicima omogućio mirne blagdane. Svi ljubitelji dobrih gadgeta ili oni koji planiraju kupnju takvih darova mogu uštedjeti dragocjeno vrijeme i provesti blagdane u istinskom veselju, u društvu najmilijih.

Digitalizirajte svoje poslovanje i ostanite konkurentni

Digitalizirajte svoje poslovanje i ostanite konkurentni

18.11.2019. komentiraj

Najposjećenija konferencija Udruge HUP ICT pod nazivom Digitalna (R)evolucija, 5. veljače 2020. u zagrebačkoj Laubi po treći put će na jednom mjestu okupiti poduzetnike, vodeće stratege i kreatore digitalne ekonomije koji su složni u jednom – digitalizacija poslovanja i transformacija poslovnog okruženja ključna je za daljnji razvoj.

Računalna snaga potrebna za treniranje umjetne inteligencije raste 7 puta brže nego prije

Računalna snaga potrebna za treniranje umjetne inteligencije raste 7 puta brže nego prije

18.11.2019. komentiraj

Analiza koju provodi OpenAI pokazala je da se sa svakim uspjehom na području umjetne inteligencije povećava potreba za računalnom moći koja bi procesuirala svaki idući napredak. Otišlo se do te mjere da je u ovom trenutku snaga potrebna za “treniranje” umjetne inteligencije gotovo sedam puta veća nego ikad prije.