Teslin Model Y dobio najveće ocjene u europskom sigurnosnom testu

Teslin Model Y dobio najveće ocjene u europskom sigurnosnom testu

Foto: DepositPhotos

Europski program testiranja sigurnosnih karakteristika novih automobila (Euro NCAP) dodijelio je sjajne ocjene Tesla Model Y iz ove godine te ga prema njima postavio na sami tron najsigurnijih automobila ikad proizvedenih. Što je velika vijest za kompaniju jer se radi o vozilu s kritiziranim autopilotom.

Naime, 2020. su se postrožili kriteriji pri testiranju i rekord su držali Lexus NX i Subaru Outback s 89 posto. Tesla Model Y prikupio je 92 posto i sad je jasno da taj sjajni električni gradski SUV uistinu ima sve što treba da bi se nadmetao na tržištu. Ne samo električnih automobila već općenito.

Samo testiranje dijeli se na četiri standardizirana testa i na svima je skupio maksimalnih pet zvjezdica, kao i iznimno visoke ocjene.

Konkretnije, po pitanju zaštite odraslih putnika dobio je 97 posto i to je apsoluni rekord. U kategoriji zaštite djece dobio je 87 posto, a najniža ocjena pripala mu je u zaštiti drugih ranjivih sudionika u prometu - 82 posto. U posljednjoj, kategoriji aktivnih sustava pomoći vozaču, ocijenjen je s 98 posto i to je također apsolutni rekord.

Ipak, postoje i određene zamjerke za ovaj automobil, a to su nedostatak zračnih jastuka za koljena, kao i izostanak bočnih, u visini zdjelice i prsa za putnike u stražnjem dijelu vozila. Manjak je i izostanak Isofix učvršćivaća na suvozačkom sjedalu i aktivni prednji poklopac koji bi ublažio nalet na pješaka ili biciklista.

Posebno se pohvalilo sustav kamera Tesla Vision, koji služi za prepoznavanje prometnih situacija i s njime povezani sustav automatskog kočenja.

No, proći će još vremena da bi se pridobilo povjerenje tržišta u smislu korištenja autopilota jer tijekom ovog ljeta zabilježeno je više nesreća u kojima su stradavali motociklisti. Vjeruje se da je to zato što sustav ne radi dobro po noći, za što je pak kriva tvrdoglavost proizvođača koji ne želi koristiti infracrvenu tehnologiju, kao što čine konkurenti Ford i General Motors pa samim time i imaju bolje rezultate.

Još iz kategorije

Povećana potrošnja država na IT rješenja

Povećana potrošnja država na IT rješenja

28.01.2023.

Predviđa se da će svjetska državna IT potrošnja iznositi ukupno 588,9 milijardi dolara u 2023., što je povećanje od 6,8 posto u odnosu na 2022., prema Gartneru. “Vladine organizacije nastavljaju modernizirati naslijeđeni IT i ulagati u inicijative koje poboljšavaju pristup digitalnim uslugama budući da konstituenti sve više zahtijevaju iskustva koja su ekvivalentna online interakcijama s korisnicima u privatnom sektoru,” rekao je Daniel Snyder, direktor analitičara u Gartneru.

Infobip širi svoju konferenciju Infobip Shift i na SAD

Infobip širi svoju konferenciju Infobip Shift i na SAD

28.01.2023.

Infobip Shift, jedan od najvećih i najpopularnijih europskih događaja za razvojne programere, imat će svoje prvo izdanje u SAD-u u Miamiju, Florida, 23. svibnja 2023. Ovim će preseljenjem konferencija, isprva smještena u Hrvatskoj, napraviti sljedeći korak u svojim nastojanjima doprijeti i osnažiti globalnu zajednicu programera.

GSMA očekuje rast posjetitelja na MWC 2023 u Barceloni krajem veljače

GSMA očekuje rast posjetitelja na MWC 2023 u Barceloni krajem veljače

28.01.2023.

Čelnici GSMA predstavili su ključne teme za nadolazeći MWC23 u Barceloni. Novo izdanje najvećeg svjetskog sajma mobilnih tehnologija uključivat će obilje sadržaja o održivosti i prvi imerzivni prostor za pripovijedanje. MWC23 Barcelona traje od 27. veljače do 2. ožujka.