NASTAVAK SPORAZUMA

Telefónica produžuje suradnju s Vertivom kako bi smanjila potrošnju energije i ugljičnog otiska

Telefónica produžuje suradnju s Vertivom kako bi smanjila potrošnju energije i ugljičnog otiska
Dražen Tomić / Tomich Productions

Vertiv, globalni dobavljač kritične digitalne infrastrukture i kontinuiranih rješenja, objavio je da produžuje sporazum o suradnji s Telefónicom, vodećom telekomunikacijskom tvrtkom, kako bi poboljšao energetsku učinkovitost. Prema sporazumu, Telefónica očekuje uštedu od otprilike 45 GWh godišnje u periodu od tri godine što je jednako potrošnji energije oko 13.000 domova u Španjolskoj. 

Ovaj sporazum je produžetak suradnje koja je uspostavljena 2018., a koja je započela kao pilot projekt za smanjenje potrošnje energije jedne od najvažnijih središnjih mrežnih jezgri Telefónice u Madridu. Prema Telefónici, inicijativa je bila uspješna ostvarujući prosječno 20 posto smanjenja ukupne potrošnje energije. U sklopu prve faze sporazuma, suradnja će se proširiti na 40 najkritičnijih središnjih mrežnih mjesta Telefónice koje su smještene diljem Španjolske.

Ugovor tvrtke Vertiv i Telefónice uključuje inovativni model pod nazivom Energy Savings as a Service (ESaaS), koji zahtijeva iskusnog proizvođača tehnologije koji ulaže, upravlja i održava kritičnu infrastrukturu. Glavni cilj je smanjiti potrošnju energije, a time i ugljični otisak. U ovom slučaju, Vertiv pruža rješenje po principu "ključ u ruke", nadograđujući najvažnije objekte Telefónice učinkovitim servisnim uslugama kritične infrastrukture te upravljajući njihovom izvedbom i održavanjem.

Jedan od kritičnih elemenata sporazuma je da Vertiv upravlja održavanjem koje omogućuje optimalnu učinkovitost opreme u svim objektima. Vertiv je odgovoran za izvođenje korektivnih i preventivnih radova korištenjem najsuvremenije tehnologije. Vertiv se obvezao uvesti umjetnu inteligenciju (AI) za nadzor podataka i opreme kako bi bili u mogućnosti  unaprijed prepoznati potencijalne kvarove. Kao rezultat toga, životni ciklus tehnologije može se produžiti i energetska učinkovitost Telefónicine mreže može se povećati.

Osim središnjih mrežnih lokacija koje su optimizirane 2023., Vertiv će pomoći u poboljšanju učinkovitosti na više od deset dodatnih objekata Telefónice diljem Španjolske u 2024., uključujući Madrid do Barcelone, Zaragoze, Coruñe, Malage i Valencije. Prema Telefónici, dosadašnji rezultati su u skladu s postavljenim ciljevima i već se radi na proširenju opsega suradnje kako bi se uključile i druge kompanije grupe Telefónica.

"Vertiv je iskusan partner koji jako dobro poznaje našu infrastrukturu, stoga je prava tvrtka za preuzimanje ovog inovativnog projekta. Inicijativa će nam pomoći da ispunimo naše ciljeve vezane uz energiju i emisije: poboljšati našu energetsku učinkovitost s ciljem smanjenja pokazatelja potrošnje energije po jedinici prometa (MWh/PB) za 90% do 2025. godine, smanjiti emisiju opsega 1+2 za 90% do 2030. godine te postati tvrtka s nultim emisijama do 2040. kroz cijeli lanac vrijednosti. Svjesni smo da je najbolji kilovat onaj koji ne trošimo. Ne želimo ovdje stati, stoga ćemo ovaj uspješan projekt proširiti na što više lokacija", rekao je Enrique Blanco, Global CTIO u Telefónici.

"Ovaj pionirski model uspješno je implementiran u suradnji s Telefónicom i može se ponoviti na drugim lokacijama i zemljama kako bi druge organizacije mogle imati koristi od veće učinkovitosti i uštede troškova. To Vertiv stavlja u sjajnu poziciju da pomogne tvrtkama smanjiti potrošnju energije pružanjem najsuvremenije kritične infrastrukture, tehnologije i talenta svojih stručnjaka", dodao je Karsten Winther, predsjednik tvrtke Vertiv za Europu, Bliski Istok i Afriku.