SOLID STATE 18650 BATTERY

Tehnološki sektor se priprema na dolazak baterija koje će donijeti ubrzani napredak

Tehnološki sektor se priprema na dolazak baterija koje će donijeti ubrzani napredak
Antonio Jularić

Baterija s čvrstim stanjem 18650 ili Solid State 18650 Battery predstavlja novu vrstu litij-ionske baterije koja zamjenjuje tradicionalni tekući elektrolit čvrstim. Zato se ubrzano radi na njenom razvoju.

Ova promjena donosi nekoliko prednosti, uključujući veću gustoću energije, poboljšanu sigurnost i dulji životni vijek. Ali, najprije kratko objašnjenje o čemu se radi.

Baterija s čvrstim stanjem je tehnologija koja koristi čvrste elektrode i čvrsti elektrolit umjesto tekućih ili gel elektrolita prisutnih u tradicionalnim litij-ionskim ili olovno-kiselinskim baterijama. Oznaka "18650" odnosi se na veličinu baterije - 18 mm promjera i 65 mm duljine, što je standardna veličina cilindričnih litij-ionskih ćelija.

Prijelaz na tehnologiju čvrstog stanja može rezultirati mnogim poboljšanjima u odnosu na tradicionalne elektrolite na bazi tekućine, što može poboljšati performanse, učinkovitost i sigurnost. Ove baterije mogu pohraniti više energije od tradicionalnih baterija, što znači da mogu raditi dulje na jednom punjenju ili zauzimati manje prostora za istu količinu energije.

Za razliku od baterija na bazi tekućeg elektrolita, baterije s čvrstim stanjem mnogo su otpornije na curenje i manje skloni zapaljenju, pružajući tako sigurniju alternativu. Zahvaljujući strukturi, mogu podnijeti brže punjenje bez značajnijeg propadanja tijekom vremena.

Unatoč obećanjima, postoje izazovi u razvoju ovih baterija. Jedan od glavnih izazova je proces proizvodnje. Materijali i procesi za proizvodnju uvelike su još uvijek u razvoju, što doprinosi njihovim trenutačno visokim troškovima.

Ali, ako sve bude prema planu, 18650 baterije mogle bi se koristiti u pametnim telefonima, prijenosnim računalima, električnim vozilima, električnim alatima i sustavima pohrane energije.

No, još je potpuno nepoznato kad bi se mogle pojaviti na tržištu i činiti razliku.