KLIMATSKE PROMJENE

Svijet mora sedam puta brže smanjiti intenzitet ugljika kako bi ograničio zagrijavanje

Svijet mora sedam puta brže smanjiti intenzitet ugljika kako bi ograničio zagrijavanje
Pixabay

Prema novoj analizi PwC-a, svijet opasno zaostaje za ambicijom koja je potrebna za osiguranje sigurne klime u budućnosti. Kao rezultat toga, moramo se boriti da spriječimo svaki djelić stupnja zagrijavanja.

Najnoviji PwC-ov indeks neto nulte ekonomije pokazuje da je sada potrebna godišnja stopa dekarbonizacije od 17,2% (u odnosu na 15,2% prošle godine) kako bi se globalno zagrijavanje ograničilo na 1,5°C iznad predindustrijskih razina – sedam puta više od onoga što je bilo postignut tijekom prošle godine (2,5%) i 12 puta brže od svjetskog prosjeka (1,4%) u posljednja dva desetljeća. Da to stavimo u perspektivu, od 2000. niti jedna država G20 nije postigla stopu dekarbonizacije veću od 11% u jednoj godini – najvišu razinu postiglo je UK 2014. (-10,9%).

Indeks daje jasnu ilustraciju rastućeg odstupanja između globalne ambicije da se uhvati u koštac s klimatskim promjenama i realnosti trenutnog napretka. Analiza pokazuje da sve nacije moraju više raditi na smanjenju emisija kako bi imale ikakve šanse ispuniti rok IPCC-a do 2030. za smanjenje emisija za 43%, sa smanjenjem intenziteta ugljika od 78% koje je sada potrebno za manje od sedam godina.

“Činjenica da se svijet treba dekarbonizirati sedam puta brže je poticaj na djelovanje, a ne savjet očaja. Dok se ukupni tempo mora brzo ubrzati, dramatične promjene moguće su kada se poduzeća i kreatori politika usklade. Brzo ubrzanje razvoja vjetra i sunca u nekoliko regija pokazuje da se promjena može dogoditi. Svijet odvaja rast od emisija ugljičnog dioksida, a sada trebamo da taj trend postane skokovit", rekla je Emma Cox, voditeljica globalne klime u PwC-u.

Još pozitivnije, analiza pokazuje da je prošle godine došlo do naglog porasta usvajanja obnovljive energije, što pokazuje nadu za ubrzanu i tržišno vođenu tranziciju, pri čemu je solarna energija doživjela najveći rast ikad zabilježen od 24,4%, a energija vjetra porasla je za 13,1%. Značajan rast obnovljivih izvora uglavnom je koncentriran u Aziji (osobito Kini), SAD-u i Europi. Ova ubrzana akcija mora se odraziti na šire tranzicije gospodarskog sektora i infrastrukture, te u kombinaciji s povećanom potporom zemljama u razvoju.

Indeks neto nulte ekonomije također otkriva da je Ujedinjeno Kraljevstvo imalo najvišu dugoročnu razinu dekarbonizacije u analizi, održavajući stopu dekarbonizacije od 3,7% tijekom 21. stoljeća. Gospodarski rast i potrošnja energije odvajaju se, ali ne dovoljno brzo. Putanje dekarbonizacije napreduju različitim stopama između G7 i E7 gospodarstava. G7 je 2022. ostvario smanjenje intenziteta ugljika od 1,2%, u usporedbi s godišnjim prosjekom od 2,3% postignutim od 2019. Nasuprot tome, zemlje E7 postigle su stopu dekarbonizacije od 2,8% 2022., u odnosu na godišnji pad od 1,7% od 2019.

“Kolektivni neuspjeh svijeta da se uhvati u koštac s klimatskim promjenama ostavlja nas na pragu nepredvidivog i ekonomski destruktivnog vremena. Sada moramo iskriviti krivulju rasta emisija i hitno iskoristiti priliku da uskladimo naše globalno gospodarstvo i neto nulti put s budućom klimom od 1,5°C. Kako bismo ostvarili našu globalnu ambiciju, počevši od ove godine, vrijeme je da prihvatimo hrabru, komercijalnu i razornu fazu globalnog ponovnog razvoja koja je vođena masovnom primjenom čistih tehnologija, ubrzana praktičnim inovacijama i proširena održivim financiranjem. Rezultat naših izbora sada će biti konačan za buduće generacije koje niti su odabrale niti zaslužuju manjkavo nasljeđe,” rekao je Dan Dowling, partner za Net Zero & Sustainability u PwC-u.