VRIJEME PROMJENA

Švicarska će također primijeniti USB-C od sljedeće godine

Švicarska će također primijeniti USB-C od sljedeće godine
Pixabay

Švicarska će 2024. godine uvesti USB-C kao zajednički priključak za punjenje za uređaje u zemlji. Švicarsko vladino tijelo Savezno vijeće izjavilo je da će potrošači moći koristiti isti punjač za cijeli niz elektroničkih uređaja, bez obzira na proizvođača, nakon što se dogovori o revizija važećih propisa.

Ovim potezom uvest će se jedinstveni protokoli punjenja i sučelja s USB-C standardom za mobilne telefone i drugu radio opremu, zajedno s drugim uređajima s bežičnim komponentama. Švicarska nije dio EU-a i ovaj potez slijedi sporazum postignut u lipnju 2022. između Europskog parlamenta i Europskog vijeća o usvajanju USB-C kao zajedničkog priključka za punjenje do kraja 2024.

Svojom revizijom propisa, Savezno vijeće je izjavilo da će prijeći na USB-C u isto vrijeme kad i EU. Osim prednosti korištenja zajedničkog punjača na putovanjima u inozemstvo, Savezno vijeće također je ukazalo na prednosti pristupa održivosti i smanjenju e-otpada.

Prijelaz EU-a na USB-C imao je posljedice za Apple, koji već dugo koristi svoj Lightning konektor kao priključak za punjenje svojih pametnih telefona. Međutim, tvrtka je predstavila USB-C u svojoj najnovijoj vodećoj liniji iPhonea 15, lansiranoj ranije ove godine.