Svi očekuju reforme i javni i privatni sektor

Svi očekuju reforme i javni i privatni sektor
DepositPhotos / Ilustracija

Nakon niza anketa koje su proveli među svojim članstvom na temu reformi, odlučili su pitati zaposlenike u javnom sektoru misle li kako su reforme potrebne te u kojim segmentima, ističu u Glasu poduzetnika i napominju se gotovo pa u cijelosti poklapaju s odgovorima zaposlenika u privatnom sektoru - svi smatraju kako su reforme nužnost. Vrlo je to zanimljivo, dok svi te zaposlenike u javnom sektoru zovu uhljebima.

Udruga Glas poduzetnika se jasno zalaže za niz reformi koje smatra kritičnima za opstanak gospodarstva i države. Iako neki pokušavaju nametnuti stare podjele i zastarjele teorije o sukobima rada i kapitala, već su neke ankete na općoj populaciji ukazivale na svijest o potrebnim promjenama i spremnost da se podnese njihov kratkoročni teret. „Dok mediji ističu kako će premijer Plenković sa novim sastavom Vlade RH imati povijesnu priliku napraviti potrebne reforme, neki se boje i da će ostati unutar svojih birokratskih navika i političkih pritisaka za statusom quo. Ispitivanja koja smo radili među poduzetnicima, daju jasan odgovor da oni očekuju cijeli niz reformi i smatraju kako moraju biti provedene hitno i odlučno“, ističu u Glasu poduzetnika.

Znajući kako je potreban konsenzus cijele javnosti oko toga, zanimalo ih je kakvo je mišljenje zaposlenika javnog sektora, s kojima nemaju priliku izravno komunicirati, i o čijim interesima može se ponešto čuti samo kroz informacije selektirane od strane njihovih sindikata, tvrde u Glasu poduzetnika.

„Zbog komentara mnogih simpatizera koji rade u javnom sektoru, a koji se otvoreno ne slažu s radom sindikata, odlučili smo na uzorku od više stotina ljudi, napraviti kratku anketu i sakupiti osnovne informacije o spremnosti na promjene. Prvo pitanje je bilo vrlo jednostavno - Slažete li se da su u javnom sektoru potrebne reforme? Veliki broj njih, preko 95 posto, je odgovorilo potvrdno, kako smatraju da su reforme nužne. To je potvrdilo našu tezu da se svi zaposlenici u Hrvatskoj slažu oko toga koje stvari nisu dobre te smatraju kako se mora ozbiljno raditi na promjenama. Anketa je rađena na više stotina ljudi i rezultati su nas ugodno iznenadili. Samo 3 posto zaposlenika je reklo da se promjene moraju raditi možda i samo u nekim sektorima, a ispod 1 posto smatra kako nikakve reforme nisu potrebne“, ističu u Glasu poduzetnika.

Nakon potvrde da i zaposlenici u javnom sektoru vide potrebu za ozbiljnim reformama i promjenama, zanimali su ih i precizniji odgovori o tome što je sve potrebno napraviti za njih. Na pitanje što sve treba napraviti ispitanici odgovaraju ovako i to preko 89 posto njih smatra kako treba smanjiti broj političkih uhljeba u njihovim redovima. Oko 84 posto se složilo da sve treba digitalizirati i time ubrzati i pojednostaviti stvari. Gotovo 82 posto misli da treba ukinuti nepotrebne državne agencije i izmišljene pozicije. Preko 80 posto se slaže kako im se treba povećati efikasnost i produktivnost, a nešto manje od 75 posto smatra da bi trebalo uvesti transparentnost u sve procese.

Kroz te odgovore možemo vidjeti kako postoji visoka razina samosvijesti te preklapanje s viđenjem problema i iz privatnog sektora. Kada je riječ o tome gdje su potrebne reforme 19 posto misli kako treba reformirati jedinice lokalne samouprave, a drugi najveći pojedinačni odgovor s preko 11 posto je sudstvo, koje je očito svima bolna tema. Nešto manje od 9 posto misli da se treba reformirati ministarstva i državne servise, a oko 5 posto da bi reforme trebale utjecati i na firme u državnom vlasništvu. Ipak, zanimljivo je da je najveći broj ispitanika - preko 51 posto, zaključio da se reformirati moraju SVI segmenti.

„U UGP-u možemo samo reći kako smo jako zadovoljni s rezultatima, s obzirom na to da reflektiraju i naše glavne zahtjeve o više rada, više pravde, transparentnosti, digitalizaciji Naš zaključak se nameće sam po sebi - u društvu postoji konsenzus kako su promjene potrebne i nužne. Oko toga se slažu i javni i privatni sektor. Nikakvi alibiji neće biti prihvaćeni ako reforme ne budu provedene, a premijer Plenković i njegov tim imaju priliku pokazati hrabrost i snagu da provedu što je potrebno i ostanu zapamćeni kao najbolja Vlada do sada, ili birokratske kukavice koje su samo pokušavale kratkoročnim ustupcima osigurati kraj svoga mandata i time do kraja ugroziti budućnost ekonomski uzdrmane zemlje. UGP svakako navija za prvu opciju i stavlja se na raspolaganje za pomoć kako bi se ona i ostvarila“, zaključuju u Glasu poduzetnika.