Svi očekuju reforme i javni i privatni sektor

Svi očekuju reforme i javni i privatni sektor

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Nakon niza anketa koje su proveli među svojim članstvom na temu reformi, odlučili su pitati zaposlenike u javnom sektoru misle li kako su reforme potrebne te u kojim segmentima, ističu u Glasu poduzetnika i napominju se gotovo pa u cijelosti poklapaju s odgovorima zaposlenika u privatnom sektoru – svi smatraju kako su reforme nužnost. Vrlo je to zanimljivo, dok svi te zaposlenike u javnom sektoru zovu uhljebima.

Udruga Glas poduzetnika se jasno zalaže za niz reformi koje smatra kritičnima za opstanak gospodarstva i države. Iako neki pokušavaju nametnuti stare podjele i zastarjele teorije o sukobima rada i kapitala, već su neke ankete na općoj populaciji ukazivale na svijest o potrebnim promjenama i spremnost da se podnese njihov kratkoročni teret. „Dok mediji ističu kako će premijer Plenković sa novim sastavom Vlade RH imati povijesnu priliku napraviti potrebne reforme, neki se boje i da će ostati unutar svojih birokratskih navika i političkih pritisaka za statusom quo. Ispitivanja koja smo radili među poduzetnicima, daju jasan odgovor da oni očekuju cijeli niz reformi i smatraju kako moraju biti provedene hitno i odlučno“, ističu u Glasu poduzetnika.

Znajući kako je potreban konsenzus cijele javnosti oko toga, zanimalo ih je kakvo je mišljenje zaposlenika javnog sektora, s kojima nemaju priliku izravno komunicirati, i o čijim interesima može se ponešto čuti samo kroz informacije selektirane od strane njihovih sindikata, tvrde u Glasu poduzetnika.

„Zbog komentara mnogih simpatizera koji rade u javnom sektoru, a koji se otvoreno ne slažu s radom sindikata, odlučili smo na uzorku od više stotina ljudi, napraviti kratku anketu i sakupiti osnovne informacije o spremnosti na promjene. Prvo pitanje je bilo vrlo jednostavno – Slažete li se da su u javnom sektoru potrebne reforme? Veliki broj njih, preko 95 posto, je odgovorilo potvrdno, kako smatraju da su reforme nužne. To je potvrdilo našu tezu da se svi zaposlenici u Hrvatskoj slažu oko toga koje stvari nisu dobre te smatraju kako se mora ozbiljno raditi na promjenama. Anketa je rađena na više stotina ljudi i rezultati su nas ugodno iznenadili. Samo 3 posto zaposlenika je reklo da se promjene moraju raditi možda i samo u nekim sektorima, a ispod 1 posto smatra kako nikakve reforme nisu potrebne“, ističu u Glasu poduzetnika.

Nakon potvrde da i zaposlenici u javnom sektoru vide potrebu za ozbiljnim reformama i promjenama, zanimali su ih i precizniji odgovori o tome što je sve potrebno napraviti za njih. Na pitanje što sve treba napraviti ispitanici odgovaraju ovako i to preko 89 posto njih smatra kako treba smanjiti broj političkih uhljeba u njihovim redovima. Oko 84 posto se složilo da sve treba digitalizirati i time ubrzati i pojednostaviti stvari. Gotovo 82 posto misli da treba ukinuti nepotrebne državne agencije i izmišljene pozicije. Preko 80 posto se slaže kako im se treba povećati efikasnost i produktivnost, a nešto manje od 75 posto smatra da bi trebalo uvesti transparentnost u sve procese.

Kroz te odgovore možemo vidjeti kako postoji visoka razina samosvijesti te preklapanje s viđenjem problema i iz privatnog sektora. Kada je riječ o tome gdje su potrebne reforme 19 posto misli kako treba reformirati jedinice lokalne samouprave, a drugi najveći pojedinačni odgovor s preko 11 posto je sudstvo, koje je očito svima bolna tema. Nešto manje od 9 posto misli da se treba reformirati ministarstva i državne servise, a oko 5 posto da bi reforme trebale utjecati i na firme u državnom vlasništvu. Ipak, zanimljivo je da je najveći broj ispitanika – preko 51 posto, zaključio da se reformirati moraju SVI segmenti.

„U UGP-u možemo samo reći kako smo jako zadovoljni s rezultatima, s obzirom na to da reflektiraju i naše glavne zahtjeve o više rada, više pravde, transparentnosti, digitalizaciji Naš zaključak se nameće sam po sebi – u društvu postoji konsenzus kako su promjene potrebne i nužne. Oko toga se slažu i javni i privatni sektor. Nikakvi alibiji neće biti prihvaćeni ako reforme ne budu provedene, a premijer Plenković i njegov tim imaju priliku pokazati hrabrost i snagu da provedu što je potrebno i ostanu zapamćeni kao najbolja Vlada do sada, ili birokratske kukavice koje su samo pokušavale kratkoročnim ustupcima osigurati kraj svoga mandata i time do kraja ugroziti budućnost ekonomski uzdrmane zemlje. UGP svakako navija za prvu opciju i stavlja se na raspolaganje za pomoć kako bi se ona i ostvarila“, zaključuju u Glasu poduzetnika.

Još iz kategorije

Novi voditelj globalnih operacija HMD Globala postaje bivši savjetnik OneWeba Alain Lejeune

Novi voditelj globalnih operacija HMD Globala postaje bivši savjetnik OneWeba Alain Lejeune

09.08.2020. komentiraj

HMD Global imenovao je Alaina Lejeunea za novog voditelja globalnih operacija kompanije. Lejeune sa sobom donosi više od 25 godina iskustva u telekomunikacijama obogaćenih vođenjem globalnih operacija. HMD Globalu se priključuje iz OneWeba, gdje je bio specijalni savjetnik s fokusom na poslovnu strategiju. Alain će biti odgovoran za nadzor svih operacija HMD Globala te vođenje proizvodnje i nabave kompanije. Izravno će surađivati s Florianom Seicheom, izvršnim direktorom u HMD Globalu.

U Beču predstavljen prvi potpuno automatizirani vlak metroa

U Beču predstavljen prvi potpuno automatizirani vlak metroa

07.08.2020. komentiraj

U narednom će periodu novi vlak bečke podzemne željeznice najprije biti podvrgnut detaljnim ispitivanjima kako bi se osigurali uvjeti za njegovo puštanje u promet. Bečko gradsko poduzeće za javni prijevoz „Wiener Linien” početkom srpnja predstavilo je prvi potpuno automatizirani vlak podzemne željeznice. Naime, isporučen je prvi od 34 vlakova nove generacije koji se proizvode u Siemensovim pogonima u bečkom okrugu Simmering. Kako ističu iz Siemensa, ovaj je vlak zahvaljujući brojnim inovacijama i digitalnim rješenjima jedan od najmodernijih vlakova podzemne željeznice na svijetu.

Izložba 'Trenutak' okupila poznate i nagrađivane fotografije snimljene Huawei pametnim telefonima

Izložba 'Trenutak' okupila poznate i nagrađivane fotografije snimljene Huawei pametnim telefonima

07.08.2020. komentiraj

U današnje vrijeme brojne vrhunske fotografije snimljene su pametnim telefonima koji su svojom dostupnošću podržali popularizaciju fotografije. Pametne telefone danas često koriste i vrhunski fotografi, a Huawei je zato odlučio okupiti radove poznatih hrvatskih i slovenskih fotografa raznih profila na izložbi nazvanoj 'Trenutak'.