Svega 2 posto od svih kriptovaluta ima zdravu likvidnost

Svega 2 posto od svih kriptovaluta ima zdravu likvidnost
DepositPhotos

Istraživanje BitStackera otkrilo je da gotovo 90 posto svih kriptovaluta ima mali obujam trgovanja, a svega nešto više od dva posto njih ima "zdravu likvidnost". Ili, postoji ih samo 153 s velikim volumenom kojima se trguje na mnogim burzama.

Nasuprot ih je 5886 s vrlo malim količinama kojima se trguje na vrlo malom broju burzi. Sve ovo samo nanovo potvrđuje da postoji nejednaka ravnoteža obujma trgovanja među tisućama kriptovaluta.

Inače, likvidnost je pojam koji se koristi za označavanje količine trgovanja određenom imovinom. Mjerilo korišteno u studiji ima za cilj istaknuti one kriptokovanice koje imaju nizak dnevni obujam trgovanja ili one kriptovalute u kojima se trgovanje odvija na vrlo ograničenom broju burzi.

Takvo razumijevanje likvidnosti korisno je jer može objasniti više od nečega poput tržišne kapitalizacije. Konkretno, može pomoći trgovcima da razumiju kada bi moglo biti teško kupiti ili prodati značajne količine bilo kojeg kriptonovčića.

Ali, postoji dodatni faktor, a to je da bi bilo koji kriptonovčić s velikim dnevnim obujmom trgovanja na samo jednoj burzi možda trebao biti izbjegnut. To je zato što slabo ili nikako regulirana priroda razmjene kriptovaluta znači da ništa ne sprečava umjetno napuhati brojke i zavarati potencijalne investitore.

Osim toga, lažna burza bi također mogla odlučiti prestati trgovati kriptovalutama u bilo kojem trenutku i prisvojiti novac.

Coinlib je zato koristio posebnu formulu za rješavanje ovog problema. Upotrijebio je niz čimbenika kao što je broj pratitelja na Twitteru i njezino rangiranje u prometu kako bi se dobila istinitija slika o legitimnosti.

Koristila se i za formulu bodovanja svakog kriptonovčića. To je uračunalo informacije poput toga koliko jedna razmjena može utjecati na likvidnost kriptovalute i minimalni prihvatljivi broj razmjena za kriptonovčić na kojem se može trgovati.