Sve o umjetnoj inteligenciji na konferenciji AI2FUTURE

Sve o umjetnoj inteligenciji na konferenciji AI2FUTURE

Najvažnije godišnje okupljanje zajednice koja radi, razvija i primjenjuje tehnologiju s područja umjetne inteligencije - AI2FUTURE konferencija, održat će se u Zagrebu, u Kraš Auditoriumu 10. i 11. listopada 2019. u organizaciji tvrtki Airt, BonsAI i EVENTA01.

Poslovni projekti, novi trendovi, alati i robotika neka su od ključnih područja koja će prezentirati vodeći svjetski i domaći stručnjaci iz biznisa i akademije, a u publici se očekuje više od 200 sudionika zainteresiranih za umjetnu inteligenciju i njenu primjenu u poslovanju.

Umjetna inteligencija je trenutno najvažniji svjetski tehnološki trend. Više od 80% predsjednika Uprava je u nedavnom istraživanju istaknulo da će AI radikalno promijeniti njihovo poslovanje u sljedećih pet godina. Razumljivo je stoga da je zanimanje za ovo područje među hrvatskim kompanijama sve veće, a broj novonastalih tvrtki koje se bave razvojem AI tehnoloških rješenja ove godine prilično porastao. Većina njih i ove godine će sudjelovati na konferenciji koja okuplja one koji se ovim područjem bave ili traže način kako se uključiti u ovu tehnološku revoluciju.

Program ovogodišnje konferencije je proširen pa je znatno bogatiji novim sadržajima. Ključno predavanje na otvaranju konferencije održat će jedan od pionira s ovog područja Christoph von der Malsburg, Frankfurt Institute for Advanced Studies iz Njemačke. Glavni cilj njegove prezentacije je dati pogled u budućnost, odnosno na to kako će generalno umjetna inteligencija utjecati na naš život. Predavači s Cipra, Nikolas Kairinos i Petros Mina iz tvrtke Fountech.ai, pokazat će kako AI spaja prodavatelja s idealnim kupcem te znanost koja stoji iz te 'mašine'. Auti bez vozača nisu novost na cestama, no možemo li isto očekivati i od super brzih sportskih automobila, pokazat će direktor segmenta Autonomne vožnje u Rimac automobilima, Sacha Vražić. Kroz program konferencije provući će se primjena umjetne inteligencije u velikim korporacijama, a jedan takav primjer predstavit će Stefan Nosović iz Siemensovog R&D odjela iz Njemačke. Sigurno će biti zanimljivo čuti i u kojem smjeru će se razvijati AI odjel najveće hrvatske IT kompanije Infobip.

Uz glavni program konferencije prvom danu konferencije dodan je Robot Day (u suorganizaciji s FER-om) koji je posvećen fizičkoj primjeni umjetne inteligencije - robotici u logistici i warehousingu. U tome dijelu programa uz vrhunske strane stručnjake Achima J. Lilienthala, direktora  odjela Mobile Robotics Olfaction Laboratoryja iz Švedske, te  Björna Heina, profesora na Intelligent Industrial Robotics, KIT iz Njemačke, sudionici će imati priliku upoznati hrvatske tvrtke koje su napravili snažan iskorak u ovom području, Gideon Brothers i RoMb Technologies, te mogućnosti financiranja razvojnih projekata.

I za kraj, za one znatiželjne i željne novih znanja i vještina tu je radionica na kojoj mogu upoznati alate potrebne za razvoj vlastitih Deep learning projekata, ove godine organizirana je jednodnevna Deep Learning radionica koji vodi Leonardo De Marchi, direktor odjela Data Science and Analytics, Badoo.