Super računalo vrijedno 44 milijuna kuna stiže u Rijeku

Super računalo vrijedno 44 milijuna kuna stiže u Rijeku
Fotolia

Riječko sveučilište odlučilo se za nabavku 44 milijuna kuna vrijednog super računala, odnosno HPC (High Performance Computer) koji se nabavlja u sklopu projekta „Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci“ i bit će pokrenuto u listopadu ove godine. Ugovor je, nakon provedenog natječaja i natjecateljskog dijaloga, Sveučilište u Rijeci sklopilo sa zajednicom ponuditelja SMARTIS.

Po prvi puta u Hrvatskoj provedena je i javna nabava natjecateljskim dijalogom za nabavku HPC opreme, a kako saznajemo razgovori su trajali nešto manje od godine dana gdje se je tražilo „najbolje“ moguće rješenje za osigurani budžet.

Dio projekta je također i izgradnja podatkovnoga centra sa sistemom vodenog hlađenja superračunala, tj radi se o sistemu hlađenja s toplom vodom iznad 35C.

Radi se trenutno o „najvećem“ HPC rješenju u Adriatic regiji, najbržem te jedinom sa 16 procesorskim x86 poslužiteljima na svijetu, inovativno HSM rješenje za arhiviranje te po prvi ovakav data centar s vodenim hlađenjem, ističe Robert Markuš SMARTIS-a.

Potpisom ovako vrijednog i tehnički zahtjevnog Ugovora SmartIS je ponovo dokazao da može konkurirati na najvećim tenderima u regiji kao i svoju tehničku i stručnu sposobnost.

Ovo je , naravno , još jedna velika stručna potvrda SmartIS-u za implementaciju HPC rješenja,  nakon posljednjeg implementiranog superračunala u Novom Mestu , Fakultetu za informacijske studije.

Sa implementacijom ovoga rješenja Hrvatska ulazi na zavidnu svjetsku „kartu“ HPC rješenja (top 500 HPC).

Kako tvrde na Sveučilištu u Rijeci ova nabavka HPC-a Rijeku i Hrvatsku svrstat će u svjetski vrh. Na taj način moći će se ravnopravno natjecati sa znanstvenicima iz cijeloga svijeta jer se trenutno prema tablicama većina takvih superračunala nalazi se u SAD-u, Japanu, Kini, Njemačkoj i Francuskoj.

„Da je već u funkciji, bili bismo na 32. mjestu među istraživačkim ustanovama, 59. među sveučilištima te 249. na listi svih korisnika sličnih superračunala, uključujući i komercijalnu namjenu“, ističe prorektor za informatizaciju i predstojnik Centra za napredno računanje i modeliranje Sveučilišta u Rijeci Zlatan Car.