DIGITALNA TRANSFORMACIJA GRADOVA

Strateška orijentacija na daljnji razvoj IT rješenja za grad i gradska poduzeća

Strateška orijentacija na daljnji razvoj IT rješenja za grad i gradska poduzeća

U gradu Puli je posljednjih dvadesetak godina proveden čitav niz razvojnih projekata implementacije softverskih rješenja kojima se nastoji digitalizirati javne usluge, optimizirati procese i postići transparentniju gradsku upravu. Potrebno je istaknuti kako je grad Pula-Pola prvi u Hrvatskoj, kako sami tvrde, uveo elektroničko poslovanje u svakodnevni rad uprave te prvi grad u Hrvatskoj koji je uveo elektronički upis djece u dječje vrtiće.

„Svoje račune za vodu, plin, komunalnu naknadu, pričuvu, vrtiće, otplatu stanova u vlasništvu grada te za plaćanje računa gradskog komunalnog poduzeća građani mogu plaćati putem e-Računa, pri čemu mogu uštedjeti i do 70% sredstava. Uslugom e-Predmet građani u svakom trenutku mogu provjeriti u kojoj je fazi rješavanje njihovog predmeta, zatim e-Konzultacije, e-Proračun i druga rješenja za komunikaciju s građanima, informiranje te ubrzavanje i olakšavanje realizacije brojnih predmeta. Grad Pula-Pola aktivno koristi informacijsku i komunikacijsku tehnologiju koja predstavlja okosnicu većine procesa koji se odvijaju unutar grada te povezanih ustanova i poduzeća“, pojašnjavaju iz grada Pule na upit ICTbusiness.info.

Nadalje napominju da kako bi u budućnosti grad strateški i ciljano nastavio razvijati IT okruženje, provedena je analiza informacijskog sustava grada.

„Zatečeni informacijski sustav je u funkciji poslovno-upravljačkog sustava gradske uprave i pripadajućih odjela i službi. Sastoji se od kombinacije hardverskih i softverskih komponenti, uobičajenih za gradove u Hrvatskoj. grad u svom poslovanju koristi IT rješenja namijenjena specifičnim potrebama jedinica lokalne samouprave i poslovima koje grad obavlja (primjerice, urudžbiranja zahtjeva, računovodstvo, itd.). grad raspolaže s vlastitom optičkom mrežom koja povezuje 4 zgrade oko Trga Forum, u mreži je oko 200 računala. U odnosu na serversku infrastrukturu, potrebno je istaknuti kako je grad u 2020. godini započeo s procesom virtualizacije postojećih servera. Virtualizirani su mail server, SPO server, KIS server, SPI server, Web server i nalazi se u cloudu. Od hardverske i softverske digitalne infrastrukture, grad posjeduje adekvatnu infrastrukturu s potrebom stalnog ulaganja. Ukupno gledajući, kapaciteti u tom segmentu su zadovoljavajući i adekvatni“, pojašnjavaju iz grada Pule.

Kada su u pitanju gradska poduzeća, Pula Parking koristi sofisticiran sustav upravljanja parkiranjem koji se koristi već više od 25 godina u preko 65 javnih i privatnih poduzeća diljem Hrvatske. Ovaj sustav integrira napredne tehnologije poput senzora u stvarnom vremenu i prepoznavanja registarskih oznaka, što osigurava efikasnost i točnost u naplati parkiranja i upravljanju dozvolama. Posebno je dizajniran da bude prilagodljiv različitim urbanim sredinama, omogućujući besprijekornu integraciju s POS sustavima i različitim bazama podataka. Dodatno, Pula Parking koristi specijalizirano rješenje za upravljanje pauk službama, koje uključuje stroge protokole za premještanje vozila i razmjenu podataka s nadležnim institucijama. Sustav efikasno upravlja cijelim procesom, od evidentiranja prekršaja do provedbe naplate i rješavanja pritužbi.

Službena mrežna stranica grada Pule-Pola služi kao temeljna platforma za digitalnu komunikaciju s građanima na kojoj su dostupne sve ključne informacije. Glavna svrha gradske mrežne stranice jest pravovremeno informiranje građana i poduzetnika i omogućavanje pristupa uslugama i obrascima koje je moguće djelomično ili u cijelosti obaviti iz udobnosti vlastitog doma. Tu je pregled administrativnih postupka i načina interakcije s gradskom upravom koje građani mogu djelomično ili u potpunosti obaviti digitalnim putem. Tri su razine usluga za građane obrasci i zahtjevi koje je potrebno preuzeti, elektronički obrasci i formulari, e-Usluge grada.Obrasci i zahtjevi koje je potrebno preuzeti - odnosi se na administrativne postupke za koje postoje zahtjevi i obrasci u pdf., word. Ili excel. formatu, koje građani moraju preuzeti na svoje računalo, isprintati, ispuniti, a potom dostaviti u gradsku upravu fizičkim putem. Ova razina usluga smatra se osnovnom i najjednostavnijom razinom usluga za građane. Obrasci za preuzimanje nalaze se na gradskoj mrežnoj stranici u odjeljku e-usluge te pododjeljku “Obrasci za preuzimanje”. Građani mogu preuzeti 146 različitih obrazaca. Riječ je o obrascima, tekstualnim dokumentima, najčešće u Word formatu koji mogu ispuniti i poslati poštom, ali i elektroničkom poštom na službenu e-adresu pisarnice grada Pule-Pola. Kako bi pojednostavili proces korištenja gradskih administrativnih usluga grad Pula-Pola još je 2011. uvela elektronički potpis. E-potpis omogućuje građanima da putem svoje elektroničke pošte dostave upite, podneske i zahtjeve upućene gradskoj upravi i preuzimaju akte kreirane od strane gradske uprave. Ujedno, na mrežnoj se stranici nalazi i brošura o korištenju elektroničkog potpisa u gradskoj upravi“, pojašnjavaju iz grada Pule.

Osim tekućih pitanja građani mogu uputiti i službene zahtjeve namijenjene gradskoj upravi na adresu elektroničke pošte pisarnice. Prilikom slanja službenih zahtjeva elektroničkim putem građani se mogu poslužiti prethodno spomenutim obrascima za preuzimanje. Građani automatski dobivaju potvrdu prijema po slanju elektroničke poruke, a po pokretanju postupka dobivaju i klasifikacijsku oznaku kao i pristupni kod za uvid u status rješavanja predmeta za što koriste e-uslugu ePredmet.

Elektronički obrasci i formulari - odnosi se na djelomično digitalizirane administrativne postupke u kojima građani ispunjavaju obrasce i zahtjeve u digitalnom obliku ispunjavajući elektroničke formulare, čime nije potrebno dokumente printati kao ni fizički dolaziti u gradsku upravu kako bi se predao određeni zahtjev. Ovaj djelomično digitalizirani način komunikacije gradske uprave i građana je poželjniji od prethodnog, kako za građane tako i za zaposlenike gradske uprave. Građani pritom štede vrijeme i u nekoliko klikova mogu učiniti “prvi korak” ka obavljaju nekog procesa digitalnim putem, nakon čega se komunikacija dalje odvija fizičkim putem ili putem maila, ali ne putem uređenog digitalnog sustava. Zaposlenicima je ovaj način zaprimanja zahtjeva i obrazaca praktičniji jer im stižu jasni, pregledni obrasci čiji se segmenti mogu odmah grupirati i slagati u određene sekcije i tablične prikaze.

eZahtjevi su jedan od servisa gradske uprave koji omogućuje dostavu podnesaka gradskoj upravi putem elektroničke pošte. Za sva pitanja prijedloge ili komentare građanima je dostupan jedan elektronički obrazac “Vaša pitanja” koji se na gradskoj mrežnoj stranici nalazi u odjeljku e-Usluge, odnosno eZahtjevi. E - usluge s autentifikacijom i identifikacijom - odnosi se na e-usluge u pravom smislu, one usluge koje se u potpunosti odvijaju digitalnim putem. Koncept elektroničkih usluga (e-Usluga) zasniva se na primjeni korištenja informacijskih i komunikacijskih tehnologija u obavljanju različitih administrativnih procesa. Osnovni cilj e-usluga jest omogućiti građanima rješavanje potrebnih postupaka na najjednostavniji način u najkraćem mogućem vremenu. E-usluge provode se putem digitalnih sustava pri čemu je interakcija između građana i gradske uprave u potpunosti digitalizirana, odvija se bez fizičkog kontakta i dolaska u gradsku upravu. Same e-usluge imaju nekoliko razina kompleksnosti, ovisno o samoj usluzi i cilju koju se želi postići. Sve se obavljaju s nužnom autentifikacijom i identifikacijom korisnika koja se također može provesti na različite načine, od korištenja manjih “lokalnih” identifikacijskih sustava koji uključuju osobnu izradu korisničkog profila i lozinke do poželjne integracije s velikim nacionalnim autentifikacijskim i identifikacijskim sustavom NIAS pri čemu je istaknuta velika sigurnost korisnika s obzirom na vrstu vjerodajnica kojima se pristupa sustavu. Uz NIAS autentifikaciju, prijavni obrasci se popunjavaju unutar sustava (u obliku web obrazaca), uz podizanje dodatne dokumentacije koja se traži određenim postupkom. Odabirom ove opcije, korisnik se preusmjerava na sustav e-građani odnosno na NIAS - Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav. Za svaku uslugu koja će se ponuditi korisnicima putem e-usluga, grad će morati predati poseban zahtjev za autentifikaciju odnosno prijavu takve e-usluge na sustav e-građani, pojašnjavaju iz grada Pule.

Nadalje, ističu se sljedeće aplikacije za uključivanje i digitalni alate za građane Smart Pula-Pola je aplikacija koja građanima omogućuje prijavu aktualnih komunalnih i drugih gradskih problema namijenjenih gradskoj upravi. Pomoću aplikacije građani mogu fotografirati, opisati i locirati probleme u gradu. Također, u sklopu aplikacije uz nove prijave, moguće je pregledati stare prijave, otvorene prijave, popularne prijave, riješene prijave, prijedloge, projekte, održavanja, ali i statistiku pristiglih i riješenih prijava. Za pristup aplikaciji nije potrebna identifikacija i autentifikacija već je svi građani mogu preuzeti putem Google play/App store trgovine bez dostave osobnih podataka.

eKonzultacije su jedan od modela poticanja uključivanja građana u proces donošenja odluka. Prilikom odlučivanja o nekom gradskom projektu, građani mogu slati svoje komentare, mišljenja i prijedloge o konkretnom problemu putem obrasca za eKonzultacije. gradska uprava se obvezuje razmotriti i obraditi pristigle komentare koje u konačnici gradonačelnik upućuje autorima projektne dokumentacije. Na gradskoj mrežnoj stranici nalazi se odjeljak namijenjen za eKonzultacije u kojem građani mogu pronaći sve potrebne informacije o završenim eKonzultacijama, kao i o eKonzultacijama koje su u tijeku. Također, na istom mjestu se nalaze i upute, odnosno adresa elektroničke pošte na koju građani mogu slati svoje komentare kao i godišnji planovi savjetovanja s javnošću.

ePredmeti su jedna od gradskih digitalnih usluga pomoću koje građani mogu saznati u kojoj je fazi rješavanja njihov predmet. U sklopu rubrike ePredmeti nalaze se i upute za ulazak u Pregled predmeta. Kako bi uspješno proveli proces autentifikacije i identifikacije građanima je dovoljno u sustav upisati broj zaprimljenog pismena i šifru koju su dobili prilikom podnošenja zahtjeva gradu Puli-Pola.

eStipendije su jedna od gradskih digitalnih usluga pomoću koje se studenti mogu prijaviti na natječaj isključivo u elektroničkom obliku korištenjem elektroničkog sustava prijavljivanja, putem e-prijavnica (elektronički sustav prijavljivanja) u aplikaciji SOM natječaji, bez potrebe podnošenja i slanja prijavnice i dokumenata u papirnatom obliku (osim u iznimnim slučajevima na zahtjev grada), a što je uvelike olakšalo prijavu svim studentima kojima je osigurana i korisnička podrška tijekom prijavljivanja i korištenja e-prijavnice. Ova usluga je pokrenuta u akademskoj godini 2022/2023. Svi korisnički podaci su kriptirani na način da svaki student dobije svoju individualnu šifru. Osim toga, stipendije se više niti ne obrađuju u tiskanom obliku čime su se dogodile značajne uštede papira i pozitivni koraci ka očuvanju okoliša.

infoSMS je gradska usluga pomoću koje građani dobivaju SMS obavijest o broju zaprimljenog pismena i datumu otpreme odgovora podnositelju, ako i potrebnu šifru. Podaci koje građani dobiju u SMS poruci koriste se za daljnje pristupanje usluzi ePredmeti, odnosno pregledu predmeta.

Prijava mjesečnog izvješća poreza na potrošnju u Puli je moguća elektronički, putem web aplikacije - Prijava poreza na potrošnju. Autentifikacija i identifikacija se obavlja putem FINA certifikata koji sadrži OIB na temelju kojega se prepoznaje obveznik iz evidencije obveznika grada. Ovo je ujedno i najviši stupanj autentifikacije i identifikacije koji se koristi za pristup gradskim uslugama

Od digitalnih usluga tu su još e-Računi (plaćanje računa za vodu, plin, komunalnu naknadu, pričuvu, vrtiće, otplatu stanova u vlasništvu grada te za plaćanje računa gradskog komunalnog poduzeća), e-Proračun, e-Vrtići, e-Katastar, e-Dozvola, e-Upisi i e-Pisarnica. Neke od korištenih usluga su i one gradskih poduzeća Vodovoda, Plinare, Pula Herculanea za komunalne usluge i sustava parkiranja.

Na web stranici grada nalazi se čitav niz istaknutih digitalnih alata, e-usluga i programa: i-Transparentnost (transparentan uvid u poslovanje jedinica lokalne samouprave), projekt Giardini, Radovi i privremene regulacije prometa, Pula na dlanu (aplikacija koja na jednom mjestu na jednostavan i interaktivan način građanima pruža potpunu sliku o gradu, trendove kretanja gospodarskih pokazatelja, strukturu poduzetnika prema veličini, djelatnostima, vlasništvu, ali i mogućnost pretraživanja, analize i rangiranja svih tvrtki u gradu prema raznim kriterijima, kako u grafičkom, tako i u tabličnom obliku), Natječaji i nadmetanja, Javna i jednostavna nabava, Razvrstaj. me Plus (o virtualni asistent i olakšava snalaženje u razvrstavanju otpada kroz naprednu tražilicu vrsta otpada) te GIS grad Pula-Pola. Web GIS sustav grada Pula-Pola je portal koji omogućuje pristup prostornim informacijama te različite povezane usluge (pretraživanje, pregledavanje, preuzimanje, transformaciju podataka) i služi za upravljanje prostornim podacima i osobinama pridruženih njima. Web GIS sustav predstavlja osnovni alat za prostorno planiranje u gradskoj upravi, ali ima iznimnu važnost za transparentne, vizualne evidencije podataka i prikaze informacija za građane. Podaci prikazani na taj način pomažu korisnicima bolje razumjeti odnose podataka u geografskom kontekstu te se stvara podloga za mapiranje i daljnju analizu koja se koristi u službi znanosti i industrije te u konačnici služi za bolje upravljanje prostorom. GIS grada Pula-Pola izrađen je kao Web GIS portal za objedinjeni pregled svih prostornih podataka u lokalnoj samoupravi te je namijenjen svim djelatnicima u JLS, širem krugu specijaliziranih korisnika, poput komunalnih tvrtki te građanima. GIS grada Pule-Pola je centralizirana GIS baza prostornih podataka grada.

Kada su u pitanju gradska poduzeća, komunalno poduzeće Pula Herculanea je u prethodnoj godini uvela niz digitalnih alata te je u planu nastavak unaprjeđenja istih. Digitalni alati koji se nude u sklopu njihove mrežne stranice su: korisnički portal za korisnike (pregled vlastitih korisničkih podataka, pregled odvoza, pregled računa, slanje zahtjeva te mogućnosti aktivacije slanja računa mailom), GIS portal za vizualizaciju i upravljanje prostornim podacima (Katastar zelenila, pregled površina na održavanju, lokacije spremnika za sakupljanje otpada, građevine za gospodarenje otpada, područja odvoza otpada, Registar potrošača i dr.) te Informacijski sustav digitalnog poslovanja (upravljanje dokumentima i zapisima, zaprimanje papirnatih dokumenata i e-poruka uz automatsku dodjelu urudžbenog broja, izrada dokumenata uz korištenje integriranih predložaka, obrada dokumenata uz digitalni pregled i odobravanje i elektronički potpis, definiranje prava pristupa datotekama, definiranje klase, nositelja, radne grupe i rokova, lako pronalaženje informacija, mogućnost udaljenog pristupa, pregled workflowa, jednostavna pohrana podataka, statistika obrade predmeta i dr.).

Poduzeće Vodovod od digitalnih usluga ima web Internet stranica društva, SMS i e-mail obavijesti (o izvođenju radova, obustave vode uslijed radova, gotovosti predmeta), digitalni obrasci potrebni za komunikaciju sa Vodovodom, digitalna razmjena dokumenata, web i mobilna aplikacija Moj.Vodovod kojom svaki potrošač ima uvid u podatke potrošnog mjernog mjesta - potrošnja, dugovanja, očitanja i dr., Pozivni centar (digitalna komunikacije s krajnjim korisnicima usluga, kroz Centar za korisnike, reklamacije i prijave kvarova) i digitalna prijava očitanja stanja vodomjera putem aplikacije ePrijavaStanja.

Pula Parking pruža digitalnu kupnju parkirališnih karata putem raznih kanala, uključujući online platforme i mobilne aplikacije, čime se olakšava pristup i povećava korisnička udobnost. Parkiralište Karolina predstavlja primjer potpune digitalizacije, gdje se koristi napredna tehnologija za ekološko i pametno parkiranje, uključujući ANPR sustave za automatsko prepoznavanje registarskih tablica.

Pulapromet nema rješenje za uredsko poslovanje, no za korisnike je omogućeno beskontaktno plaćanje u autobusima, kao i web stranica na kojoj postoji mogućnost online kupovine karata za javni prijevoz.

Strategija digitalne Hrvatske do 2032. definira viziju i ciljeve digitalizacije društva, javne uprave i gospodarstva Republike Hrvatske i jedan je od ključnih akata koji podupire provedbu Nacionalne razvojne strategije. Poseban značaj u Strategiji stavljen je na digitalnu transformaciju gospodarstva i javne uprave, za koje su kao ključni koraci utvrđeni - unaprjeđenje infrastrukture, digitalizacija poslovnih procesa i jačanje digitalnih kompetencija građana.

Plan razvoja pametnog grada Pula-Pola u najvećoj mjeri usklađen je sa Strategijom digitalne Hrvatske do 2032., kao strateškim dokumentom koji na nacionalnoj razini definira razvojni smjer u povezanom upravnom području.

„Usklađenost Plana razvoja pametnog grada Pula-Pola, s nacionalnom Strategijom prikazana je kroz doprinos strateškim ciljevima koji se ostvaruje provedbom istog. Plan razvoja pametnog grada Pula-Pola za razdoblje 2023.-2028. (Smart City) usklađen je sa Strategijom digitalne transformacije Istarske županije. Županijska Strategija digitalne transformacije usmjerena je na uži segment, i u najvećoj mjeri definira smjernice unaprjeđenja županijske uprave, implementacijom digitalnih tehnologija i unaprjeđenjem procesa. Komplementarnost Plana razvoja pametnog grada i županijske Strategije razvidna je u kontekstu koordiniranog pristupa digitalnoj transformaciji, važnosti ulaganja u jačanje kapaciteta građana za korištenje digitalnih tehnologija i uvođenje novih e-usluga“, ističu iz grada Pule.

Pulapromet planira razviti aplikaciju za prodaju karata za javni prijevoz, a neovisno o tome planira se uvesti prikaz pozicije autobusa u stvarnom vremenu. Uvođenjem sustava mikromobilnosti, planira se provođenje integracije sustava mikromobilnosti s javnim prijevozom.

Kada je u pitanju poduzeće Vodovod, u planu je unaprjeđenje digitalne komunikacija sa potrošačima putem Chatbota, računalnog programa za komunikaciju putem chat sučelja (uvođenje AI u poslovanje). Također, planira se nastavak uvođenja projekata daljinskog očitavanja potrošnje vode i smanjenja gubitaka te centralnog sustava Upravljanja gubicima vode.

S druge strane, planovi Pula Parkinga za daljnju digitalnu transformaciju fokusiraju se na unapređenje online usluga, uključujući modernizaciju web portala za lakšu kupovinu parkirališnih karata i uvođenje platomata na parkiralištima. Ovi platomati omogućit će građanima plaćanje raznih gradskih usluga, što je korak naprijed u stvaranju integriranog i korisnički orijentiranog pristupa uslugama. Ova inicijativa je u skladu s općim smjerom razvoja grada Pule, kao što je predstavljeno u Planu razvoja grada Pula-Pola, gdje se naglašava važnost digitalne transformacije za unapređenje kvalitete života građana i efikasnosti gradskih usluga. Plan uključuje širok spektar mjera i aktivnosti usmjerenih na digitalizaciju, inovacije i inkluzivnost, te ističe važnost integracije tehnoloških rješenja u svakodnevni život grada.

Trenutačno stanje digitalne transformacije u javnim poduzećima u Puli odražava se kroz integraciju naprednih tehnologija i digitalnih platformi u ključne aspekte gradskih usluga. Ovi napori usmjereni su na povećanje efikasnosti, transparentnosti i dostupnosti usluga. Primjerice, primjena digitalnih alata u Pula Parkingu doprinosi optimizaciji procesa naplate i upravljanja parkiranjem. Kroz digitalizaciju, javna poduzeća postaju sposobnija za brzu adaptaciju na promjene i potrebe korisnika, što rezultira poboljšanom kvalitetom usluga i većim zadovoljstvom građana“, pojašnjavaju iz grada Pule.

Analiza potražnje za digitalnim uslugama pokazala je da Vodovod, Pulapromet, a i ostala gradska poduzeća, kao i njegovi korisnici, imaju vrlo dobre temelje za daljnju digitalizaciju usluga. Svakako se prepoznaje niz prilika, ali i izazova za daljnji napredak u pogledu pružanja digitalnih usluga. 

Prema recentnim podacima, više od dvije trećine stanovnika posjeduje računalo, a više od 80% ima pristup internetu, iako broj aktivnih korisnika varira i niži je za starije dobne skupine. Također, prema namjeni upotrebe interneta, čak 48% stanovništva koristi internet upravo za e-usluge. Navedeni temelji i započeti trendovi samo potvrđuju da je digitalizacija poslovanja ispravan smjer razvoja koji će povećati kvalitetu komunikacije između građana i pružatelja gradskih usluga.

Sukladno Zakonu o javnoj nabavi, grad Pula-Pola kao javni naručitelj dužan je postupke javne nabave roba, radova i usluga  objavljivati u Narodnim novinama u Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske (EOJN RH). Također, grad Pula-Pola koristi specijalizirano B2B rješenje za digitalnu podršku procesima jednostavne nabave, a pružatelj usluge je tvrtka RIS Kastav. Sustav Ensolva pojednostavljuje kompleksne zadatke i na jednom mjestu upravlja svim podacima vezanim za projekte nabave.

Grad Pula-Pola u posljednjih dvadesetak godina proveo je čitav niz razvojnih projekata implementacije softverskih rješenja kojima se nastoje digitalizirati javne usluge, optimizirati procese i postići transparentniju gradsku upravu. Kao istaknuto rješenje za transparentnost gradske uprave koristi se iTransparentnost. Grad Pula-Pola koristi sustav iTransparentnost koji omogućava transparentan uvid u poslovanje jedinica lokalne samouprave. Riječ je o interaktivnoj mogućnosti uvida u uplate i isplate u gradskom proračunu.

„Zainteresirani građani mogu dobiti uvid u sve isplate iz gradskog proračuna s točnim iznosom i brojem računa, datumom i nazivom primatelja s OIB-om. Također, u sustavu iTransparentnost nalazi se i pregled ulaznih računa s istim podacima“, objašnjavaju iz garda Pule.  

Iskustva Pula Parkinga s platformom EOJN pokazuju učinkovitu primjenu digitalnih alata u javnoj nabavi, što je doprinijelo većoj transparentnosti i efikasnosti procesa. Sigurna i kriptirana komunikacija osigurava zaštitu podataka i povećava povjerenje u digitalne platforme.

!Iskustva u implementaciji digitalnih alata za javnu nabavu u Hrvatskoj, posebice s uvođenjem nove IT platforme Elektroničkog oglasnika javne nabave (EOJN RH), pokazuju značajan napredak u efikasnosti i transparentnosti. Ova platforma, podržana sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, vrijedna 1.458.192,32 eura, cilja na smanjenje radnog opterećenja i digitalizaciju procesa javne nabave. Njezino uvođenje donosi unapređenja za javnu upravu, lokalnu samoupravu, javna poduzeća i gospodarske subjekte, uključujući male i srednje poduzetnike. Nova EOJN platforma postaje obavezna za sve procese javne nabave od 1. siječnja 2024. Očekuje se da će ova inovacija unaprijediti praćenje zelenih kriterija u javnoj nabavi te potaknuti poslovnu učinkovitost i transparentnost u procesima“, ističu iz grada Pule.

Sustav e-javne nabave podržava procese koji se odvijaju u javnoj nabavi, kao što su sastavljanje i objava natječaja, podnošenje ponuda, njihova evaluacija, sastavljanje i sklapanje  87  ugovora. Osim toga, nadzire izvršenje ugovora, uključujući postupke kao što su online naručivanje, elektroničko fakturiranje i elektroničko plaćanje (Interreg Europe n.d.). U skladu s tim, a sukladno klasičnoj (papirnatoj) javnoj nabavi, moduli e-nabave obuhvaćaju: e-objavu, e-dokumentaciju, e-dostavu, e-dražbu, e-katalog, e-ocjenu, e-narudžbu, e-račun i e-plaćanje. Sustav e-javne nabave omogućio je i primjenu novih tehnika i postupaka ugovaranja javne nabave, kao što su elektroničke dražbe, dinamički sustav javne nabave, natjecateljski dijalog i okvirni sporazum. E-javna nabava zahtijeva kontinuirano ulaganje kako bi se svakom pojedinačnom naručitelju omogućilo davanje potpune potpore u provedbi elektroničke javne nabave.

Modernizacijom javne nabave kroz implementaciju e-javne nabave učinjeni su značajni iskoraci ka poboljšanju transparentnosti, javnosti i jednakog tretmana dionika u javnoj nabavi uz informiranost dionika i otvoren sustav dostupan svima. E-javna nabava je utjecala i na povećanje konkurentnosti, smanjenje troškova javne nabave i za ponuditelje i za naručitelje te skraćivanje trajanja procesa javne nabave uslijed smanjenja birokratizacije i pojednostavljenja javne ponude. 

Razvoj gospodarske infrastrukture, ulaganje u istraživanje i razvoj, društveni i socijalni okvir razvoja grada u pametnom gradu temelji se na prikupljanju, obradi i analizi podataka. Podaci koji se prikupljaju omogućuju stratešku raspodjelu dostupnih sredstava i smisleno usmjeravanje gospodarskog razvoja. Na taj način grad može utjecati na ekonomiju, odgovoriti na potrebe različitih industrija i stvarati uvjete za razvoj novih industrija.

Analiza podataka prikupljenih kroz digitalne platforme igra ključnu ulogu u donošenju informiranih odluka, poboljšanju upravljanja poslovanjem i uslugama. Na primjeru Pula Parkinga, takvi podaci omogućavaju detaljno praćenje i optimizaciju parkirnih kapaciteta, analizu navika korisnika, te pružaju uvid u mogućnosti za poboljšanje korisničkog iskustva. Takav pristup pomaže u efikasnom upravljanju resursima i omogućava prilagodbu usluga potrebama i očekivanjima građana.

Vodovod Pula posjeduje interni informacijski sustav, Vodapis (poslovni informacijski sustav) te Protok (grafički informacijski sustav), pomoću kojeg se prikupljaju i obrađuju podatci potrebni za poslovanje te generiraju analize i izvješća za brže donošenja odluka i kreiranje budućih strategija poslovanja. Pulapromet ima uspostavljen sustav naplate, kao i sustav nadzora vozila (uz digitalnu evidenciju) koje koristi za vlastite potrebe, a putem njih dobivaju se i obrađuju relevantni podatci (broj prevezenih putnika, broj polazaka autobusa, broj putnika po stajalištima, vrste prodanih karata, broj prijeđenih kilometara i dr.), a sve sa svrhom razvoja kvalitetnije, pouzdanije i brže usluge.

Konačni cilj je poboljšanje kvalitete i standarda života svih ljudi koji žive u gradu. Pametna uprava koristi tehnologiju kao potporu za pametno upravljanje razvojem, odnosno donošenje boljih odluka i za uspješnije planiranje koje se temelji na prikupljenim i obrađenim podacima. Transformacija načina pružanja javnih usluga i efikasnije upravljanje gradom zahtjeva promjenu paradigme upravljanja na način da upravljanje teži responzivnosti i proaktivnom odgovaranju na potrebe građana, što podrazumijeva i njihovo uključivanje u sam proces donošenja odluka od javnog interesa.

Digitalizacija ima značajan utjecaj na odnos između gradskih poduzeća i njihovih korisnika. Pruža nove prilike za poboljšanje komunikacije i suradnje, čime se olakšava pristup informacijama i uslugama. Transparentnost, koju digitalne platforme omogućuju, doprinosi jačanju povjerenja građana u gradsku upravu i usluge, te promiče veću uključenost građana u procese donošenja odluka.

„Grad Pula-Pola kontinuirano radi na uspostavljanju brže, efikasnije i uspješnije komunikacije s građanima. Osim tradicionalnih kanala koji omogućuju dvosmjernu komunikaciju poput telefona ili pošte, građani svoje upite mogu slati i elektroničkim putem. Potrebno je istaknuti i svijest gradske uprave o građanima koji nisu skloni digitalnim alatima, najčešće starije skupine stanovništva, i više preferiraju komunikaciju, da su njihove potrebe zadovoljene putem javnih tribina. Naime, u gradu Puli-Pola se redovito održavaju javne tribine s građanima u mjesnim odborima, na kojima građani i nadležni raspravljaju o aktualnim gradskim problemima unutar mjesnih odbora. Povećanjem broja digitalnih usluga olakšat će se komunikacija građana s lokalnom samoupravom, a konkretne usluge učiniti bržima, sigurnijima, dostupnijima i transparentnijima. Edukacija građana svakako je jedan od izazova s kojima se valja suočiti u narednom periodu jer je edukacija nužan preduvjet za participaciju građana i njihovu uključenost u procesima odlučivanja. Mjesni su odbori potencijalni centri za poticanje i razvoj participativnog građanstva u Puli-Pola“, pojašnjavaju iz grada.

U odnosu na digitalnu komunikaciju, građani mogu svoje upite, prijedloge ili probleme dostaviti gradskoj upravi, Upravnim odjelima i službama, Mjesnim odborima, Vijećima nacionalnih manjina i javnim ustanovama putem e-maila i istim putem dobiti pravovremeni odgovor. Također, u sklopu gradske mrežne stranice u odjeljku namijenjenom e-uslugama i e-zahtjevima nalazi se online obrazac “Vaša pitanja” kojeg građani mogu ispuniti i na brz i jednostavan način uputiti pitanje točno određenom odjelu. Također, kao alat za brzu i jednostavnu digitalnu komunikaciju s gradskom upravom koristi se već spomenuta aplikacija Smart Pula-Pola. Građani putem aplikacije mogu slati upite nadležnima ili prijaviti određene probleme i izravno dobiti odgovore i povratne informacije.

Kad je u pitanju komunikacija s gradskom upravom, najučestaliji vid komunikacije prema nalazima provedene ankete je putem e-pošte (46,2%), manji broj građana (16,6%) primarno prakticira osobni dolazak u gradsku upravu kako bi komunicirao s istom. grad Pula-Pola je aktivan i na društvenim mrežama i redovito objavljuje sadržaj vezan uz grad na Facebooku i YouTubeu te na ostalim platformama. Prema mišljenju građana, upravo je sudjelovanje građana u odlučivanju jedno od područja koje bi trebalo doživjeti znatan napredak upotrebom digitalnih tehnologija, te 41,5% ispitanika smatra da je ovo područje ono koje bi upotrebom digitalnih tehnologija trebalo biti poboljšano. Kao primjer glavnih prilika za razvoj grada u području upravljanja gradom navodi se digitalizacija procesa i uključivanje građana u sam proces, neki od ispitanika navode korištenje web alata u suodlučivanju. Veća participacija građana, javne tribine, online anketni upitnici o trenutnom stanju u gradu i aktualnim problemima su primjeri koji građani navode kao nužne radnje za unaprjeđenje života u gradu, zaključuju iz grada Pule.