Što se to događa na Marsu?

Što se to događa na Marsu?

Foto: NASA

Od svih planeta Mars je nekako uvijek bio najzanimljiviji. Pa poznata je uzrečica:”Ti kao da si pao s Marsa.”. Pogled na površinu Marsa izbliza pokazuje puno zanimljivih oblika reljefa. Sjeverna polarna kapa sastavljena je od običnog leda, a južna od takozvanog suhog leda tj. smrznutog ugljičnog dioksida. Sezonska topljenja leda od ugljičnog dioksida, u blizini Marsovog sjevernog pola, oblikuju brazde, pokazala su nova istraživanja uz pomoć podataka s Marsovog izviđačkog orbitera (MRO).

Znanstvenici ističu da je ovaj fenomen potaknut proljetnim otapanjem površinskog sloja zamrznutog ugljičnog dioksida, poznatog i kao suhi led. Ovo otapanje prvo počinje s donje strane ledenog sloja, koji je u dodiru s toplijim tlom. Suhi led iz čvrstog prelazi u plinovito stanje, a pritisak raste kako se povećava količina plina koji je zatočen. Na kraju, dolazi do pucanja leda i nešto ugljičnog dioksida se oslobađa, stvarajući privremene brazde na dinama.

U prošlosti, mnogi znanstvenici su tvrdili da su dugi, uski kanali na obroncima Marsa i pješčane dine dokaz tekuće vode na površini crvenog planeta. Ali inženjerka NASA sustava, Serina Diniega, ima još jednu teoriju: teoriju o suhom ledu.

No, gdje su dokazi? Slike iz satelita u orbiti oko planeta, Mars Reconnaissance Orbiter, pokazuju pješčane dine na Marsu obuhvaćene ugljičnim dioksidom tijekom zime na Marsu. Bilo usporedbom slike tijekom toplijih i hladnijih godišnjih doba, Diniega i njezine kolege otkrili su da se žljebovi formiraju tijekom ranog proljeća. Teorija je da kako se javlja sublimacija tijekom mjeseci, blokovi suhog leda se lome i pomiču niz padine i tako formiranje jame na dnu.

Slike površine planeta Mars

Još iz kategorije

Uskoro novi SoMo Borac 2020

Uskoro novi SoMo Borac 2020

03.07.2020. komentiraj

I ove godine održat će se najvažnija dodjela nagrada u regiji - SoMo Borac 2020. Kao i do sada, nagrada će se dodijeliti za vrijeme Weekend Media Festivala koji se ove godine održava od 24. do 27. rujna u Rovinju.

Glas poduzetnika tvrdi da je Vlada nedjelovanjem otjerala povremeni prijevoz putnika u propast

Glas poduzetnika tvrdi da je Vlada nedjelovanjem otjerala povremeni prijevoz putnika u propast

03.07.2020. komentiraj

Inicijativa povremenog prijevoza putnika i udruga Glas poduzetnika su se mjesecima borile za spas ove izuzetno važne djelatnosti, ali nebriga Vlade je presudila hrabrim i vrijednim poduzetnicima od kojih će mnogi završiti u stečaju.

Huawei pokreće globalno natjecanje za developere kako bi potaknuo razvoj aplikacija nove generacije

Huawei pokreće globalno natjecanje za developere kako bi potaknuo razvoj aplikacija nove generacije

03.07.2020. komentiraj

Huawei poziva programere iz cijelog svijeta da sudjeluju u natjecanju za Huawei Mobile Services aplikacije - AppsUp. Cilj događanja je okupiti najbolje programere iz cijelog svijeta, kao i pružiti im platformu kojom će pokazati svoja znanja.