Što se to događa na Marsu?

Što se to događa na Marsu?

Foto: NASA

Od svih planeta Mars je nekako uvijek bio najzanimljiviji. Pa poznata je uzrečica:”Ti kao da si pao s Marsa.”. Pogled na površinu Marsa izbliza pokazuje puno zanimljivih oblika reljefa. Sjeverna polarna kapa sastavljena je od običnog leda, a južna od takozvanog suhog leda tj. smrznutog ugljičnog dioksida. Sezonska topljenja leda od ugljičnog dioksida, u blizini Marsovog sjevernog pola, oblikuju brazde, pokazala su nova istraživanja uz pomoć podataka s Marsovog izviđačkog orbitera (MRO).

Znanstvenici ističu da je ovaj fenomen potaknut proljetnim otapanjem površinskog sloja zamrznutog ugljičnog dioksida, poznatog i kao suhi led. Ovo otapanje prvo počinje s donje strane ledenog sloja, koji je u dodiru s toplijim tlom. Suhi led iz čvrstog prelazi u plinovito stanje, a pritisak raste kako se povećava količina plina koji je zatočen. Na kraju, dolazi do pucanja leda i nešto ugljičnog dioksida se oslobađa, stvarajući privremene brazde na dinama.

U prošlosti, mnogi znanstvenici su tvrdili da su dugi, uski kanali na obroncima Marsa i pješčane dine dokaz tekuće vode na površini crvenog planeta. Ali inženjerka NASA sustava, Serina Diniega, ima još jednu teoriju: teoriju o suhom ledu.

No, gdje su dokazi? Slike iz satelita u orbiti oko planeta, Mars Reconnaissance Orbiter, pokazuju pješčane dine na Marsu obuhvaćene ugljičnim dioksidom tijekom zime na Marsu. Bilo usporedbom slike tijekom toplijih i hladnijih godišnjih doba, Diniega i njezine kolege otkrili su da se žljebovi formiraju tijekom ranog proljeća. Teorija je da kako se javlja sublimacija tijekom mjeseci, blokovi suhog leda se lome i pomiču niz padine i tako formiranje jame na dnu.

Slike površine planeta Mars

Još iz kategorije

Ukupna vrijednost javne nabave u 2021. godini iznosi 57,234 milijardi kuna bez PDV-a

Ukupna vrijednost javne nabave u 2021. godini iznosi 57,234 milijardi kuna bez PDV-a

16.08.2022.

Ukupna vrijednost objavljenih ugovora i okvirnih sporazuma u 2021. godini iznosi 46.631.660.140 kuna bez PDV-a, vrijednost evidentirane jednostavne nabave iznosi 10.547.572.437 kuna bez PDV-a (iznos temeljen na unosu dodatnih podataka u EOJN-u od strane obveznika javne nabave), a vrijednost nabave za potrebe diplomatsko-konzularnih predstavništava iznosi 55.184.294 kuna.

SAD odbio Muska, FCC ne želi dati 885 milijuna dolara

SAD odbio Muska, FCC ne želi dati 885 milijuna dolara

14.08.2022.

Savezna komisija za komunikacije (FCC) odbila je zahtjev tvrtke Starlink za 885 milijuna američkih dolara saveznih subvencija koje bi omogućile pružanje satelitskog interneta ruralnim područjima.

Infinum Academy donosi tri nova programa edukacija u IT-u do kraja godine

Infinum Academy donosi tri nova programa edukacija u IT-u do kraja godine

13.08.2022.

Dok se ljetni ciklus edukacija programiranja privodi kraju, Infinum Academy već je objavio termine održavanja tri nove radionice. Uz već poznatu edukaciju u području UX/UI dizajna, za koju portfolio treba poslati najkasnije do 18. kolovoza, prijave su otvorene i za programe DevOps i WordPress.