Što se to događa na Marsu?

Što se to događa na Marsu?

Foto: NASA

Od svih planeta Mars je nekako uvijek bio najzanimljiviji. Pa poznata je uzrečica:”Ti kao da si pao s Marsa.”. Pogled na površinu Marsa izbliza pokazuje puno zanimljivih oblika reljefa. Sjeverna polarna kapa sastavljena je od običnog leda, a južna od takozvanog suhog leda tj. smrznutog ugljičnog dioksida. Sezonska topljenja leda od ugljičnog dioksida, u blizini Marsovog sjevernog pola, oblikuju brazde, pokazala su nova istraživanja uz pomoć podataka s Marsovog izviđačkog orbitera (MRO).

Znanstvenici ističu da je ovaj fenomen potaknut proljetnim otapanjem površinskog sloja zamrznutog ugljičnog dioksida, poznatog i kao suhi led. Ovo otapanje prvo počinje s donje strane ledenog sloja, koji je u dodiru s toplijim tlom. Suhi led iz čvrstog prelazi u plinovito stanje, a pritisak raste kako se povećava količina plina koji je zatočen. Na kraju, dolazi do pucanja leda i nešto ugljičnog dioksida se oslobađa, stvarajući privremene brazde na dinama.

U prošlosti, mnogi znanstvenici su tvrdili da su dugi, uski kanali na obroncima Marsa i pješčane dine dokaz tekuće vode na površini crvenog planeta. Ali inženjerka NASA sustava, Serina Diniega, ima još jednu teoriju: teoriju o suhom ledu.

No, gdje su dokazi? Slike iz satelita u orbiti oko planeta, Mars Reconnaissance Orbiter, pokazuju pješčane dine na Marsu obuhvaćene ugljičnim dioksidom tijekom zime na Marsu. Bilo usporedbom slike tijekom toplijih i hladnijih godišnjih doba, Diniega i njezine kolege otkrili su da se žljebovi formiraju tijekom ranog proljeća. Teorija je da kako se javlja sublimacija tijekom mjeseci, blokovi suhog leda se lome i pomiču niz padine i tako formiranje jame na dnu.

Slike površine planeta Mars

Još iz kategorije

10 nužnih i k tome besplatnih Windows 10 aplikacija

10 nužnih i k tome besplatnih Windows 10 aplikacija

07.12.2019. komentiraj

Besplatni softver za Windows uvijek je poželjan jer korisnici ne žele plaćati nešto što mogu dobiti na kvalitetan način bez potrebe plaćanja.

Kako porezna uprava vidi plaćanje kripto valutama

Kako porezna uprava vidi plaćanje kripto valutama

06.12.2019. komentiraj

Nakon HNB-a pitali smo i poreznu upravu o plaćanju dobara i usluga, pa tako i automobila kripto valutama Porezna uprava Ministarstva financija uputila nas je na mišljenje iz 2017. godine u kojem stoji da je prema podacima dostupnima na Internetu, Bitcoin je virtualna valuta, neovisna o centralnim bankama te stoga račun s bitcoinima ne može biti zamrznut niti se pomoću njih može pratiti bilo kakva transakcija i nije pod ingerencijom monternih vlasti. Bitcoin je decentralizirana, distribuirana, anonimna platna mreža, a ujedno i virtualna valuta koju ta platna mreža koristi. Zbog svoje anonimnosti, trenutno je bitcoin po svojim značajkama usporediv plaćanju u gotovu novcu.

Moj e-račun odnosno tvrtka Elektronički računi bit će brisana s popisa za razmjenu elektroničkih računa

Moj e-račun odnosno tvrtka Elektronički računi bit će brisana s popisa za razmjenu elektroničkih računa

06.12.2019. komentiraj

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u jednom je od svojih mailova upućenih korisnicima objavilo kako će tvrtka Elektronički računi d.o.o. izbrisana s Popisa informacijskih posrednika koji razmjenjuju eRačune sukladno zakonima i normi.