TEHNOLOGIJA U PRAKSI

Stanje građevinskog sektora u Hrvatskoj u 2023.: PlanRadar Bijela knjiga

Stanje građevinskog sektora u Hrvatskoj u 2023.: PlanRadar Bijela knjiga

PlanRadar objavio je Bijelu knjigu pod nazivom Stanje građevinskog sektora u 2023.  koja pokazuje kako je građevinska industrija proteklih godina suočena s brojnim izazovima kao što su rast cijena građevinskog materijala i energenata, kroničan nedostatak radnika te dodatna administrativna opterećenja poput obveznog e-građevinskog dnevnika.

Unatoč navedenim izazovima, u Hrvatskoj su prošle godine uspješno realizirani brojni građevinski projekti kao što su Pelješki most, Sljemenska žičara i neboder Dalmatia Tower, dok su mnogi trenutačno u izgradnji, između ostalih most Cetina, druga cijev tunela Učka kao i Rimac Campus.

Statistički ured Europskih zajednica (Eurostat) navodi da je udio građevinske industrije u hrvatskom BDP-u 2021. godine iznosio 6 posto što je za 0,5 posto više od europskog prosjeka koji je 5,5 posto. Osim toga, prema podacima Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske, obujam građevinskih radova je u veljači 2023. bio veći za 4,1 posto u odnosu na veljaču 2022. godine. Prema strukturi odrađenih sati na gradilištima, u veljači ove godine, 53,8 posto svih radova se odnosi na zgrade, a 46,2 posto na ostale građevine, s time da se 62,1 posto odnosi na novogradnju i 37,9 posto na ostale radove kao što su rekonstrukcija, popravci i održavanje. Također, ukupan broj izdanih građevinskih dozvola od siječnja do veljače 2023. u usporedbi s istim razdobljem u 2022. godini veći je za 9,5 posto.

„Građevinska industrija se u Hrvatskoj konstantno razvija te se sve više okreće digitalnim rješenjima. Izuzetno nam je zadovoljstvo i čast što smo dio sve većeg broja građevinskih projekata, od onih manjih pa sve do velikih projekata poput Pelješkog mosta ili novog nogometnog stadiona u Osijeku“, izjavio je Bojan Petković, direktor za istočnu Europu tvrtke PlanRadar.