PRIMJENA UMJETNE INTELIGENCIJE

Španjolska surađuje s IBM-om na unapređenju nacionalne strategije umjetne inteligencije

Španjolska surađuje s IBM-om na unapređenju nacionalne strategije umjetne inteligencije
Depositphotos

Španjolska vlada i IBM potpisali su novi ugovor. Omogućit će razvoj temeljnih modela za umjetnu inteligenciju, izvornih na španjolskom i suslužbenim jezicima.

Vlada Španjolske, preko svog Ministarstva za digitalnu transformaciju, Državne službe i IBM-a potpisali su Memorandum o razumijevanju (MoU). Promicat će njihovu suradnju u području umjetne inteligencije i AI superračunalstva, unaprijediti razvoj i praktičnu primjenu otvorene, etičke i odgovorne generativne umjetne inteligencije u Španjolskoj i dijeliti viziju stvaranja vodećeg paketa temeljnih modela uključujući oba velika jezična modela ( LLMs) i small language models (SLMs), s vještim poznavanjem španjolskog jezika i suslužbenih jezika.

"AI nas postavlja na prag nove industrijske revolucije, s vrlo značajnim potencijalnim učinkom u smislu povećanja produktivnosti za veliki broj gospodarskih sektora i pružanja boljih javnih usluga našim građanima", rekao je José Luis Escrivá, ministar za digitalno Transformacija i državna služba španjolske vlade. "Vlada Španjolske promiče koristan i etičan razvoj mogućnosti koje nudi ova tehnologija. IBM je sa svojim iskustvom, znanjem i resursima odličan partner koji nas prati u našoj viziji."

"IBM dijeli ovu hrabru viziju da ubrza AI strategiju španjolske vlade i da bude nacionalni AI partner za Španjolsku", rekao je Darío Gil, IBM-ov viši potpredsjednik i direktor IBM-ovog istraživanja. "Iskoristit ćemo IBM-ova duboka ulaganja u cijeli AI stack, od računala do modela, i omogućit ćemo otvorenoj zajednici da pokrene puni potencijal AI tehnologija. Zajedno ćemo raditi na poticanju odgovorne upotrebe AI za poticanje održivog rasta u Španjolskoj i svim zemljama španjolskog govornog područja diljem svijeta."

Španjolski je drugi vodeći govorni jezik u svijetu (6,2 posto svjetske populacije). Stvaranje modela koji su u potpunosti dizajnirani na španjolskom jeziku poboljšat će održivost umjetne inteligencije smanjenjem pristranosti i pružanjem konkurentnih alternativa za španjolsku industriju. Ovi modeli bit će poboljšani pomoću naprednih tehnika podešavanja i usklađivanja, uključujući inovativne metode koje olakšavaju izravna poboljšanja zajednice i potiču ekosustav AI kreatora i graditelja, koristeći sredstva razvijena kroz ovu suradnju.