Obavještajni rat

SOA upozorava na obavještajno i informacijsko djelovanje i lažne vijesti

SOA upozorava na obavještajno i informacijsko djelovanje i lažne vijesti
Dražen Tomić / Tomich Productions

Strano obavještajno djelovanje usmjereno je prema prikupljanju podataka o sigurnosnim, političkim i gospodarskim procesima u RH, posebice onima koji su vezani uz međusobna otvorena pitanja i hrvatsku politiku prema državama Zapadnog Balkana, upozorava se u izvješću SOA-e.

Kao što je SOA navodila i u ranijim javnim izvješćima, nastavilo se informacijsko djelovanje i plasiranje lažnih vijesti i narativa kojih je cilj prikazati RH kao državu koja destabilizira svoje okruženje te kao nevjerodostojnu članicu EU i NATO-a. To je osobito prisutno u kontekstu hrvatskog vanjskopolitičkog djelovanja prema Zapadnom Balkanu. Cilj ovih informacijskih operacija jest onemogućiti hrvatsko vanjskopolitičko djelovanje, oslabiti hrvatsku poziciju unutar euroatlantskih asocijacija te unijeti razdor između država članica EU i NATO-a.

Za plasiranje ovih narativa ponajviše se zlorabe medijske platforme pod krinkom istraživačkog novinarstva, ali i pojedini znanstveni instituti i pojedinci iz akademske zajednice čiji narativi ciljaju na akademsku, stručnu i političku javnost u euroatlantskoj zajednici država. Ovakve „znanstvene“ teze nastoje RH prikazati kao nevjerodostojnu članicu NATO-a i EU, pri čemu povezuju RH s ruskim interesima na Zapadnom Balkanu te prikazuju RH kao državu koja nastoji destabilizirati Zapadni Balkan i potaknuti raspad i sukobe u BiH.