Velika potražnja

Snažan oporavak tržišta LCD panela

Snažan oporavak tržišta LCD panela
Ako se rast ostvari, tržište će se vratiti na razinu obujma kupnje za 2020. ili 3 posto više od povijesnog četverogodišnjeg prosjeka
Depositphotos / Ilustracija

Dugo očekivani oporavak potražnje za narudžbama LCD TV panela od vodećih svjetskih korejskih i kineskih proizvođača televizora je iza ugla, navodi Omdia. Analitičarska tvrtka procjenjuje da se snažan oporavak od 19 posto na godišnjoj razini (YoY) očekuje u 2. kvartalu 2023. zajedno s predviđanjem dostizanja 161,4 milijuna jedinica ili povećanjem od 8 posto na godišnjoj razini usmjerenim na 50-inčne i veće veličine zaslona.

Ako se ovaj plan kupnje za 2023. ostvari, tržište će se vratiti na razinu obujma kupnje za 2020. ili 3 posto više od povijesnog četverogodišnjeg prosjeka. S jakim rastom tržišta na horizontu, Samsung i LG su započeli proaktivno planiranje obujma nabave za 2023. gdje će doći do mogućeg porasta potražnje za panelima za 22 posto na godišnjoj razini u 2023. s 14-godišnje niske baze kao što je viđeno 2022.

Kineski proizvođači TV-a dosegnuli su novu rekordnu razinu kupnje panela u 3Q22-4Q22 jer su ispunili veće planove za proizvodnju TV-a postavljene zahvaljujući ponovnom otvaranju kineskog tržišta što je proizvođačima omogućilo da zauzmu i povećaju svoj globalni tržišni udio, posebno na sjeveru Amerika.

"Kineski proizvođači TV-a imaju tendenciju strateški ponovno puniti jeftinije panele na prenatrpanom tržištu kako bi osigurali poslovne prilike za robne marke i OEM-ove", rekla je Deborah Yang, glavna analitičarka u Omdijinoj praksi za istraživanje zaslona.

“U 2023. očekuje se da će kineski proizvođači TV-a povećati svoje količine kupnje iako će potražnja u 1. kvartalu 23. biti relativno slaba nakon čega će uslijediti porast potražnje od 2. kvartala 23. prije sezonskog skoka potražnje u drugoj polovici godine“, tvrdi Deborah Yang.

“Predviđa se da će od 2023. godine globalni brendovi televizora i proizvođači originalne opreme s vremenom početi povećavati svoje narudžbe panela i novi ciklus zamjene, posebno onaj za televizore većih dimenzija. Unatoč tome što mnogi ekonomisti imaju negativna očekivanja o svakom ishodu u 2023., vrhunski proizvođači televizora, posebice vodeći kineski igrači, optimistični su za svoje TV poslovanje, posebno u kategoriji veličine od 50 inča i više, što će zauzvrat pomoći tržištu LCD TV panela, ”, zaključuje Yang.