Slack nastavlja padati pod pritiskom Microsoft Teams

Slack nastavlja padati pod pritiskom Microsoft Teams
Antonio Jularić

Slack nastavlja pad i lako je moguće da će ga Microsoft sa svojim Teams u konačnici uništiti, barem što se tiče borbe za vrh i ozbiljnijeg načina poslovanja. Jer, kompanija ne samo što ima manje korisnika na dnevnoj razini, a riječ je o deset milijuna u odnosu na 13 milijuna Teamsa, već se osjeti pad i po pitanju cijene dionica.

Tržišna vrijednost Slacka je na otprilike deset milijardi američkih dolara, Microsoftova na više od bilijun dolara. I već to je dovoljno za shvatiti zašto se događa pad Slacka. Klasična je to priča Davida i Golijata, s time da David u ovoj priči teško može pobijediti. Dapače, posljednjih mjeseci dionice Slacka samo padaju i u petak 8. studenoga bile su za dva posto slabije, odnosno, ispod 20 dolara vrijednosti.

Kad se pojavio na burzi, Slack je imao vrijednost dionice na 24 dolara što znači da je ovaj pad otprilike 25 posto i to više nije samo trend nego, čini se, nezaustavljiva priča prema lošem završetku. U ovakvoj situaciji najčešće se događa da netko jači jednostavno preuzme posrnulu kompaniju i analitičari vjeruju da bi to mogao biti upravo Microsoft. Čak i unatoč činjenici da prognoziraju rast po pitanju poslovanja za Slack dogodine, kao i 2021. i 2022.

Inače, Microsoftov Teams je lansiran u studenom 2016., a besplatan je od srpnja 2018., što je bilo dovoljno za snažan uzlet. Jer, Microsoft je u prednosti iz razloga što se Teams integrira u Office 365 pa Microsoft ima širinu, oni koji su dio tog ekosustava radije ostaju u njemu nego da se okreću drugima. U ovom slučaju, Slacku.

Treba znati i da Slack nije toliko popularan jer je baš toliko dobar, već jer je od samog početka, a to je bilo u kolovozu 2013., besplatan pa se kao takav nametnuo u poslovnom svijetu, gdje ga timovi naveliko koriste. Zna se da je bitno biti prvi na tržištu, a ostalo nekako dolazi samo od sebe. Nesreća za Slack je što kompanije kao Microsoft mogu vrlo lako "pokrpati rupe" nastale gubitkom početne prednosti.

U konačnici, oba alata nude cijelu lepezu zanimljivosti kao što su chat, notes, planer... a mogu i sami po sebi biti alati kojima se promovira bolja organizacija i produktivnost u radnom okruženju tako što konstantno bilježi koji oblik komunikacije se najčešće koristi i na kojem je vrijeme potrebno za odgovori najkraće.

Prednost Teamsa, kao što je ranije rečeno, je u kompatibilnosti s Microsoftovim proizvodima kao Skype i Office 365. Uz to, sve što se radi kroz Teams može se "provući" i kroz iOS i Android operativne sustave...

Dakle, Slack se ne izdvaja previše po onome što može ponuditi korisnicima, ali brz je, kompatibilan s drugim platformama i alatima te vrlo jednostavan, što mu osigurava perspektivu.