Samsung optužen da je lažirao GPU Galaxy S4

Samsung optužen da je lažirao GPU Galaxy S4
Samsung

Postoji nekoliko izvješća da je Samsung varao kod postavljanja radnog takta grafičkog procesora (GPU). Točnije, radni takt internacionalne verzije Samsung Galaxy S4 pokazivao je 533 MHz, dok je radni takt grafičkog procesora  zapravo ostao na 480 MHz u mjerilima drugih aplikacija i igara.

Na koji način je otkriveno ovo falsificiranje ? Kada je Galaxy S4 testiran u  GLBenchmark 2.5.1, radni takt grafičkog procesora se povećavao na 533 MHz, jednako kao i kod AnTuTua i Quadranta. Međutim GFXBench 2.7.0 (bivši GLBenchmark 2.7.0) pokazivao je brzinu 480 MHz.

U izvješćima se također ističe niz unutar aplikacija za S4 na kojima su otkriveni „Benchmark boosteri“ koji omogućuju sistemu postavljanje radnog takta grafičkog procesora na određenu frekvenciju za određene naslove.

Benchmark mjerila se mogu definirati kao standard ili skup standarda koji se koristi kao referentna točka za procjenu performansi ili razinu kvalitete. Dobar, pouzdani benchmark je važan, ali i jedini način kako bi bili sigurni da rade onako kako smo zamislili, jest da se tretiraju  na isti način od strane hardverske platforme na kojoj se pokreću.

Ovo se na prvi pogled možda ne čini kao veliki problem, budući da su osobna računala i brzina grafičkog procesora dizajnirani sa različitim brzinama. Intel, AMD i Nvidia otvoreno oglašavaju"turbo" način kao bitnu značaju. Problem je, međutim, koliko je ova funkcionalnost izložena i prikazana krajnjem korisniku.

Intel, AMD i Nvidia imaju turbo način rada, ali te sposobnosti ne prikazuju samo kada posebni benchmark radi, već su dostupni za cijeli sistem. Možemo isto tako reći, ako AMD osobno računalo pokazuje samo 4.5GHz dok izvodi SiSoft Sandra, Cinebench i PCMark, to se može smatrati varanjem.

Samsung je odlučio reagirati na ove optužbe. U njihovoj izjavi stoji da unutar određenih uvjeta Galaxy S4 koristi maksimum GPU frekvencije  od 533 MHz. Međutim, najveća frekvencija GPU je spuštena na 480MHz za određene aplikacija  koje mogu izazvati preopterećenje, kada  se koriste dulje vrijeme u full-screen modu. U međuvremenu, najveća frekvencija GPU 533MHz primjenjiva je za pokretanje aplikacija koje se obično koriste u full-screen modu, kao što su S preglednik, galerija, kamera, video player.

To je principu točno, samo što je Samsung na bijeloj listi a ne na crnoj. Bijela lista je popis svi onih koji imaju određene privilegije, pokretljivost, uslugu ili priznanje. Drugim riječima, tvrtka ne blokira „određene aplikacije koje mogu izazvati preopterećenje“, već blokira sve koje koriste 533MHz, osim njih nekoliko koje potpadaju pod određeni benchmark.