Važnost sigurnosti

Samsung Knox slavi 10 godina i donosi nova poboljšanja

Samsung Knox slavi 10 godina i donosi nova poboljšanja
Dražen Tomić / Tomich Productions

Samsung Knox sigurnosna platforma tvrtke Samsung Electronics slavi svoj 10 rođendan. Platforma je dobila naziv po jednom od najbolje osiguranih mjesta na svijetu, a 2013. godine je prvi put predstavljena na Mobile World Congress u Barceloni.

To desetljeće donijelo je svjetsku razinu mobilne zaštite za brojne korisnike diljem svijeta, tijekom kojeg se Samsung Knox razvio u sveobuhvatnu, sigurnosnu platformu koja danas predstavlja sinonim za zaštitu milijarde korisnika i tvrtki. Razvojem Knox Matrix platforme, tvrtka Samsung donosi novu razinu sigurnosti za mobilne uređaje, tvrde u kompaniji.

„Knox Matrix platforma predstavlja Samsung viziju budućnosti u kojoj se, uređaji povezani u ekosustav, mogu međusobno štititi, isto kao i da štite osobne podatke svojih korisnika. Taj sveobuhvatni pristup sigurnosti postat će sve važniji kako se sve više različitih uređaja i aspekata života korisnika bude povezivalo. Korisnici diljem svijeta već sada imaju i koriste različite povezane uređaje, od pametnih telefona i televizora pa sve do hladnjaka i robotskih usisavača. Prisustvo od preko 14 milijardi povezanih uređaja na tržištu pokazuje trend prostranosti ovog portfelja, ali ne i znakove njegovog sužavanja“, pojašnjavaju u Samsungu.

Tvrtka Samsung je svjesna da unatoč prednostima, povećana povezanost ima potencijal dovesti do povećane zloupotrebe uređaja. Tradicionalna sigurnosna infrastruktura koja štiti pojedinačne uređaje ne može se nositi s time budući da jedan ugroženi uređaj ima šansu utjecati na druge unutar istog ekosustava. Knox Matrix suočava se s ovim izazovom kroz revolucionarni koncept koji otvara put za zaštitu većeg broja uređaja, uključujući pametne telefone, televizore, kućanske uređaje i još mnogo toga.

Samsung uređaji koji su opremljeni Knox Matrix platformom rade zajedno kako bi se međusobno zaštitili u pouzdanoj mreži. Ako je jedan element ugrožen, Knox Matrix će ga izolirati iz ekosustava kako bi se zaštitili ostali elementi. Podrška za Knox Matrix platformu na više uređaja može efikasno pretvoriti pametni dom u pametni štit – što više povezanih uređaja korisnik ima, to je veća i  bolja njihova ukupna sigurnost.

Trenutno postoje tri ključne funkcionalnosti Knox Matrix platforme koje osiguravaju uspješnu zaštitu. Trust Chain omogućava uređajima da međusobno nadgledaju prijetnje. Credential Sync nudi sigurno slanje povjerljivih informacija korisnika prilikom njihova prijenosa između uređaja, dok Cross Platform SDK omogućava uređajima koji imaju različite operativne sustave i platforme (uključujući, ali ne ograničavajući se na Android, Tizen i Windows) da se pridruže Knox Matrix platformi s dosljednim sigurnosnim standardima. Tako uređaji mogu biti sigurni, čak i u hiper povezanom svijetu.

Knox Matrix upravlja svim ovim funkcionalnostima unutar privatnog blockchain sustava, omogućavajući kompatibilnim uređajima da međusobno provjeravaju eventualne ugroze i osiguraju zaštitu putem inteligentnog nadzora za upravljanje prijetnjama. Uz ove korake i dodatne značajke koje će biti uvedene, korisnici će moći sigurno i praktično uživati u više povezanih uređaj istovremeno.

„Postavljanje temelja za sljedeću eru sigurnosti uređaja zahtjeva pažljivo promatranje. Razvoj Knox Matrix platforme odlično napreduje, ali postoje izazovi na putu do sljedeće razine. Ti izazovi uključuju usklađivanje različitih vrsta proizvoda s različitim operativnim sustavima i sigurnosnim standardima u sustav koji može biti harmoničan i samostalan. Kako uređaji postaju sve povezaniji, tvrtka Samsung također mora osigurati i jednostavnost njihovog korištenja. Uz Knox Matrix platformu, Samsung radi na tome da korisnicima ponude transparentnost i mogućnost izbora zajedno s visokom razinom zaštitom. Korisnici bi trebali biti sigurni znajući da mogu donositi provjerene odluke o svojim uređajima, tako da mogu biti zaštićeni bez ikakvih problema. Samsung predviđa da će Knox Matrix upozoriti svoje korisnike na potencijalno nesigurne situacije, kao što je korištenje starog firmvera, nudeći rješenje i prijedloge za sve sljedeće korake“, ističu u Samsungu.

Kako sami tvrde mogućnosti Knox Matrix platforme i zaštita povezanog ekosustava bit će demonstrirana u fazama, počevši sa Samsung Galaxy uređajima, kao što su pametni telefoni i tableti. Modeli koji podržavaju Knox Matrix platformu bi će dostupni od 2024. godine uz tri osnovne funkcionalnosti, a nove se očekuju putem ažuriranja. To će se proširiti i na Samsung kućanske uređaje u naredne dvije do tri godine, a nakon toga će uslijediti i partnerski uređaji. Razvoj kompatibilnosti partnerskih uređaja već je u tijeku.

Tvrtka Samsung ima već dugu povijest kada je riječ o omogućavanju različitim vrstama uređaja da besprijekorno rade zajedno putem SmartThings platforme. U skladu s filozofijom otvorene suradnje, Samsung također blisko surađuje s najpouzdanijim partnerskim tvrtkama i širom zajednicom kako bi definirao i proširio sigurnosne značajke te bolje identificirao nedostatke prije nego se oni pretvore u problem. Ovakva pozadina predstavlja ključnu osnovu za sve Samsung Galaxy uređaje, zajedno sa sveobuhvatnom (end-to-end) zaštitom i otkrivanjem prijetnji u stvarnom vremenu koji su ugrađeni u svaki sloj proizvoda.

„Knox Matrix je tako najnovija razina razvoja u inovativnoj povijesti Samsung Knox sigurnosne platforme. Tvrtka Samsung je nedavno predstavila i Knox Vault, ključno rješenje koje pomaže poslovnim korisnicima i ključnim institucijama diljem svijeta da efikasno osiguraju, primjene i upravljaju svojim grupama uređaja s prilagodljivim i jednostavnim softverom za upravljanje i sveobuhvatnom zaštitom. Prethodna unapređenja uključivala su TrustZone značajku, koja je omogućavala sigurnosno okruženje unutar glavnog operativnog sustava za pokretanje osjetljivih aplikacija i procesa odvojeno od uobičajenog softvera. Na taj način, posao i zabava mogli su sigurno koegzistirati na istom uređaju“, pojašnjavaju u Samsungu.

Samsung Knox također se razvio u Knox Suite  kako bi pomogao tvrtkama i ključnim institucijama diljem svijeta da učinkovito osiguraju, implementiraju i upravljaju svojim portfeljem uređaja s prilagodljivim softverom koji je jednostavan za upravljanje te sadrži end-to-end zaštitu.