PROJEKT "M OS"

Rusi razvili svoj operativni sustav i postavili ga u škole

Rusi razvili svoj operativni sustav i postavili ga u škole
Depositphotos

Ruski developeri kreirali su operativni sustav "M OS", baziran na Linuxovom kernelu i namijenjen za obrazovne institucije. Iza projekta stoji Odjel za informacijske tehnologije grada Moskve.

U timu zaduženom za njegovu kreaciju i održavanje je trenutno 25 developera, a razvoj distribucijskog paketa trajao je šest mjeseci. Proizvod se već isporučuje moskovskim školama kao dio osobnih računala, prijenosnih računala i interaktivnih ploča.

"Moskovska škola za elektroniku (MES) podržava operativni sustav i njegov razvoj", rekao je njen predstavnik za CNews.

Na web stranici ovog operativnog sustava pak nije navedeno na temelju koje je distribucije nastao. Također, nema ni podataka da je uvršten u registar Ministarstva digitalnog razvoja. Dakle, podosta tog je "u mraku" pa normalno da u ostatku svijeta postoji skepsa oko cijelog projekta.

Što se samog M OS distribucijskog paketa tiče, uključuje popularne internetske preglednike kao Chromium i Mozilla Firefox, e-mail klijente kao Mozilla Thunderbird i Evolution, office pakete kao P7-Office i LibreOffice te brojne druge alate. Sami sustav ujedno podržava diferencijaciju uloga za učitelje, roditelje i učenike te koristi KDE grafičko okruženje.

Treba napomenuti da ovo nije jedini ruski operativni sustav za obrazovni segment. Basalt SPO, Red Soft i Astra Linux su druge kompanije koje nude svoja rješenja u ovom području, ali M OS ima nekoliko prednosti, kao što su jednostavno i intuitivno sučelje te stabilan i pouzdan rad. Kao i visoku razinu kibernetičke sigurnosti.

Najmanje jedan operativni sustav M OS za interaktivne ploče radi u gotovo svim školama u Moskvi. Dodatno, M OS radi na svim isporučenim uređajima u okviru projekta "Laptop za svakog učitelja". Ima za cilj zamijeniti uredska prijenosna računala za sve moskovske učitelje, uključujući učitelje osnovnih škola.