Riješene nesuglasice u OSC-u

Riješene nesuglasice u OSC-u

Ovog smo tjedna izvijestili o događajima unutar udruge Osijek Software City (tekst možete pročitati ovdje) uoči i nakon konferencije KulenDayz. Cijela je priča dobila zadovoljavajući završetak, odnosno nisu se dogodili veći potresi, a nadamo se da problema neće biti ni u budućnosti.

Za one koji nemaju vremena čitati prethodni tekst, kratko ćemo napomenuti da su problemi nastali uoči spomenute ICT konferencije na druženju s novinarima, tijekom kojeg je predsjednik udruge Ivan Jurlina, izvan dogovorenih tema, prozvao Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera i Grad Osijek, inače partnere u ovogodišnjoj provedbi projekta KulenDayz. Direktor konferencije Bernardin Katić uspio je primiriti predstavnike Sveučilišta i Grada te su 11. KulenDayzi uspješno održani prošlog vikenda i još su jednom dobili velike pohvale sudionika.

Početkom ovog tjedna Katić je reagirao oštrim pismom svim članovima OSC-a, a zahvaljujući tome održana je izvanredna sjednica Uprave udruge. Nakon sjednice pismom se članovima obratio predsjednik Jurlina koji se, izgleda, "posuo pepelom" nakon svega što se dogodilo uoči KulenDayza. "Tijekom sjednice, ispričao sam se za pogrešan trenutak izjave o nedostatku radne snage u IT-u. Razgovorom aktera zaključeno je da nespretne izjave i neslaganja do kojih je nakon toga došlo, ne mogu i neće biti važniji od zajedništva u radu za dobrobit društvene zajednice kojim se Udruga ponosi. Sukladno tome, dogovoreno je da neće biti nikakvih smjena i istupanja iz udruge", naveo je u pismu Jurlina.

Predsjednik OSC-a u istom je dopisu podsjetio kako udruga okuplja sada već respektabilan broj članova među kojima je više od 40 pravnih osoba pa su, ističe, "u takvom okruženju različita mišljenja ne samo očekivana, nego i poželjna." Iskoristio je priliku kako bi još jednom podsjetio na ozbiljan nedostatak radne snage u ICT sektoru, ali i na velik potencijal koji u sebi nosi osječko Sveučilište. "Stav udruge je da bi osnivanje novog fakulteta matematike i računalne znanosti bio korak u pravom smjeru, te još jednom pozivamo Sveučilište na dijalog. Također, pozivam i ostale članove da se aktivnije uključe u rad udruge kroz postojeće ili nove projekte", zaključio je Jurlina.

Premda je sjednica održana još u utorak navečer, 10. rujna, čekali smo s objavom teksta jer nismo ranije uspjeli dobiti komentar Bernardina Katića, čovjeka koji je i pokrenuo cijelu lavinu. Razlog tomu je što je nakon svega imao zdravstvene probleme te je završio na intenzivnim pretragama. Nakon svega kratko je prokomentirao kako je "zadovoljan rezultatima jer su pokrenute korjenite promjene u udruzi, ali je dogovor da ne izlazimo u javnost s njima dok ih ne realiziramo. Nadam se da će te promjene poboljšati rad i transparentnost udruge te sam prihvatio Jurlininu ispriku. Mislim da smo napravili puno za OSC.