Iza uspješnih KulenDayza ostaje gorak okus

Iza uspješnih KulenDayza ostaje gorak okus

Jedanaesto izdanje konferencije KulenDayz u Osijeku je proteklog vikenda okupilo više od 800 sudionika i predavača. Time je nastavljen rast događaja koji je inicijalno pokrenut kao lokalno druženje, a s godinama je prerastao u konferenciju na koju žele doći svi zbog izvrsne atmosfere i sve većeg broja sadržaja za sve generacije. Nažalost, ove je KulenDayze obilježio i događaj koji je pokazao da osječka ICT zajednica nije homogena kako se to izvana čini.

Idejni pokretač i glavni organizator konferencije Bernardin Katić zahvalio je svim sudionicima i partnerima što su omogućili još jedan vikend dijeljenja znanja, druženja, učenja i zabave. Ipak, ističe, neki su tu manifestaciju iskoristili za vlastite obračune. Zbog toga se pismom obratio članovima Osijek Software Cityja u kojem je naglasio da njegova tvrtka Hammer, koja je članica Upravnog odbora, razmišlja o istupanju iz te udruge ostane li na njezinu čelu aktualni predsjednik Ivan Jurlina.

Katić pojašnjava kako je na najavnoj konferenciji za medije došlo do incidenta zbog kojeg je, netom uoči početka KulenDayza, postalo upitno održavanje te manifestacije. Dodao je da je prije pressice organizirana koordinacija na kojoj je dogovoreno što će koji govornik poručiti. No, tijekom obraćanja javnosti dogodilo se nešto što (gotovo) nitko nije očekivao.

"Predsjednik udruge je, umjesto teme dogovorene na koordinaciji pola sata ranije, zloporabio press konferenciju, koju je sazvalo Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, za osobni obračun s rektorom Sveučilišta te gradskom upravom čija je predstavnica bila prisutna na konferenciji. Nakon napada na rektora, pressicu je iznenada prekinula dekanica Akademije za umjetnost i kulturu. Mi kao organizatori nismo imali priliku odgovarati na pitanja, predstaviti sadržaje koje smo pripremili, niti sponzore (što nam je ugovorna obaveza). Glavna tema novinarima je bio napad na rektora", ističe u dopisu Katić.

Pojasnio je kako su uložili velik napor u organizaciji KulenDayza, da su izravno u organizaciju uključeni Sveučilište i Grad Osijek te da su Akademija za umjetnost i kulturu i Rektorat Sveučilišta osigurali prostore, zaposlenike, volontere, tehniku i ostalu podršku. Katić je dodao kako je njegova tvrtka član Upravnog odbora OSC-a te da niti na jednom sastanku nije bilo spomena o bilo kakvom korištenju javnosti za napade na Sveučilište i Grad. Zaključio je da ne želi ulaziti u opravdanost napada, ali ističe da zloporaba KulenDayza, kao i poruka koju mu je nakon konferencije za novinare uputio Jurlina, nisu bili primjereni trenutku i prigodi, a ujedno su pokazali da, ističe, neki koriste udrugu za ostvarenje vlastitih ciljeva.

Upravni odbor OSC-a, doznajemo, ovog će tjedna raspravljati o povjerenju predsjedniku Ivanu Jurlini. Ostane li on na čelu udruge izvjesno je istupanje Hammera (a možda i nekih drugih tvrtki) iz uprave OSC-a. Zanimljivo je da je prije početka KulenDayza predsjednik Jurlina sazvao izvanrednu raspravu vezano uz podršku Odjelu za matematiku u prerastanju u samostalni fakultet koja se održava tijekom pisanja ovog teksta (ponedjeljak navečer).

Da već neko vrijeme odnosi unutar OSC-a nisu baš najbolji mogu vam i osobno potvrditi kao autor ove vijesti. Naime, već nekoliko godina sam počasni član udruge i u posljednje je vrijeme došlo do, čini se, stvaranja najmanje dvije suprotstavljene struje. U demokraciji je sasvim normalno, dapače i poželjno, da ima više različitih gledišta na stvari, ali potez kojeg spominjem u ranijem tekstu prikladniji je za politiku "fige u džepu" nego pri vođenju ozbiljne organizacije.

S druge strane, neki članovi i dužnosnici uporno su zanemarivali moje pozive da se poboljša komunikacija s medijima i da se poradi na uključivanju što većeg broja medija u krug onih kojima se redovito šalju informacije. Umjesto toga doživio sam i pokoji podcjenjivački komentar na račun medija za kojeg pišem, a mjesecima kasnije i kritiku da ne "doživljavam OSC kao nešto čega sam i sam dio".

U svakom slučaju, ovog tjedna ćemo saznati je li Jurlina postupio samostalno, ili je odigrana igra kako bi se Hammer natjeralo na istupanje iz Uprave OSC-a. Sve će biti puno jasnije nakon što se održi najavljena rasprava o povjerenju aktualnom predsjedniku.

Još iz kategorije

Inflacija u siječnju dva posto

Inflacija u siječnju dva posto

23.02.2020. komentiraj

U siječnju je ostvaren godišnji rast potrošačkih cijena od 2,0 posto, viši nego u prethodnome mjesecu (1,4 posto) te ujedno i najviši od kolovoza 2018. godine. Pritom su od pet osnovnih grupa proizvoda (prerađeni prehrambeni proizvodi, neprerađeni prehrambeni proizvodi, energija, usluge te industrijski proizvodi bez hrane i energije) porasle cijene sviju osim cijena industrijskih proizvoda bez hrane i energije.

Grad Beč staje na kraj jednokratnom otpadu

Grad Beč staje na kraj jednokratnom otpadu

23.02.2020. komentiraj

U austrijskoj je prijestolnici od 2005. godine do danas iskorišteno 15,5 milijuna čaša za višekratnu upotrebu. Kad bi se sve te čaše posložile jedna u drugu, prekrile bi udaljenost od 77,5 kilometara. Njihovom je upotrebom dosad ušteđeno ukupno 134 tone otpada i 1.210 tona ugljičnog dioksida, što odgovara zapremini od 45 kamiona za odvoz otpada i 203 balona na vrući zrak. Pod geslom „I'll be back!“ svaka se čaša može upotrijebiti i do 150 puta!

Printing tehnologije utječu na ugljični otisak kompanija

Printing tehnologije utječu na ugljični otisak kompanija

23.02.2020. komentiraj

Novi podaci pokazuju kako poslovna tintna tehnologija može transformirati sektor maloprodaje, ublažavajući CSR pritiske, obuhvaćajući osnovice i omogućavajući preraspodjelu resursa. Novi podaci pokazuju kako jednostavan prijelaz s jedne vrste tehnologije pisača na modernu alternativu može otvoriti neprocjenjive resurse u maloprodajnom sektoru. Epson poslovna tintna tehnologija svake godine ima potencijal spasiti europske trgovce na malo 246 milijuna Kwh u potrošnji energije, smanjite troškove za €29 milijuna, smanjiti CO2 emisiju za 87 milijun kilograma i značajno manje otpada od pisača.