Snažan rast

Rastu ulaganja u edge computing na 208 milijardi dolara

Rastu ulaganja u edge computing na 208 milijardi dolara
Depositphotos

Očekuje se da će svjetska potrošnja na rubno računalstvo iznositi 208 milijardi dolara u 2023., što je povećanje od 13,1 posto u odnosu na 2022., prema IDC-u. Predviđa se da će potrošnja poduzeća i pružatelja usluga na hardver, softver i usluge za rubna rješenja održati ovaj tempo rasta do 2026. kada će potrošnja dosegnuti gotovo 317 milijardi dolara.

"Rubno računalstvo postalo je mainstream", rekao je Dave McCarthy, potpredsjednik istraživanja Cloud and Edge Infrastructure Services pri IDC-u.

"Mogućnost distribucije aplikacija i podataka na terenske lokacije ključni je element većine inicijativa za digitalnu transformaciju. Dok dobavljači proširuju postojeće skupove značajki i stvaraju nove ponude specifične za rubove, korisnici ubrzavaju svoje planove usvajanja“, tvrdi McCrathy.

IDC je identificirao više od 400 slučajeva uporabe za rubno računalstvo u raznim industrijama i domenama. Tri slučaja rubne upotrebe u koje će se u 2023. uložiti najveća ulaganja – mreže za isporuku sadržaja, virtualne mrežne funkcije i rubno računalstvo s višestrukim pristupom (MEC) – temelj su ponude rubnih usluga pružatelja usluga. U kombinaciji, ova tri slučaja upotrebe činit će gotovo 20 posto ukupne potrošnje ove godine. Sveukupno će pružatelji usluga uložiti više od 44 milijarde dolara u omogućavanje vrhunske ponude 2023. godine.

Za poduzetnike koji ih usvajaju, uključujući javni sektor, ekstremni slučajevi upotrebe s najvećim ulaganjima u 2023. uključuju upravljanje proizvodnom imovinom, autonomne operacije, višekanalne operacije, praćenje tereta i agente proširene korisničke službe. U kombinaciji, ti će slučajevi upotrebe predstavljati više od 10 posto ukupne potrošnje ove godine. Slučajevi rubne upotrebe za koje se predviđa da će imati najbrži rast potrošnje u razdoblju od 2021. do 2026. uključuju odgovor na hitne slučajeve, gledanje obrazovnog videa od 360 stupnjeva, filmsku/igranu produkciju te laboratorij i teren (K-12).

"Unatoč različitim vjetrovima koji utječu na potrošačko ponašanje kupaca, posebno u Europi, rubno računalstvo ostaje jedno od najotpornijih i najprivlačnijih područja ulaganja, rastući globalno dvoznamenkastom stopom u sljedećih pet godina", rekla je Alexandra Rotaru, viša istraživačka analitičarka, grupa za podatke i analitiku pri IDC-u.

"Mjerni podaci koji se odnose na poboljšane inovacije, performanse, korisničko iskustvo ili mogućnosti kibernetičke sigurnosti omogućit će tvrtkama diljem svijeta da prošire svoj proračun i izgrade nove rubne infrastrukture“, objašnjava Alexandra Rotaru.

U industriji krajnjih korisnika u poduzećima, diskretna i procesna proizvodnja činit će najveći dio ulaganja u rubna rješenja ove godine, a slijede je industrija maloprodaje i profesionalnih usluga. IDC očekuje da će svih 19 industrija profiliranih u Vodiču za potrošnju doživjeti dvoznamenkasti rast potrošnje tijekom predviđenog razdoblja, predvođeni pružateljima usluga s petogodišnjom složenom godišnjom stopom rasta (CAGR) od 21,1 posto.

Najveći dio potrošnje u rubu ići će prema uslugama, koje se sastoje od profesionalnih i osiguranih usluga, u 2023. Usluge povezivanja predstavljat će gotovo polovicu ovog dijela, a slijede softver kao usluga (SaaS) i usluge podrške i implementacije. Potrošnja hardvera bit će vođena ulaganjima u rubne pristupnike, poslužitelje i mrežnu opremu. Softver će ostati najmanja tehnološka kategorija tijekom predviđenog razdoblja.

Iz geografske perspektive, Sjedinjene Države će biti vodeći u potrošnji tijekom čitavog predviđenog razdoblja isporučujući više od 40 posto ukupnog svjetskog iznosa, a slijede ih Zapadna Europa i Kina. Latinska Amerika i Kina doživjet će najbrži rast potrošnje tijekom petogodišnje prognoze s CAGR-om od 18,1 posto odnosno 18,0 posto.