Pozitivan trend

Raste vrijednost naplate robe i usluga putem telekom operatora

Raste vrijednost naplate robe i usluga putem telekom operatora
Depositphotos / Ilustracija

Potrošnja za naplatu putem telekom operatera dosegnut će 122 milijarde dolara na globalnoj razini do 2027., porast sa 70 milijardi dolara u 2023., prema Juniper Researchu. Ovaj rast od 74 posto u sljedeće četiri godine bit će potaknut širenjem naplate putem operatera izvan sadržaja na fizičku robu i prodaju karata.

Izvješće procjenjuje ključne vertikale u digitalnom sadržaju, fizičkoj robi i uslugama i rangira potrošnju na naplatu putem mobilnog operatera prema sljedećim najboljim vertikalama, u 2027. Digitalne igre prednjačit će s 34 posto, ispred digitalnih videa (25 posto), fizičke robe (21 posto), prodaja ulaznica (7 posto), digitalna glazba (6 posto) i ostalo (7 posto).

Dok će digitalne igre i video činiti gotovo 60 posto globalne potrošnje za naplatu putem mobilnog operatera do 2027., izvješće je identifikovalo digitalnu prodaju karata kao najbrže rastuće područje – ključni fokus za platforme za naplatu putem mobilnog operatera i operatere u sljedeće četiri godine. Utvrđeno je da će pretplatničke platforme MaaS (Mobility-as-a-Service) biti ključni pokretač rasta.

„Platforme za naplatu putem operatera i operateri moraju tražiti partnerstvo s novim transportnim rješenjima, kao što je multimodalni transport. Usluga temeljena na pretplati idealno je prilagođena naplati putem operatera zbog ponavljajuće prirode potrošnje koja se usklađuje s plaćanjem mobilnih računa,” objasnio je autor izvješća Michael Greenwood.

U izvješću je Japan označen kao tržište od posebnog interesa. Iako čini samo 2 posto globalnih mobilnih pretplatnika, predstavljat će 12 posto globalne potrošnje na naplatu putem mobilnog operatera do 2027. Preferencija za gotovinu među potrošačima i zabrinutost oko upotrebe platnih kartica na mreži potaknut će korisnike da sve više prihvaćaju naplatu putem mobilnog operatera.

Kao takvo, izvješće je pozvalo platforme za naplatu putem mobilnog operatera da ubrzaju svoja partnerstva s online maloprodajnim trgovcima, omogućujući trgovcima da ponude rješenja za plaćanje naplatom putem mobilnog operatera i dodatno iskoriste japansku potrošnju na naplatu putem mobilnog operatera koja je viša od prosjeka.