Usluge u oblaku

Rast prihoda od usluga u oblaku, Microsoft se približava AWS-u

Rast prihoda od usluga u oblaku, Microsoft se približava AWS-u
Potrošnja poslovnih usluga u oblaku 2022. dosegla je 227 milijardi dolara, što je povećanje od 47 milijardi dolara u usporedbi s 2021. godinom
Depositphotos / Ilustracija

Microsoft je dobio udio prema svom rivalu u oblaku Amazon Web Services tijekom četvrtog tromjesečja 2022., dok je Google također osvojio više globalnog tržišnog udjela u oblaku jer su IBM-ov i Alibabin udjeli pali, pokazuje novo istraživanje Synergy Research Group.

Poduzeća na usluge infrastrukture u oblaku u četvrtom kvartalu 2022. dosegla 61,6 milijardi dolara. To predstavlja porast potrošnje od 21 posto u odnosu na prethodnu godinu, ili oko 10 milijardi dolara više nego u četvrtom kvartalu 2021. Podaci dalje govore kako je za cijelu 2022. potrošnja poslovnih usluga u oblaku dosegla je 227 milijardi dolara, što je povećanje od 47 milijardi dolara u usporedbi s 2021. godinom.

"Microsoft je posebno imao dobro tromjesečje", rekao je John Dinsdale, glavni analitičar Synergy Researcha te dodao kako se "smanjenje jaza između njega i tržišnog lidera Amazona."

Synergyjevi podaci pokazuju da se potrošnja na usluge u oblaku malo usporila u usporedbi s prethodnim kvartalima. Godišnja stopa rasta od 21 posto u četvrtom tromjesečju 2022. ne uspijeva se približiti godišnjoj stopi rasta usluga u oblaku od 36 posto zabilježenoj tijekom četvrtog tromjesečja 2021.

Dinsdale pripisuje smanjenje potrošnje na usluge u oblaku u četvrtom kvartalu 2022. trima glavnim razlozima.

“Ojačani američki dolar umanjuje prividnu stopu rasta mnogih neameričkih tržišta; veliko kinesko tržište i dalje je ograničeno problemima pandemije i lokalnim politikama; a pogoršano gospodarstvo natjeralo je neka poduzeća da pomnije preispitaju potrošnju na usluge u oblaku”, rekao je Dinsdale.

Međutim, on kaže da bi ti čimbenici trebali biti kratkoročni po prirodi i Synergy predviđa da će "stope rasta ostati snažne" tijekom sljedećih nekoliko godina.