Sporije od očekivanog

Rast prihoda od reklama na 42 milijuna dolara do 2028.

Rast prihoda od reklama na 42 milijuna dolara do 2028.
Depositphotos / Ilustracija

Tržište srednje i istočne Europe (CEE) na putu je da do 2028. godine dosegne 42 milijuna dolara prihoda od besplatne televizije uz podršku reklama (FAST), prema Omdiji. Središnja i istočna Europa pridružuje se živahnom tržištu kojim trenutno dominiraju SAD, s brzim širenjem iz Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade i Australije koje se očekuje tijekom sljedeće četiri godine.

“Iako je CEE prisutna u FAST utrci, rast će biti ograničen u usporedbi s drugim regijama. Tradicionalna linearna TV i video na društvenim mrežama obično su pokretali prihode od video oglašavanja u srednjoj i istočnoj Europi, koji su generirali 5,6 odnosno 1,1 milijardu dolara. Pay TV još uvijek raste na ovom tržištu uz snažan tradicionalni model besplatnog gledanja. Tržište internetskog oglašavanja u ovoj regiji puno je manje razvijeno u usporedbi sa zapadnoeuropskim pandanima i trenutno ne postoji ekosustav ili tržište koje može pružiti vrhunske reklamne videozapise na zahtjev (AVOD) i BRZE usluge. Kombinacija ovih čimbenika rezultirala je smanjenim interesom potrošača za FAST,” rekla je Maria Rua Aguete, viša direktorica u Omdiji.

Rakuten i Plex jedine su FAST platforme dostupne u CEE. Postoji nekoliko lokalnih igrača, kao što je Kabaret TV u Poljskoj, ali sveukupno FAST tržište je u ranoj fazi u srednjoj i istočnoj Europi. Zbog trenutačne veličine tržišta u regiji, međunarodni operateri FAST kanala nisu pokrenuli svoje kanale u regiji. ITV Studios naveo je troškove sinkronizacije kao razlog zašto još nisu pokrenuli FAST u Italiji ili Španjolskoj, što znači da će tržišta srednje i istočne Europe s više jezika još više zaostajati.

“Nekoliko od ovih dinamika naglašava niske troškove i minimalna ulaganja potrebna za uspjeh FAST-a na tržištu SIE. Umjetna inteligencija je tehnološki kanal koji operater DAZN razmatra kao sredstvo za pružanje isplative sinkronizacije. Ovo je definitivno tržište na koje treba gledati u nadolazećim godinama,” zaključio je Rua Aguete.