ŠTO ZAPRAVO FUNKCIONIRA

Radno vrijeme od 8 sati dnevno ne funkcionira, evo i zašto

Radno vrijeme od 8 sati dnevno ne funkcionira, evo i zašto
Depositphotos

Radno vrijeme od osam sati dnevno nešto je na što smo navikli, ali je i nešto što u današnje vrijeme nema nikakvog smisla. Za takvu situaciju prije skoro 200 godina izborili su se izmučeni radnici kako ih se više ne bi iskorištavalo. I od tog se dana to očekuje od radnika i danas.

Mnogi tih osam sati nemaju pauze, a ako i imaju onda rade. Sigurno niste jednom jeli i radili. Poslodavci misle da je to potreba, da se bez toga ne može, ali istraživanja pokazuju da je takvo razmišljanje zaostalo i kontraproduktivno u modernom dobu. Dokazuje to konkretnije Draugiem Group, koji je kroz aplikaciju pratio navike zaposlenika tijekom radnih dana.

Konkretnije, aplikacija je pratila koliko u prosjeku zaposleni trebaju za obavljanje određenih zadataka i potom kroz to donosila zaključke o produktivnosti. I, bez iznenađenja, nije bilo bitno koliko traje radno vrijeme nego kako se organizira cijeli radni dan. Primjerice, osobe koje bi češće uzimale pauze bile bi produktivnije.

Zaključak je da idealno radno vrijeme podrazumijeva 52 minute rada i 17 minuta odmora. Na taj način zaposleni su sto posto predani onome čime se bave i ne troše vrijeme na razmjenu poruka, pregledavanje društvenih mreža, mobilnog uređaja ili medija.

Takvi rezultati potkrijepljeni su i kroz znanstvena saznanja, koja kažu da mozak nakon što je pod naporima sat vremena treba 15 minuta odmora. Uostalom, nije čudno što školarci nakon 45 minuta imaju po pet minuta pauze, a bar jednom dnevno i jednu od 15 do 20 minuta.

Poslodavci koji potiču ovakvo radno okruženje dobit će produktivnije zaposlenike, samim time će lakše dolaziti do ciljeva koji su zacrtani i samim time stvoriti temelje za inovativnost. Kod modernijih poslova, vezanih uz tehnologiju, tako nešto zapravo je postalo nužnost. A usput i odbacuje sve one krivo postavljene teze da se zaposleni tijekom radnog vremena ne bi smjeli odvajati od radnog mjesta i posla koji obavljaju...