Pripremom kave na ovaj način možete produžiti svoj život za nekoliko godina

Pripremom kave na ovaj način možete produžiti svoj život za nekoliko godina

Foto: Fotolia

Kava razbuđuje i pokreće dan mnogih ljudi diljem svijeta, ali ima i pozitivne učinke na ljudsko zdravlje. Naravno, ako se pije u umjerenim količinama, kao i sve ostalo u životu što konzumiramo. U takvom slučaju može smanjiti rizik od smrti povezanih s kardiovaskularnim bolestima za 15 posto.

Europsko kardiološko društvo došlo je do te spoznaje kroz detaljna istraživanja, a u još detalja išli su stručnjaci s Chalmers University of Technology. Naime, kava mora biti filtrirana te osim kardiovaskularnih bolesti, smanjuje rizik od razvijanja dijabetesa tipa 2 za 60 posto ukoliko se dnevno popije dvije do tri šalice.

Obzirom da se šalice mogu interpretirati na razne načine, znanstvenici su bili precizniji pa nadodali da je idealna količina kave koju bismo trebali piti 400 miligrama dnevno.

Kroz godine i desetljeća iza nas, nije se vjerovalo da kava ima tako pozitivan utjecaj, ali samo zato što se nisu uzimali svi dostupni faktori u obzir. Primjerice, mnogi ekstremniji konzumenti kave su ujedno i pušači pa se benefiti na njihovo zdravlje nisu mogli realno iščitati.

Kad se objedine svi faktori, stiglo se do otkrića da kava može pomoći u tome da dulje živimo. Što zvuči podosta nevjerojatno kad znamo da se kava sastoji od kofeina, najvažnijeg sastojka po pitanju "razbuđivanja". No, kofein sadrži antioksidante i ostale aktivne substance koje reduciraju upale u organizmu i bolesti općenito.

Na kraju, vrijedi ponoviti. Sve ovo ne znači da treba pretjerivati s kavom. Time se postiže suprotni efekt. Također, svi smo drugačiji pa jednake mjere kofeina, odnosno kave, ne vrijede za sve jednako. Kod nekog je četiri 400 miligrama dnevno premalo, kod drugih previše. Samim time, jasno je da osoba mora poznavati svoje tijelo i prilagođavati se njemu. To je najbolji recept za zdraviji život, u svakom slučaju.

Još iz kategorije

Kako svoj rad okruniti uglednim Effiejem

Kako svoj rad okruniti uglednim Effiejem

26.02.2021.

Dvanaest godina natjecanje Effie autentično živi svoj slogan Ideje koje djeluju, a domaća marketinška industrija izdvaja projekte, agencije i oglašivače koji su se svojim tržišnim rezultatom izdigli iznad ostalih. Ukorak s promjenama u društvu i na tržištu, natjecanje marketinške efikasnosti ove je godine uvelo brojne promjene, a sve informacije pronađite u nastavku.

MRRFEU radi analizu tržišta za predmet nabave Održavanje i nadogradnja sustava eFondovi

MRRFEU radi analizu tržišta za predmet nabave Održavanje i nadogradnja sustava eFondovi

26.02.2021.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije planira započeti postupak javne nabave usluge velike vrijednosti za predmet nabave Održavanje i nadogradnja sustava eFondovi.

Više od tisuću učenika priključilo se Digitalnom učeničkom inkubatoru

Više od tisuću učenika priključilo se Digitalnom učeničkom inkubatoru

25.02.2021.

U Digitalni učenički inkubator, online sustav za razvoj kreativnih i poduzetničkih potencijala učenika, uključilo se više od tisuću djece i mladih iz cijele zemlje. Riječ je o srednjoškolcima i učenicima viših razreda osnovnih škola. Prijave učenika stižu iz velikih hrvatskih gradova, ali i malih mjesta. Među više od stotinu škola čiji se učenici žele natjecati svojim idejama i znanjem, su one iz Ploča, Suhopolja, Labina, Svetog Martina na Muri, Gline, Petrinje, Ivankova i Tenje.