INTERNET STVARI

Potrošnja na IoT premašit će 1 trilijun dolara u 2026.

Potrošnja na IoT premašit će 1 trilijun dolara u 2026.
Depositphotos

Predviđa se da će svjetska potrošnja na internet stvari (IoT) iznositi 805,7 milijardi dolara u 2023., što je povećanje od 10,6 posto u odnosu na 2022., prema IDC-u. Očekuje se da će ulaganja u IoT ekosustav premašiti 1 trilijun dolara u 2026. sa ukupnom godišnjom stopom rasta (CAGR) od 10,4 posto tijekom predviđenog razdoblja 2023.-2027.

"Posljednjih nekoliko godina pokazalo se da povezivanje s digitalnom infrastrukturom više nije luksuz, već nužnost", rekao je Carlos M. González, voditelj istraživanja za Internet of Things pri IDC-u. "Da bi organizacije bile uspješne u operacijama vođenim podacima, ulaganje u IoT projekte je ključno. Povezivanje uređaja s podatkovnim mrežama radi prikupljanja uvida, proširenja operacija i povećanja performansi obilježja su izvođenja IoT ekosustava."

Diskretna i procesna proizvodnja industrije su koje će doživjeti najveća ulaganja u IoT rješenja 2023. i tijekom čitavog predviđenog razdoblja, na koje će otpadati više od jedne trećine ukupne IoT potrošnje u svijetu. Profesionalne usluge, komunalne usluge i maloprodaja sljedeće su najveće industrije u smislu ukupne potrošnje na IoT s otprilike 25 posto ukupne potrošnje u svijetu. Državna/lokalna uprava i telekomunikacije ostvarit će najbrži rast potrošnje tijekom petogodišnje prognoze s CAGR-om od 12,0 posto odnosno 11,7 posto.

Dva slučaja korištenja IoT-a u koje će se u 2023. uložiti najviše usko su povezana s proizvodnim industrijama: proizvodne operacije (73,0 milijarde dolara) i upravljanje proizvodnom imovinom (68,2 milijarde dolara). Sljedeći najveći slučajevi upotrebe – Inventory Intelligence (37,6 milijardi USD), Smart Grid (električna energija) (36,9 milijardi USD) i Otpornost lanca opskrbe (31,6 milijardi USD) – imat će koristi od snažnih ulaganja iz industrije maloprodaje i komunalnih usluga. Slučajevi upotrebe koji će doživjeti najbrži rast potrošnje predstavljaju raznoliku primjenu IoT tehnologija – punjenje električnih vozila (30,9 posto CAGR), sprječavanje gubitaka sljedeće generacije (14,5 posto CAGR), praćenje poljoprivrednih polja (13,9 posto CAGR) i Connected Vending i Ormari (13,8 posto CAGR).

"Ažuriranja taksonomije slučajeva korištenja IoT-a u ovom izdanju Vodiča za potrošnju IoT-a odražavaju razvojne ciljeve ulaganja poduzeća u digitalnu transformaciju. Tematski, veća ulaganja u proizvodnju robe i lance opskrbe proizašla iz pandemije COVID-19 i globalnih reakcija koje su uzrokovale masovno poslovanje i društveni poremećaji vidljivi su u novim slučajevima upotrebe. Ovi slučajevi upotrebe povezani s proizvodnjom i opskrbnim lancem mogu se vidjeti u industriji diskretne proizvodnje, procesne proizvodnje, maloprodaje i transporta," rekao je Marcus Torchia, potpredsjednik istraživanja IDC-a Data & Analytics Skupina. "U međuvremenu, digitalna poslovna ulaganja rastu u drugim industrijama kao što je Resource Industries. Na primjer, IoT pomaže poboljšati uzvodne procese opskrbnog lanca u poljoprivredi, kao što su uzgoj, žetva i isporuka kvalitetnijih proizvoda na tržište."

Iz tehnološke perspektive, IoT usluge bit će najveće područje potrošnje u 2023. i do kraja predviđanja, čineći gotovo 40 posto ukupne IoT potrošnje u svijetu. Potrošnja na hardver druga je najveća tehnološka kategorija, kojom dominiraju kupnje modula/senzora. Softver će biti najbrže rastuća tehnološka kategorija s petogodišnjim CAGR-om od 11,0 posto i fokusom na kupnju aplikacijskog i analitičkog softvera.