Potrošači na Crni petak najviše traže potrošačku elektroniku

Potrošači na Crni petak najviše traže potrošačku elektroniku
DepositPhotos

Globalno tržište Consumer Technology and Durables (T&D) ove se godine ponovno suočava s izazovnom sezonom promocije, prema GfK. Unatoč tome, očekuje se da će kategorije Consumer Electronics i IT i dalje biti vrlo popularne među potrošačima na Crni petak, posebice zbog visokih popusta u početnim segmentima. Za cijelu 2022. godinu, međutim, GfK predviđa usporavanje globalnog T&D tržišta, s međugodišnjim padom u srednjim jednoznamenkastim znamenkama.

Crni petak već se suočio s teškim uvjetima prethodnih godina, zbog utjecaja pandemije, manjka opskrbe i rasta cijena. Sada se globalno T&D tržište ponovno mora suočiti s velikim izazovima u 2022. Trgovci na malo i proizvođači moraju se boriti ne samo s makroekonomskom krizom nestalne inflacije, visokom neizvjesnošću i sve manjim proračunima među potrošačima, već i s padom potražnje zbog učinaka zasićenja i visoka mjerila od 2021.

Zbog ovih prepreka, GfK predviđa usporavanje za cijelu 2022. godinu za ukupno globalno tržište T&D, s procijenjenim padom od 6-7 posto u usporedbi s prethodnom godinom. Unatoč ukupnom padu potražnje u 2022., tržište su donekle stabilizirali potrošači s većim budžetom, koji nastavljaju kupovati unatoč rastućoj inflaciji, osobito premium proizvode. Primjerice, robotski usisavači s priključnom stanicom zabilježili su rast veći od 100 posto od siječnja do rujna 2022. u odnosu na prethodnu godinu, dok su ručni punjivi usisavači pali za 4 posto zbog slabe potražnje.

“Za ovogodišnju promotivnu sezonu, grupe proizvoda s posebno slabom potražnjom u prošlim mjesecima najvjerojatnije će biti više snižene. To će posebno vrijediti za proizvode masovnog tržišta, s obzirom na to da premium artikli još uvijek uživaju stabilnu potražnju i stoga zahtijevaju manje sniženja“, rekao je Norbert Herzog, GfK stručnjak za potrošačku tehnologiju i trajnu robu. "Dvije najvažnije kategorije za koje očekujemo da će vidjeti najveći porast prodaje za promotivni tjedan Crnog petka u usporedbi s prosječnim tjednom ponovno će biti televizori i prijenosna računala", tvrdi Herzog.
Nakon stalnog porasta prosječnih cijena za T&D posljednjih godina, porast cijena u američkim dolarima ove je godine stao. Iako Međunarodni monetarni fond očekuje globalnu stopu inflacije od plus 8,8 posto za 2022., usporedive cijene su stabilne ili čak negativne u nekim slučajevima. To je uglavnom uzrokovano padom količinske potražnje u prva tri kvartala 2022.
Taj je učinak posebno vidljiv kod televizora, koji su povijesno među najpopularnijim potrošačkim elektroničkim proizvodima tijekom Crnog petka. S padom količinske prodaje za 5 posto od siječnja do rujna 2022. u usporedbi s prethodnom godinom, televizori gube na važnosti nakon pandemije i trgovci moraju rasteretiti svoje visoke razine zaliha. Iz tog razloga, a i zbog nadolazećeg Svjetskog nogometnog prvenstva, očekuju se pojačane cjenovno promotivne aktivnosti. Za cijelu 2022. godinu GfK očekuje da će se globalno tržište potrošačke elektronike smanjiti za 7 posto u vrijednosti u usporedbi s prethodnom godinom.
To se također odnosi i na IT proizvode koji su zabilježili rekordan rast tijekom pandemije. U usporedbi s vrlo visokim baznim razinama 2021. godine, a zbog učinaka zasićenja, potražnja je u prvih devet mjeseci značajno pala, uz pad količinske prodaje od 5 posto u odnosu na prošlu godinu. To je već dovelo do udvostručenja aktivnosti promocije cijena za IT proizvode od siječnja do rujna 2022., iako su one ograničene gotovo isključivo na početni raspon ispod 1000 američkih dolara. Potražnja za vrhunskim IT proizvodima ostala je stabilna pa su oni uglavnom izostavljeni iz kampanja sniženja. Ovaj trend nastavit će se i za Crni petak, a GfK predviđa da će globalno tržište IT i uredskih proizvoda završiti godinu s padom vrijednosti od 5 posto u usporedbi s 2021.

Za velike kućanske aparate (MDA), GfK očekuje manji rast promotivnih aktivnosti na Crni petak u usporedbi s potrošačkom elektronikom i IT-om, jer je tržište MDA relativno stabilnije od ukupnog tržišta T&D. MDA je zabilježio pad količinske prodaje od 4 posto između siječnja i rujna 2022. u usporedbi s prethodnom godinom. Unatoč tome, MDA kategorije uživale su u porastu prodaje tijekom vrhunca sezone u prošlim godinama. Sukladno tome, GfK očekuje da će MDA i ove godine nastaviti osvajati položaj na Crni petak.

“Jaz između kupaca premium i standardnih proizvoda povećava se ove godine, potaknut inflacijom i sve manjim kućnim proračunima. Između pada ukupne potražnje, visokih razina zaliha i pritiska cijena, trgovcima je važnije i teže nego ikad prije pronaći pravu ravnotežu između promocije i cijena koje štede maržu. Kapitaliziranje inovacija za razlikovanje ključnih proizvoda relevantnije je nego prošlih godina. Ali postoji i obećavajuća priča o minimiziranju ukupnih troškova životnog ciklusa, npr.uvjeravanje potrošača da ulože u skuplji model koji ima veću izdržljivost, mogućnost popravka ili nadogradnje te će im stoga trajati dulje od kupnje jeftinijeg modela“, dodao je Herzog.