PREVIŠE PODATAKA

Poslovni lideri ne mogu pratiti tempo koji im postavlja umjetna inteligencija

Poslovni lideri ne mogu pratiti tempo koji im postavlja umjetna inteligencija

Umjetna inteligencija je kroz moćne algoritme i ubrzane procese učenja napravila ono što je i trebala, a to je prikupljanje enormne količine podataka i potom njeno okretanje u nešto korisno, ovisno o kojim potrebama se radi. Ali...

Kompanije nisu bile spremne na ovo čemu svjedoče, a to je da generativna umjetna inteligencija kao ChatGPT, Bard, Wall-E i drugi to čine tolikom brzinom, toliko precizno i u tolikoj količini. Zbog toga trenutno nije izvedivo baratati svime time na adekvatan način.

U teoriji, poslovne odluke trebale bi biti bolje zbog silnih podataka kojima se barata. No, u praksi se događa upravo suprotno, što je kroz Oracleovo istraživanje u kojem je sudjelovalo 14.000 poslovnih lidera, i potvrđeno.

Čak njih 74 posto ustvrdilo je da se brojka odluka koje moraju donijeti svakog dana povećala za više od deset puta tijekom protekle tri godine. Njih pak 78 posto se žali da ih se "bombardira" s više podataka nego ikad prije, a njih 86 posto tvrdi da im profesionalni životi postaju kompliciraniji zbog količine podataka na temelju kojih moraju donositi odluke.

Ukratko, silni podaci zapravo ne otkrivaju cijelu priču nego nude previše slojeva, a potrebno je brinuti o svakom od njih, što izaziva povećanje stresa, gubitak samopouzdanja i otežano donošenje odluka. Jer, svaka se čini kao ključna i svaka se čini kao da bi mogla biti pogrešna.

Dapače, 72 posto lidera naglašava da s vremena na vrijeme količina podataka i nepovjerenje u njih potpuno onemogućava donošenje odluka. Sva ta saznanja su uistinu zabrinjavajuća.

Srećom, tako nešto oni na vrhu prepoznaju i izvršni direktor (CEO) Googlea Sundar Pichai osvrnuo se na probleme ove vrste pa naglasio da je više nego jasno kako "tehnologija evoluira brže nego tempo za koji mislimo da je dovoljan kako bismo je implementirali i prilagodili našim potrebama."