Očekivan trend

Posljednji kvartal 2022. donio snažan pad tržišta nosivih uređaja

Posljednji kvartal 2022. donio snažan pad tržišta nosivih uređaja
Depositphotos / Ilustracija

Canalys je objavio najnovije procjene tržišta nosivih uređaja, otkrivajući izazovno četvrto tromjesečje 2022. s padom isporuke od 18 posto na 50 milijuna jedinica. Ovo označava prvi dvoznamenkasti pad tržišta u tipično sezonski snažnom četvrtom tromjesečju.

Kategorija pametnih satova doživjela je sličnu sudbinu s dvoznamenkastim padom od 17 posto. Basic remeni doživjeli su svoj deveti uzastopni pad s padom od 43 posto, dok su osnovni satovi porasli samo 3 posto, pri čemu je motor rasta Indija značajno usporila.

Dobavljači su u cijelom svijetu osjetili utjecaj izazovnog makroekonomskog okruženja u četvrtom tromjesečju. Apple, vodeći u kategoriji pametnih satova i na ukupnom tržištu nosivih remena, oslabio je 17 posto povrh teške usporedbe sa svojim boljim kvartalom 2021. nakon što se vratio redovnom rasporedu lansiranja.

Unatoč padu od 25 posto zbog slabljenja isporuka Fitbita, Google se popeo na drugo mjesto jer je uspio ublažiti pad s rastom pametnih satova od 16 posto s izdavanjem svog Pixel Watcha. Xiaomi, Huawei i Samsung doživjeli su veliki pad. Samsung je čak pao na peto mjesto jer je njegov niz rasta naglo prekinut u četvrtom kvartalu s padom od 35 posto jer se dividenda od migracije na WearOS smanjila, a dodatno je ograničena iterativnim ažuriranjem serije Galaxy Watch 5.

Unatoč padu tromjesečnih isporuka pametnih satova, Apple, Samsung i Huawei zadržali su godišnji rast, pridonoseći blagom rastu pametnih satova u 2022. U 2022. pametni satovi ukupno su porasli za 3 posto, osnovni satovi porasli su za 21 posto, a osnovni remeni pali su za 39  posto, što je dovelo do pada cjelokupnog tržišta nosivih remena za 5 posto.

"Očekuje se da će tržište nosivih narukvica rasti za skromnih 2 posto u 2023.", rekla je analitičarka Canalysa Cynthia Chen.

“Iako očekujemo da će osnovni remeni nastaviti padati, osnovni satovi i pametni satovi će rasti, ali će rast biti ograničen ispod 10 posto. Dobavljači ostaju oprezni i naglašavat će kvalitetu, a ne kvantitetu, s obzirom na određeni oporavak potrošačke potrošnje“, ističe Cynthia Chen.

Canalys očekuje da će pametni satovi, s rastom od 8 posto, biti bolji od rasta osnovnog sata od 6 posto. Daljnji razvoj će se usredotočiti na OS pametnih satova, s više mogućnosti povezivanja i značajki praćenja podržanih pragmatičnim slučajevima upotrebe za debi na pametnim satovima, uz podršku sve većeg interesa potrošača za napredne satove.