Pomicanje sata unaprijed dobro je za naše opće stanje, ali šteti produktivnosti

Pomicanje sata unaprijed dobro je za naše opće stanje, ali šteti produktivnosti
DepositPhotos

Pomicanje sata unaprijed može biti poticajno zbog više danje svjetlosti oko nas, ali može utjecati na negativan način kad se radi o produktivnosti na poslu. Ili imunitetu. Ponajprije zbog manjka sna, tvrdi britanska liječnik Audrey Tang.

"Ako spavamo manje, znači da smo skloniji stresu, koji podiže razinu kortizola. U tom slučaju ne proizvodimo dovoljno hormona koji nas čini manje gladnima, što znači da jedemo više. Kad se to pomiješa s nedostatkom sna, lakše nas je iritirati, a to pak utječe na odnose s ljudima oko sebe i performansama u poslu kojim se bavimo", kaže Tang.

Naglasio je i da cijeli taj "lančani niz" utječe u konačnici na imunitet tako što ga narušava, odnosno, slabi.

"Kortizol je steroidni hormon koji izlučuje kora nadbubrežne žlijezde, a sudjeluje u regulaciji metabolizma ugljikohidrata, masti i proteina, ima ulogu pri stresu i upali, te u različitoj mjeri djeluje na brojne sustave u tijelu čovjeka. Kortizol i ostali hormoni kore nadbubrežne žlijezde koji imaju značajan učinak na povećanje koncentracije glukoze u krvi nazivaju se glukokortikoidi. Protuupalni učinak kortizola koristi se u liječenju brojnih bolesti, te su sintetizirani brojni kemijski spojevi koji služe kao protuupalni lijekovi, a nazivamo ih kortikosteroidima", stoji u definiciji kortizola.

Ono što može riješiti te probleme jest "uhvatiti" rutinu odlaska spavati u normalno vrijeme, a ne upasti u zamku pa ostati duže budan zbog duže danje svjetlosti. Ujedno, oni koji rade tijekom vikenda kad se pomiče kazaljka sata unaprijed, trebali bi otići spavati ranije. No, problem je ako rade popodnevnu smjenu i odmah poslije jutarnju, tu će ispaštati radnik i poslodavac.

Ipak, u Hrvatskoj uskoro tih problema više ne bi trebalo biti jer su Hrvati izabrali ostati na ljetnom vremenu. Da nije bilo pandemije koronavirusa, ovo posljednje pomicanje sata s noći 27. na 28. ožujak bilo bi posljednje kod nas.

I dok se čeka odluka Europske unije što s pomicanjem sata, odnosno ljetnim i zimskim računanjem vremena, kako će na to reagirati ljudi ili pak životinje odnosno je pitanje za svakog - kako se vi osjećate kad se dogodi promjena vremena. Iskreno, ljepše je da dnevno svjetlo počinje u vrijeme kad ustajemo odnosno da zimi nije noć do 8 ujutro. Naime tako bi bilo da se vrijeme zaustavi u jednoj od primjena, dok u drugoj bi danje svjetlo započinjali već mnogo prije 5 ujutro. Mnogima to ipak ne bi odgovaralo. Ipak svatko ima svoje mišljenje, želje i preferencije.