Velika očekivanja

Poduzetnički i industrijski metaverzumi premašuju očekivanja

Poduzetnički i industrijski metaverzumi premašuju očekivanja
Depositphotos

Tvrtke koje su već implementirale slučajeve upotrebe industrijskog metaverzuma vide više prijavljenih koristi nego što očekuju one koje su još u fazi planiranja, ponajviše u smanjenju kapitalnih izdataka (15%), održivosti (10%) i poboljšanju sigurnosti (9%), prema istraživanje koje su objavili Nokia i EY. Ispitujući trenutačno stanje poduzetničkog i industrijskog metaverzuma, studija Metaverse at work, koja je anketirala 860 poslovnih lidera u šest zemalja, pokazuje da se očekuje da će industrijski metaverzum ispuniti očekivanja i iznad njih.

Nalazi pokazuju da tvrtke vjeruju u snagu metaverzuma i da su metaverzum tehnologije tu da ostanu. Samo 2% ispitanika vidi metaverzum kao modnu riječ ili modni hir, dok je 58% tvrtki s budućim planovima za metaverzum već primijenilo ili isprobalo barem jedan slučaj upotrebe povezan s metaverzumom. Gotovo svi (94%) onih koji tek trebaju započeti svoje putovanje metaverzumom planiraju to učiniti u sljedeće dvije godine.

Tvrtke također kažu da industrijski metaverzum stvara znatnu poslovnu vrijednost. U prosjeku, 80% onih koji su već implementirali slučajeve upotrebe metaverzuma vjeruju da će imati značajan ili transformacijski utjecaj na način na koji posluju. Gotovo svi (96%) ispitanika vide kako, miješanjem fizičkih i virtualnih slučajeva upotrebe; metaverse donosi dodatne inovativne mogućnosti koje će im omogućiti da ubrzaju implementaciju, usvajanje i unovčavanje Industrije 4.0 za svoje poslovanje.

Što se geografije tiče, SAD (65%), UK (64%) i Brazil (63%) trenutno prednjače kada je riječ o implementaciji ili pilotiranju barem jednog industrijskog/poslovnog slučaja upotrebe metaverzuma. Prosjek u Njemačkoj bio je 53%, dok je Azija i Pacifik manje napredna (Japan, 49%; Južna Koreja, 49%).

Na pitanje od kojih slučajeva upotrebe najviše očekuju da će pružiti transformativnu vrijednost, poduzeća su vidjela najveći potencijal u korištenju proširene stvarnosti za obuku za uključivanje i usavršavanje radne snage, dok su tri od četiri anketirane industrije odabrale upotrebu virtualnog istraživanja i razvoja za poboljšanje proizvoda dizajn i procesi.

Prilikom implementacije slučajeva upotrebe metaverse, tvrtke jasno cijene potrebu za dovoljnom infrastrukturom i robusnim analitičkim sposobnostima. Ispitanici su najveću važnost pridali ključnim tehničkim čimbenicima koji su doista temeljni za ispunjavanje zahtjeva takvih slučajeva upotrebe – računalstvo u oblaku (72%), AI/ML (70%) i mrežna povezanost (68-70%). S obzirom na potrebu za daljnjom tehničkom ekspertizom unutar tvrtke, u ovoj se fazi poduzeća oslanjaju na niz partnera kako bi zatvorili nedostatke u mogućnostima i implementirali slučajeve korištenja.