Photokina do daljnjeg odgođena

Photokina do daljnjeg odgođena
Dražen Tomić / Tomich Productions

Pandemija koronavirusa onemogućila je održavanje Photokina fotografskog sajma u Kölnu tijekom svibnja, a Koelnmesse je donio odluku o suspenziji unedogled. Ili, bolje rečeno, dok se situacija na globalnoj razini ne poboljša pa se stvore temelji za organizaciju jednog tako prestižnog, velikog i važnog događaja.

"Trenutni uvjeti ne omogućavaju nam održavanje međunarodnog sajma koji uključuje fotografiju i video. Takva odluka bila je teška, žalosna i bolna jer iza nas je 70 godina bogate povijesti sajma. Nažalost, ne postoji alternativa u ovom trenutku", kazao je Gerald Böse, predsjednik i izvršni direktor Koelnmesse.

Sve ovo samo je dodatni udarac na industriju koja se mučila i prije koronakrize, što su potvrđivale i brojke. Naime, godišnji pad bio je dvoznamenkast još tijekom 2019. i ranije, a s ovom godinom on iznosti oko 50 posto. Naravno, sve to imalo je utjecaj i na Photokinu, koja je 2014. promijenila konceptualni dizajn, datume održavanja, stigla do značajnih investicija no situacija za tržište se nije poboljšala.

"Iako danas postoji više fotografa nego ikad prije, integracija pametnih telefona u fotografiju i videografiju, zajedno s komunikacijom baziranoj na fotografijama kroz društvene mreže i slične platforme, ubrzala je eliminaciju većeg dijela klasičnog tržišta. Kao rezultat, ukupna situacija nije kompatibilna s kvalitativnim standardima Photokine, koja je svjetski brend i prepoznatljiva je po najvišoj mogućoj kvaliteti i profesionalizmu na međunarodnoj sceni", istaknuo je Oliver Frese, član upravljačkog odbora i šef odjela u Koelnmesse.

Šteta, ove godine trebali smo svjedočiti silnom napretku na području umjetne inteligencije, virtualne stvarnosti i proširene stvarnosti. Tehnologije su to koje objedinjene, ali i zasebne, predstavljaju mnogo za industriji vezanu uz fotografiju, obradu fotografija, njihovo procesuiranje, kvalitetu i sve što se veže uz nju...