Pet osnovnih škola razvija školski kurikulum

Pet osnovnih škola razvija školski kurikulum

U projektu 'Sigurnost djece na internetu' učitelji iz pet osnovnih škola iz Hrvatske izradit će i zatim primijeniti školski kurikulum o sigurnosti djece na internetu u sklopu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira.

Najavljeno je to na današnjoj konferenciji za medije u Osnovnoj školi Popovača, a osim njihovih učitelja, u projektu sudjeluju i OŠ Veliki Bukovec kao nositelj projekta te OŠ 'Mate Lovrak' iz Nove Gradiške, OŠ Gripe iz Splita i OŠ 'Mladost' iz Osijeka.

U sklopu projekta izradit će se i priručnici, radni materijali, multimedijalni sadržaji i interaktivne igre za pomoć u edukaciji djece, roditelja i učitelja te prevenciji elektroničkog nasilja. Osnovni ciljevi jednoipogodišnjeg projekta su podizanje svijesti o nužnosti zaštite djece i mladih te razvijanje kritičkog stava.

Školski kurikulum bit će pripremljen za sve razrede osnovne škole, odnosno organiziran u četiri grupe prema uzrastu učenika, a OŠ Popovača zadužena je za 5. i 6. razred. Svi pripremljeni sadržaji bit će besplatni i dostupni za korištenje svim školama u Hrvatskoj. Također, sve partnerske škole bit će do kraja projekta opremljene sa 120 tablet uređaja i pet interaktivnih ploča kako bi naučeno mogli odmah primijeniti.

Projekt financira IPA program Europske unije s 2,5 milijuna kuna, a podršku u ostvarenju dobit će i od Hrvatske akademske mreže CARNet, Agencije za odgoj i obrazovanje, Agencije za zaštitu osobnih podataka te niza lokalnih institucija i organizacija. Na press konferenciji danas su tako bili i Josip Mišković, gradonačelnik Popovače i Ivan Lovreković, pročelnik Upravnog odbora za prosvjetu, kulturu i sport iz Sisačko-moslavačke županije.

"Započeli smo s edukacijom učitelja u kolovozu ove godine, a nedavno smo posjetili i Bruxelles radi osposobljavanja za izradu kurikuluma, nastavnih tema i jedinica za osnovne škole. Na nizu radionica i predavanja na temu sigurnosti djece na internetu govorilo se i raspravljalo o ključnim problemima učenika, učitelja i roditelja vezano za sigurnost na internetu, o sigurnosnoj politici na razini EU te je sudionicima predstavljen portal Esafetylabel.eu. Riječ je o portalu za podršku i akreditaciju škola iz cijele Europe koji je dostupan i na hrvatskom jeziku", rekao je koordinator projekta Darko Rakić iz Osnovne škole Popovača te najavio da će pedagoški timovi upoznati ostale sudionike projekta i sve učitelje u školama sa sadržajima radionica iz Bruxellesa.

Slijedi petodnevna radionica na Plitvicama na kojoj će se članovi pedagoškog tima upoznati s trenutnim stanjem sigurnosti na internetu u Hrvatskoj, govoriti o EU politikama i strategijama, pravnom zaleđu i dostupnim resursima te će biti predstavljeni primjeri dobre prakse sigurnosti djece na internetu. Saznat će ponešto i o domaćim i međunarodnim iskustvima sa školskim kurikulumima te dogovoriti buduće edukacije i suradnju. Edukacija se nastavlja radionicom u Đurđevcu te zatim studijskim posjetom Londonu.

Ciljevi projekta su i poboljšanje obrazovnih vještina i stručnosti učitelja za poučavanje usmjereno ka učenicima, poboljšanje digitalnih kompetencija učenika i razvijanje kritičkog stava prema odgovornoj uporabi informacijsko-komunikacijske tehnologije.

U projekt će direktno biti uključeno 200 učitelja, 220 učenika te 220 roditelja, a očekuje se da neizravno kroz kampanju podizanja razine svijesti i daljnju implementaciju školskog kurikuluma, bude obuhvaćeno više od 5000 učenika i roditelja te 2500 učitelja. Pilot testiranjem i diseminacijom projekt završava u prosincu 2014. godine.