Pandemija koronavirusa potaknula potražnju za autonomnim mobilnim robotima za čiščenje

Pandemija koronavirusa potaknula potražnju za autonomnim mobilnim robotima za čiščenje
DepositPhotos

Autonomni mobilni roboti (AMR) su tijekom pandemije koronavirusa uhvatili svoj trenutak, što se posebno odnosi na one namijenjene čišćenju. Korištenje takvih uređaja ubrzano raste jer situacija zahtijeva besprijekorno čiste prostore kako bi se spriječila opasnost od zaraze.

Uz to, ljudska radna snaga ne može se koristiti u jednakoj mjeri pa su se morale pronaći alternative, koje bi sad mogle u potpunosti zamijeniti ljude. Samo, koliki je točno rast ovog dijela tržišta? Prema podacima kojima barata Brain Corp - ogroman.

Konkretnije, prošle godine četiri puta više no u 2019. koristili su se BrainOS pogonjeni roboti i šest puta veću površinu su pokrivali svojim radom isti ti roboti na globalnoj razini. Osim čistoće, klijenti žele ova autonomna rješenja jer im prezentiraju točne podatke o tome koliko je prostora potrebno čistiti, što se čisti, koliko energije se troši i koliko traje čišćenje.

U kućanstvima se pak koriste zbog češćeg boravka osoba u njima, koje rade na daljinu, brinu o obitelji i nemaju vremena ni volje čistiti oko sebe. Samim time, ljudi su brže no što se očekivalo prihvatili autonomne robote ove vrste i krenula je ubrzana tranzicija.

Ona je prije bila sporija zbog visokih cijena tih uređaja, kao i nepovjerljivosti. Ali, sve se okrenulo u potpunosti s pandemijom koronavirusa pa proizvođači uživaju, rade punom parom i donose sve bolja rješenja kako bi sve brojniji korisnici bili zadovoljniji onime što dobivaju. Naravno, sve to im donosi nove klijente, bilo na komercijalnom ili poslovnom tržištu.

Dakle, može se slobodno reći da nas je pandemija brže digitalizirala i "robotizirala", što bi u konačnici trebalo predstaviti pozitivan efekt na društvo u cijelosti. Stoga, treba pratiti što će se dalje događati po ovom pitanju, a zasigurno hoće mnogo toga, sad je jasno...