SMART CITY RJEŠENJA

Pametno upravljanje prometom za generiranje 18,5 milijardi dolara prihoda do 2028.

Pametno upravljanje prometom za generiranje 18,5 milijardi dolara prihoda do 2028.
Fotolia

Do 2028. potrošnja za pametno upravljanje prometom povećat će se za 75 posto u odnosu na brojku od 10,6 milijardi dolara iz 2023., prema Juniper Researchu. Ovaj značajan rast bit će posljedica povećanja državnog financiranja inicijativa za pametne gradove, pri čemu je promet u središtu projekata urbane transformacije.

Istraživanje je pokazalo da je ključno primijeniti prometnu analizu i sustave u najranijoj fazi gradskog planiranja kako bi se izbjegle skupe preinake u kasnijoj točki; s obzirom na temeljnu prirodu i utjecaj prometnog toka na gradsku infrastrukturu. „Gradovi moraju izbjegavati rješenja koja će vjerojatno brzo zastarjeti ili rezultirati vezanošću dobavljača. Otvaranjem svojih procesa širokom krugu dobavljača i programera, gradovi će potaknuti inovacije i interes različitih dionika i partnera,” komentirala je autorica istraživanja Cara Malone.

Istraživanje potiče dobavljače da razmotre razvoj prilagođenih sustava pametnog upravljanja prometom za gradove u regijama u razvoju; zbog rastućih problema oko zagušenja. Pametno upravljanje prometom može značajno smanjiti zagušenje, a Juniper Research predviđa uštedu od 7 milijardi sati putem pametnih rješenja za upravljanje prometom na globalnoj razini do 2028. godine, pri čemu razvijene regije čine 75 posto toga.

Međutim, postoji zabrinutost oko provedbe ovih rješenja u regijama u razvoju. Pravila i propisi o vožnji u regijama u razvoju mogu biti vrlo različiti, a razina tehnološke infrastrukture također nije jednaka. Kao takvi, dobavljači moraju stvoriti skalabilna rješenja koja se mogu prilagoditi lokalnim okolnostima.